Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Sulíkovci si už brúsia zuby na krajské voľby: Kto sa postaví Kotlebovi?

Martin Klus Zobraziť galériu (4)
Martin Klus (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanci za stranu Sloboda a Solidarita Juraj Droba, Renáta Kaščáková a Martin Klus budú kandidovať na predsedov samosprávnych krajov v budúcoročných voľbách do orgánov VÚC. Pre agentúru SITA to potvrdili všetci traja opoziční poslanci.

O Martinovi Klusovi ako kandidátovi na župana Banskobystrického kraja sa hovorí už dlhšie. „Moje meno sa objavilo už skôr, súviselo to s tým, že som v parlamentných voľbách dosiahol slušný výsledok. A súvisí to aj s tým, že sa venujem komunálnej politike ako mestský poslanec v Banskej Bystrici,“ povedal Klus s tým, že sa venuje aj regionálnej politike prostredníctvom rôznych projektov, ktoré realizujú. „Takže akosi prirodzene vyplynulo, že by som mohol byť zaujímavým kandidátom z hľadiska opozičného aj občianskeho,“ dodal. 

Juraj Droba
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Na pozíciu župana Trenčianskeho samosprávneho kraja strana SaS navrhuje poslankyňu NR SR Renátu Kaščákovú. "Teší ma dôvera vedenia strany Sloboda a Solidarita v tejto oblasti. Komunálne témy, ktorým sa v Trenčíne dlhodobo venujem, sú mojou srdcovou záležitosťou,“ povedala. „Oficiálnu nomináciu potvrdíme neskôr, pretože jej bude predchádzať zasadnutie Republikovej rady SaS aj koaličné rozhovory," vysvetlila. 

Ako jediného kandidáta do volieb do orgánov VÚC v Bratislavskom kraji na jeseň 2017 Republiková rada SaS schválila poslanca Juraja Drobu. „Budem pracovať na zostavení širokej koalície relevantných stredopravých strán, občianskych združení a aktivistov. Cieľom bude získať pozíciu župana a 25 mandátov v župnom zastupiteľstve,“ vysvetlil proces, ktorý bude prípadnému zvolenia do funkcie župana Bratislavského kraja predchádzať. „Bratislavský kraj má rezervy a som presvedčený, že môže byť ešte lepším miestom pre život všetkých jeho obyvateľov,“ dodal. 

Martin Klus
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Liberáli sú zároveň pripravení v Trnavskom kraji na post predsedu podporiť kandidáta OĽaNO Jozefa Viskupiča. "Môžem už teraz povedať, že my s tým budeme súhlasiť. Viskupič je v parlamente niekoľko rokov, vieme už, kto to je," povedal Sulík s tým, že SaS ani nemá v tomto kraji výrazného kandidáta. 

Opozičné subjekty SaS a OĽaNO vytvoria v najbližších voľbách do orgánov VÚC na jeseň 2017 vo všetkých ôsmich samosprávnych krajoch koalíciu. Koalícia týchto dvoch politických subjektov bude v každom kraji predstavovať jadro, ktoré bude následne rokovať aj s ďalšími politickými stranami. Koalícia bude v každom kraji spoločne vyberať kandidátov na predsedov kraja ako aj na poslancov zastupiteľstiev. 

Viac o téme: Juraj DrobaSloboda a solidaritaMartin KlusRenáta Kaščáková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu