Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Matovič má na krku ďalší daňový škandál: Kapelu pred Bonaparte si mal objednať bez bločku!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Pokiaľ Igor Matovič nechce tvrdiť, že rok 2016 je rokom cashu, tak ho žiadame, aby zverejnil doklad o bankovom prevode, ktorým zaplatil v júli tohto roku honorár hudobnej skupine Gipsy Daniel za vystúpenie na spoločnom mítingu so stranou SaS.

Novinárom to povedali Alena Krempaská a Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv (IĽP) po tom, čo dnes do podateľne Generálnej prokuratúry SR v Bratislave odniesli podanie z podozrenia trestného činu daňového charakteru, ktorý podľa nich spáchali práve SaS a OĽaNO. "Na webe bola totiž zverejnená údajná e-mailová komunikácia poslanca NR SR Mgr. Igora Matoviča zo dňa 16. júla 2016 s bývalým splnomocnencom vlády pre rómske komunity Petrom Pollákom, z ktorej vyplýva, že Peter Pollák mal zabezpečiť rómsku skupinu na protestnú akciu SaS a OĽaNO v Bratislave, a že ju bude vyplácať bez riadnej zmluvy," uvádza sa v oznámení Inštitútu ľudských práv.

Matovič má na krku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Podľa Weisenbachera po tom, čo slovenské médiá priniesli informáciu, že líder skupiny Gipsy Daniel je ochotný vystupovať na rôznych akciách aj bez zmluvy a bez zdaneného honoráru, sa v OĽaNO zrazu "objavil akýsi príjmovo-výdavkový doklad, ktorý si samozrejme môže hocikto kúpiť za desať centov v Ševte a napísať na kolene kedykoľvek". Podaním preto žiadajú prokuratúru, aby preskúmala postup slovenskej rómskej skupiny, ale aj politickú kultúru OĽaNO a SaS. 

Weisenbacher a Krempaská poukázali na to, že Matovič porušil zákon aj v septembri tohto roku, keď opäť s oneskorením obnovil pozastavenie svojej živnosti. Pozastavenie živnosti Matovičovi už predtým vypršalo 10. augusta 2013, pričom opätovne živnosť pozastavil až 2. septembra toho istého roku, čím porušil ustanovenie ústavného zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcie verejného činiteľa. Pozastavenie živnosti podľa zákona o živnostenskom podnikaní nemôže trvať kratšie ako šesť mesiacov a dlhšie ako tri roky. Parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií 16. júna 2016 rozhodol o tom, že Matovič zaplatí pokutu vo výške šesťnásobku platu poslanca parlamentu (1 961 eur).

Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO-NOVA) sa ostro ohradzuje voči "šíreniu klamstiev v súvislosti s vyplácaním kapely na proteste Bonaparte". Uvádza sa to v reakcii na dnešné tvrdenia Aleny Krempaskej a Petra Weisenbachera z Inštitútu ľudských práv (IĽP), ktorú poskytol hovorca hnutia OĽaNO-NOVA Dano Mitas. "Zabezpečením rómskej kapely bol poverený Peter Pollák, ktorý má na takúto činnosť aj živnosť. S rómskou kapelou uzavrel riadnu zmluvu a následne za ich služby riadne zaplatil, o čom má príjmový a výdavkový doklad. Faktúru, ktorú za svoje služby vystavil Peter Pollák, hnutie OĽaNO-NOVA uhradilo zo svojho účtu dňa 20. júla 2016," konkretizuje OĽaNO spôsob platby za vystúpenie rómskej kapely Gipsy Daniel na júlovom mítingu. Hnutie OĽaNO-NOVA je presvedčené, "že ide o ďalší diel účelovej diskreditačnej kampane voči ich hnutiu, ktorá slúži na prekrytie aktuálnych káuz Smeru". Hnutie svoje tvrdenia dokladuje aj fotokópiami výdavkového a príjmového dokladu, ako aj faktúry.

Matovič má na krku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: OĽaNO)

Matovič má na krku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: OĽaNO)

Viac o téme: Igor MatovičGipsy Daniel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu