Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Na zdravotníctve vláda ušetrí: Kabinet schválil návrh rozpočtu pre budúci rok

Peter Kažimír
Peter Kažimír (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Štát dá na zdravotníctvo na budúci rok o takmer 120 miliónov eur menej oproti tohtoročnému návrhu. Celkovo by však v zdravotníctve malo byť viac peňazí vďaka vyšším príjmom od ekonomicky aktívnych osôb. Do zdravotníctva by tak malo celkovo prísť 4,44 miliardy eur, čo je o 4,2 percenta viac oproti tomuto roku.

Ako vyplýva z rozpočtu na rok 2017, ktorý dnes odobrila vláda, štát dá na zdravotníctvo 1,37 miliardy eur. Najviac z toho predstavujú prostriedky na poistné platené štátom, a to 1,28 miliardy eur. Štát by mal na budúci rok platiť poistné asi za 3,01 milióna ľudí. Ide o dôchodcov, nezamestnaných či matky na materskej.

Podľa ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) porastú verejné zdroje v zdravotníctve o 178 miliónov eur. Priblížil, že rozpočet ráta aj so stomiliónovou rezervou. Očakáva, že v zdravotníctve sa vďaka rôznym opatreniam na budúci rok ušetrí asi 174 miliónov eur.

Spomalenie rastu výdavkov na zdravotnú starostlivosť v nadchádzajúcich rokoch 2017 až 2019 má priniesť zavedenie viacerých opatrení predovšetkým v oblastiach nákladovej efektívnosti a nadspotreby liekov, referencovania a zmeny úhradového systému zdravotníckych pomôcok a optimalizácie úhrad a objemov zobrazovacích a laboratórnych vyšetrení.

Rozpočet počíta s tým, že na budúci rok poklesnú výdavky na lieky, zdravotnícke pomôcky a špeciálny zdravotný materiál o 105 miliónov eur. Rast výdavkov na spoločné vyšetrovacie a liečebné zložky sa má spomaliť približne o 13 miliónov eur vďaka zavedeniu limitov a nižších jednotkových cien za CT a MR výkony. Náklady na ústavnú starostlivosť by mali porásť v roku 2017 rovnakým tempom ako v minulosti, očakáva sa však zefektívnenie hospodárenia štátnych nemocníc.

Šéf rezortu zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smer-SD) schválený rozpočet rešpektuje, priznáva však, že každý minister by si želal viac. "Bude si vyžadovať významné reštrukturalizačné opatrenia," skonštatoval. S tými počíta aj samotný návrh rozpočtu.

Rozpočtový plán na nasledujúce roky je podľa Kažimíra realistický

Rozpočet na budúci rok je podľa ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) založený na raste slovenskej ekonomiky o 3,5 %. Čiže na podobnej dynamike ako za posledné dva roky. "Číslo 3,5 % je veľmi konzervatívne a pevne verím, že ak sa nezmenia nejaké ďalšie vonkajšie podmienky, tak môže byť oveľa lepšie," avizoval dnes po rokovaní vlády.

Kabinet na svojom dnešnom zasadnutí schválil návrh rozpočtu na rok 2017. Ide o prvý povolebný rozpočet, ktorý prijala aktuálna vládna koalícia. "Vôbec neschovávam, že mi odľahlo," zhodnotil šéf rezortu financií. 

Čo sa týka deficitu verejných financií, na budúci rok ho plánuje na úrovni 1,29 % HDP. V ďalších rokoch by sa mal ďalej znižovať a v roku 2019 by malo Slovensko hospodáriť s prebytkom. "Tento plán je realistický tak, ako je realistické splnenie cieľov roku 2015 a 2016," konštatoval Kažimír.

Už v budúcom roku pritom podľa neho nastane historický okamih, kedy Slovensko zaznamená primárny prebytok. "Primárny prebytok znamená, že ak si od výdavkov odrátame výdavky na obsluhu dlhu, tak už sme vlastne v prebytku a nie v deficite," vysvetlil minister. Je to podľa neho len potvrdením toho, že Slovensko je na správnej ceste k vyrovnanému hospodáreniu.

V odhadovanom raste ekonomiky sú podľa Kažimíra zohľadnené aj prípadné negatívne dopady brexitu, čiže odchodu Veľkej Británie z Európskej únie. "Rátame, že možné problémy spojené s odchodom Veľkej Británie by mohli negatívne ovplyvniť náš ekonomický rast na úrovni asi 0,2 % hrubého domáceho produktu (HDP). O toto číslo sme znížili aj možný rast v budúcom roku a výsledok je 3,5 %," vysvetlil. Zároveň sa však domnieva, že sa tento negatívny efekt rozloží do viacerých rokov.

Podľa Kažimíra je potešujúce, že v roku 2015 pribudlo na Slovensku 50.000 nových pracovných miest a v tomto roku očakáva ďalších 50.000 miest. "Na budúci rok konzervatívne odhadujeme nárast nových pracovných miest v počte 34.000," vyčíslil minister. Pripomenul však, že takto pred rokom po schválení rozpočtu avizoval 18.000 nových pracovných miest na tento rok a odhadovaná realita je 50.000. "Pevne verím, že takto o rok budem môcť takisto konštatovať, že náš odhad 34.000 nových pracovných miest je konzervatívny a že to bude viac," dodal.

S tým je podľa jeho slov spojená aj miera nezamestnanosti, ktorá by mala klesnúť na úroveň 8,5 % v roku 2017. "A potom ďalej vchádzame do nami neprebádaných vôd s nezamestnanosťou s číslami až k úrovni 6 %. To je náš prognostický odhad, ktorý sa bude biť s realitou nedostatku kvalifikovanej pracovnej sily. Tieto signály tu máme už dnes z jednotlivých regiónov u niektorých špecifických výrob," opísal Kažimír.

S poklesom nezamestnanosti súvisí podľa neho aj rast miezd. Rezort financií odhaduje v budúcom roku nárast nominálnych miezd o 3,5 %, reálne mzdy by mali rásť pod 3 %. "Očakávame, že priemerná nominálna mzda v národnom hospodárstve dosiahne v roku 2016 úroveň 908 eur, na budúci rok je náš odhad na úrovni 940 eur," doplnil.

Projekt Hodnota za peniaze má v zdravotníctve budúci rok ušetriť 174 mil. eur

Zdravotníctvo, doprava a informatizácia – to sú prvé tri oblasti, na ktoré sa od jari tohto roku zameral pilotný program projektu Hodnota za peniaze. Jeho cieľom je revízia a "upratovanie" výdavkov v týchto oblastiach. Podľa ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) sa aktuálne najväčší krok dopredu spravil v rezorte zdravotníctva.

"Spolu sme identifikovali možné úspory vo výške viac ako 360 miliónov eur a potom sme sa spolu dohodli, že je realistické dosiahnuť úspory v zdravotníctve v budúcom roku ako v počiatočnom, pionierskom roku v objeme 174 miliónov eur," opísal Kažimír po dnešnom rokovaní vlády. Kabinet na svojom zasadnutí schválil návrh rozpočtu na rok 2017 a jeho súčasťou sú aj tri správy vypracované v rámci projektu Hodnota za peniaze.

Čo sa týka oblasti zdravotníctva, kľúčové úspory z plánovaných 174 miliónov eur majú vzísť z okruhu Všeobecnej zdravotnej poisťovne a poisťovní ako celku. Zvyšok je podľa ministra odvážne naplánovaný v oblasti zníženia výdavkov pre jednotlivé nemocnice. "Je to veľký pilotný projekt Hodnoty za peniaze, ktorý by mal mať reálne kontúry," zhodnotil Kažimír. Zdroje, ktoré sa takto ušetria, majú podľa neho ostať v zdravotníctve a majú sa nasmerovať na oblasti, ktoré pomôžu dosiahnuť kľúčový cieľ, čiže lepšiu kvalitu života obyvateľov Slovenska. 

V oblasti informatizácie sa podľa šéfa rezortu financií urobili zásadné kroky, ale stále je to len začiatok, keďže sa robí veľké upratovanie v dátach. "Máme dohodu na tom, ako budeme postupovať pri hodnotení každého jedného IT projektu nad 10 miliónov eur v tejto krajine," doplnil. Následne bude zadávateľ tohto projektu verejne konfrontovaný s výsledkami takejto analýzy. 

Ministerstvo financií vidí pri tejto oblasti priestor na úspory aj v rámci udržiavacích služieb informačných systémov v rozpätí od 20 do 40 miliónov eur ročne. "Na to aby sme tento cieľ dosiahli, potrebujeme viac času," dodal Kažimír. Nástroje, ako ho dosiahnuť, ale podľa neho sú. Ide napríklad o upratanie v licenciách či o zníženie výdavkov na telekomunikačné služby a podobne. Čo sa týka revízie výdavkov v oblasti dopravy, tam sa podľa Kažimíra rieši otázka systematického hodnotenia projektov nad 40 miliónov eur v celom rezorte dopravy.

Viac o téme: RozpočetZdravotníctvoPeter Kažimír
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu