Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zasadala Republiková rada Strany maďarskej komunity: Zaoberali sa otázkami spoločenského života

Péter Őry - predseda Republikovej rady SMK
Péter Őry - predseda Republikovej rady SMK (Zdroj: SITA)

NESVADY - Vyhlásenie k najpálčivejším otázkam spoločenského života prijali dnes členovia Republikovej rady (RR) Strany maďarskej komunity (SMK) na svojom zasadnutí v Nesvadoch v okrese Nové Zámky.

Uvádza sa v ňom, že RR SMK, vychádzajúc z drastického ubúdania príslušníkov maďarskej menšiny, ako aj z potreby spoločného zmýšľania, iniciuje vytvorenie inštitútu maďarsko-maďarského dialógu v rámci komunity a čo najskoršie zvolanie Maďarskej rady pre dohodu a zastupovanie záujmov, a to s účasťou inštitúcií celorepublikovej pôsobnosti a významu.

RR aj naďalej vníma ako nedostatočné dodržiavanie a zabezpečenie dodržania práv menšín zo strany vlády a presadzuje zachovanie pomeru národností a ich jazyka vo vysielaní verejnoprávnej televízie. Rada považuje za veľmi dôležité tiež ďalšie odborné zmeny, ktorými sa dá garantovať vhodný vývoj učebných kompetencií v materinskom jazyku. 

RR od poslancov NR SR žiada, aby schválili taký rozpočet na budúci rok, ktorý cielene zabezpečí regionálny rozvoj zaostalých regiónov, najmä na juhu a na východe Slovenska. Zároveň protestuje proti novele vodného zákona, ktorý spoplatňuje závlahovú vodu a postihuje najmä agrárne odvetvia ako ovocinárstvo a zeleninárstvo, poskytujúce pracovné príležitosti v južných oblastiach Slovenska.

SMK je v oblasti sociálnych vecí nespokojná s doterajšou činnosťou vlády. Rezort sociálnych vecí sa neustále snaží o prenesenie nových kompetencií na samosprávy, ale ich financovanie už nerieši. "Diania v uplynulých týždňoch potvrdzujú, že zákony v oblasti sociálnoprávnej ochrany detí nie sú účinné, kontrolné mechanizmy nie sú postačujúce, v systéme sú vážne nedostatky," konštatovali členovia RR vo vyhlásení.

Úspešné medzinárodné partnerstvá, cezhraničná spolupráca a efektívne čerpanie eurofondov sú, ako sa uvádza vo vyhlásení, nevyhnutnými atribútmi v budovaní moderného európskeho priestoru samosprávami, preto SMK vyzýva vládu SR k otvoreniu čerpania európskych štrukturálnych a kohéznych fondov pre samosprávy, a tým k zmierneniu súčasných alarmujúcich obmedzení v možnostiach čerpania európskych finančných prostriedkov samosprávami. SMK naďalej považuje za dôležité vytvoriť špeciálny štátny fond na podporu krytia spoluúčasti pri čerpaní financií z európskych fondov.

A naďalej sa zasadzuje za odmietnutie povinných európskych kvót pre imigrantov, čo svojím podpisom podporilo v petícii SMK 80.000 občanov, zároveň víta iniciatívu maďarskej vlády na vypísanie referenda, v ktorom môžu maďarskí občania vyjadriť svoj názor o povinných kvótach. Informovala tlačová tajomníčka SMK Helena Fialová.

Viac o téme: Strana maďarskej komunityNesvady
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu