Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V Bratislave sa začína volebná bitka: Poznáme prvé mená, títo chcú ovládnuť župu!

Martin Glváč Zobraziť galériu (7)
Martin Glváč (Zdroj: MO SR)

BRATISLAVA – Návrh na zmenu župných volieb, ktorú oznámil pre topky.sk Martin Glváč, poriadne rozhýbala politické strany. Aj keď je do volieb ešte rok, objavujú sa prvé mená aj špekulácie, kto by mal zabojovať o miesto šéfa samosprávneho kraja. A vyzerá to, že bude poriadne horúco a nielen v Banskej Bystrici.

Smer oznámil, že chce presadiť jednokolové voľby, to by mohlo nahrávať stranám, ktoré budú stavať možný úspech na antikampani. My vám prinášame prehľad prvých kandidátov, ktorí účasť potvrdili, alebo sa o ich súboji špekuluje v zákulisí.

1. Boris Kollár

Boris Kollár
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Ako posledný oznámil možnosť kandidovať práve šéf strany Sme rodina. Jeho rozhodnutie však bude závisieť aj od toho, či Smer-SD pretlačí zmenu dvojkolovej voľby predsedu kraja na jednokolovú. Voľby do vyšších územných celkov budú na budúci rok.

Ak by k zmene počtu kôl došlo, Kollár by zrejme nekandidoval. „V takom prípade by sme mali potlačiť svoje egá a dohodnúť sa v opozícii na najlepšom možnom kandidátovi, ktorý by zabránil Smeru obsadiť tento post.“

2. Juraj Droba

Juraj Droba
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

V SaS sa o Drobovi šepká už od leta. Ako jeden z mála kandidátov už oficiálne vstup do boja o kreslo župana potvrdil. Navrátilec k Sulíkovi sa zapájal aj v komunálnej politike a verí, že by mohol v boji o pravicového voliča uspieť. Má podporu viacerých pravicových strán. Uspieť by mohol aj vďaka tomu, že liberáli majú v Bratislave vysokú podporu.

 

3. Peter Bielik

V Bratislave sa začína
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TA 3)

O moderátorovi TA3 sa hovorí, ako o možnom kandidátovi s podporou ľavice. Jeho meno sa spomínalo vo viacerých rokovaniach, ktoré prebehli, podľa našich informácií, to bude mať ale ťažké. S podporou pravicových strán počítať nemôže a ako osoba veľké šance nemá.

4. Milan Ftáčnik

Kandidát na primátora Bratislavy
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Bývalý primátor Bratislavy plánuje podľa kuloárov návrat do vysokej politiky práve na župné voľby. Mohol by logicky počítať s podporou Smeru, vďaka ktorej vyhral voľby v roku 2010. Strana sa však vyjadrila, že ho nepodporí a Ftáčnikovi tak ostáva kandidovať sám za seba.

5. Pavol Frešo

Pavol Frešo
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Súčasný župan mal ťažké obdobie. Zo strany mu odišli viaceré veľké osobnosti a výsledok strany vo voľbách bol žalostný. Jedinou šancou, ako pokračovať vo vysokej politike je pokračovať ako pravicový župan v Bratislave. Sám síce ešte kandidatúru iba zvažuje, hovorí sa však, že na 100% kandidovať bude. 

6. Jozef Uhler

V Bratislave sa začína
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Záujem kandidovať na predsedu BSK ohlásil ako prvý tlačovou besedou ešte 14. júna 2016. Uhler aktuálne pôsobí už šiesty rok ako bratislavský mestský poslanec a zároveň predseda Komisie dopravy a informačných systémov. V mestskej časti Jarovce tiež pôsobí ako zástupca starostu. Pán Uhler kandiduje ako nezávislý kandidát a do dnešného dňa absolvoval stretnutia so starostami v 70 obciach kraja.

Viac o téme: Martin GlváčŽupné voľby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu