Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Veľké odvolávanie Fica a Kaliňáka skončilo: Poslanci dohlasovali!

Robert Fico a Robert Kaliňák Zobraziť galériu (19)
Robert Fico a Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Predseda vlády Robert Fico čelil na pôde Národnej rady opozičnému pokusu o odvolanie z funkcie. Poslanci ho však podržali. Po Ficovi čelil odvolávaniu aj minister vnútra Robert Kaliňák. V parlamente zazneli aj hádky a pokrikovanie. Koaliční poslanci odišli zo sály, aby sa vrátili iba na hlasovanie. Situáciu sme sledovali ONLINE.

Opozícia žiada odvolanie Kaliňáka za to, že obchodoval s podnikateľom Ladislavom Bašternákom, od ktorého kúpil podiel v spoločnosti B. A. Haus. Tiež ho viní z toho, že polícia najskôr zamietla vyšetrovanie Bašternáka pre údajné daňové podvody pod koberec a vyšetrovanie sa obnovilo až po medializácii prípadu.

Daniel Lipšic svoju účasť ospravedlnil. Neskôr prišiel a rozlúčil sa s poslancami

Fico vyzval pri jeho odvolávaní poslancov Smeru, aby odišli. Premiéra poslúchli a spolu s nimi odišli aj poslanci Mostu a SNS

Na vyslovenie nedôvery členovi vlády je potrebných aspoň 76 hlasov. Celá opozícia ich má 69

Roberta Fica neodvolali. Z prítomných 116 poslancov proti nemu hlasovalo iba 36

Roberta Kaliňáka neodvolali. Z prítomných 120 poslancov proti nemu hlasovalo iba 40

HLASUJTE V ANKETE

Situáciu v parlamente sme sledovali ONLINE

18:12 Ani druhý pokus opozície vysloviť nedôveru ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD) za daňovú kauzu Bašternák nevyšiel. Za jeho odvolanie dnes hlasovalo len 40 poslancov zo 120 prítomných. Na zosadenie člena vlády je potrebných minimálne 76 hlasov. Kaliňák ustál aj odvolávanie 7. júna. Za Kaliňákovo odvolanie hlasovali všetci prítomní opoziční poslanci, takmer celá koalícia bola proti. Zdržal sa len Štefan Zelník z SNS.

16:31 Keby prezradil, do čoho investoval a čo mu prinieslo také dobré výnosy, mohli by sa podľa poslanca od neho priučiť napríklad manažéri v dôchodcovských správcovských spoločnostiach, ktorým sa tak nedarí zhodnotiť peniaze ľudí v druhom pilieri. "Berte ho do svojich radov, poradí vám, určite," adresoval Mihál manažérom správcovských spoločností. Respektíve, keď Kaliňák odstúpi z postu ministra, jeho kariéra je podľa Mihála v tomto sektore jasná a "bude stúpať ako hviezda na investičnom nebíčku".

16:14 Ďalší opozičný poslanec za SaS Jozef Mihál apeloval na ministra Kaliňáka, aby sa priznal, odkiaľ berie príjem 300.000 až 400.000 eur ročne, ktorý uvádza v majetkových priznaniach a pochádza z činností mimo jeho verejnej funkcie. "Veď za to sa predsa nemusí hanbiť, keď sa mu tak darí," konštatoval Mihál.

16:01 Zažil ho podľa vlastných slov aj v komunálnej politike, kde mal dojem, že si s ním v mnohých veciach rozumie. "A teraz mám pocit, akoby som bol v úplne inom filme, v inom svete, v inom vesmíre," zhodnotil Budaj. Kaliňák si teraz podľa jeho slov ani neprišiel do pléna priamo vypočuť kritiku.

Ján Budaj
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

"Veľmi by som si prial, aby zvážil cestu demokratickú, aby počúval kritiku, aby jej čelil s pokojom a bez hysterických vystúpení a aby prinášal argumenty, a nie umlčiavanie alebo zastrašovanie opozície," zdôraznil Budaj. Zatiaľ ale ministrovo mlčanie, nevysvetlenie a nepochopenie toho, že je v konflikte záujmov, ho stavia do kontinuity politiky, ktorou on sám podľa Budaja kedysi pohŕdal a odmietal ju. Čiže do kontinuity politiky bývalého režimu a mečiarizmu. Vyvarujme sa toho, aby sme sa k takýmto politikám vrátili, poznamenal Budaj v pléne.

15:52 Pred rokmi som vnímal Roberta Kaliňáka ako nádej postkomunistickej politiky, v domnienke, že on nemá dôvod preberať móresy komunistov alebo mečiarovcov. Opísal svoj predchádzajúci pohľad na šéfa rezortu vnútra poslanec hnutia OĽaNO-NOVA Ján Budaj v rozprave k návrhu na odvolanie ministra z funkcie.

15:50 Keď rečnila Veronika Remišová z OĽaNO, Kaliňák stál pod balkónom a vykrikoval na ňu, aby neklamala.

15:31 Dôvodom prerušenia schôdze bolo, že líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič priniesol do pléna transparent s fotografiami podnikateľa Ladislava Bašternáka a Kaliňáka a s heslom "Slušní ľudia platia dane, zlodeji si žijú za ne". Poslanci OĽaNO-NOVA tento plagát rozprestreli aj dnes, tvár Kaliňáka však zakrývajú fotografie z letných protestov pred bytovým komplexom Bonaparte.

15:25 Poslanci Národnej rady SR pokračujú v odvolávaní ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Táto mimoriadna schôdza bola otvorená ešte pred letnými prázdninami, 30. júna, predseda NR SR Andrej Danko ju však prerušil. Do rozpravy je ešte prihlásených 18 poslancov.

15:06 Pred začatím schôdze o odvolávaní Roberta Kaliňáka, opoziční poslanci rozviknuli transparent Slušní ľudia platia dane, zlodeji si žijú za ne.

Veľké odvolávanie Fica a
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: topky)

14:48 Poslanci hlasovali. Fica však neodvolali. Za vyslovenie nedôvery hlasovalo 36 poslancov, proti bolo 78 a zdržali sa 2 poslanci.

Veľké odvolávanie Fica a
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

14:46 Lipšic sa rozlúčil s poslancami v parlamente. "Ak som niekoho urazil, tak sa mu ospravedlňujem," vyhlásil a zaželal Slovensku veľa úspechov. Poslanci mu zatlieskali.

14:38 Krátka prestávka. Pokračovať sa bude o pár minút. Z rečníckym pultom sa striedajú iba opoziční poslanci. Koaliční nie sú ani v sále.

14:01: Poukázala na jeho kritické slová na adresu protestov učiteľov, ktoré označil za politikárčenie. „Je nepredstaviteľné, aby sa tak dehonestujúco vyjadroval na adresu učiteľov a ak bude niekto tvrdiť, že školstvo je prioritou tejto vlády, tak je to klamstvo,“ povedala.

13:42 „Pán premiér Robert Fico nemá moju dôveru ani dôveru občanov,“ povedala dnes poslankyňa za OĽaNO-NOVA Veronika Remišová v pléne. Skritizovala, že v pléne nie je žiadny vládny predstaviteľ a iba deväť koaličných poslancov.

Veľké odvolávanie Fica a
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: TASR)

13:33 Jediným vystupujúcim zástupcom koalície za uplynulé štyri a pol hodiny diskusie tak zatiaľ ostáva predseda vlády Robert Fico. Ten schôdzu iniciovanú opozíciou označil za zbytočnú, bezdôvodnú a organizovanú nedôveryhodnými ľuďmi.

13:25 Do rozpravy k návrhu na odvolanie predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD) sa ústne prihlásili štyria poslanci. Podobne ako v písomnej časti diskusie nemá záujem za rečníckym pultom vystúpiť žiaden koaličný poslanec.

13:10 Poslanec za SaS Jozef Rajtár čítal statusy na Facebooku od Monika Flašíkovej Beňovej. Tá v nich kritizovala Smer a situáciu na Slovensku.

12:39 Opoziční poslanci sa striedajú za rečníckym pultom. Martin Poliačik zo SaS sa obul do Fica. „Kauza Bašternák nám ukázala, že premiér Fico a jeho suita sa nepoučili. Dokonca jeho posledné vyjadrenia a čudné nočné videá, či jeho výroky o tom, ako EÚ dá vyžrať Británii brexit, sú dôkazom toho, že je premiér unavený alebo neochotný flexibilne reagovať na kauzy," vyhlásil liberál.

12:15 Aj podľa kolegu Karola Galeka (SaS) nie je dôvod, aby premiér kryl kauzu Bašternák. Podľa neho by mal premiér dodržiavať sľuby a konať, ak sa preukáže korupcia. "Čím dlhšie nechávate vyhniť túto kauzu, tým ľahšie lámete krehké nohy, na ktorých stojí vaša vláda," dodal Galek.

11:53 Schôdza bude pokračovať bez obednej prestávky a aj po 16-tej hodine.

11:41 Pokračuje sa ďalej. Slovo si zobral Jozef Mihál (SaS).

Fico a najvyšší predstavitelia parlamentu
Zobraziť galériu (19)
Fico a najvyšší predstavitelia parlamentu  (Zdroj: TASR)

11:34 Predseda parlamentu vyhlásil krátku prestávku.

11:29 Podpredsedníčka parlamentu sa ďalej opýtala - odkiaľ má Ficova manželka toľko peňazí? "Vaša pani je nepochybne šikovná a vzdelaná dáma, ale jej príjmy sú len o niečo väčšie ako vaše. Platí ona za všetok luxus? Príde mi divné, že platíte nájom Bašternákovi pri dostupnosti hypoték."

11:24 Nicholsonová na úvod prejavu pochválila gesto Daniela Lipšica a Ficov svet prirovnala k Putinovi. "Pán Fico, Daniel Lipšic včera ukázal, ako koná politik európskeho formátu na míle vzdialený od vášho putinovského sveta."

11:20 Nicholsonová sa vrátila do práce a postavila sa hneď za rečnícky pult. "Daniel Lipšic vám vytrel zrak a nastavil zrkadlo vašej úbohej morálke," ostro zaútočila Lucia Ďuriš-Nicholsonová na Fica. "Ste čistý asi ako galantský Čistý deň," pokračuje Nicholsonová.

Lucia Nicholsonová
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

11:15 Na balkóne sa objavila delegácia slovenskej menšiny z Chorvátska. Hneď na to sa začali vracať koaliční poslanci.

11:14 Koaliční poslanci sa rokovania v sále na základe výzvy premiéra Fica nezúčastňujú. Na vystúpenia opozície preto cez faktické poznámky nikto nereaguje.

11:08 Ján Budaj (OĽaNO-NOVA) je presvedčený, že najviditeľnejšia tvár slovenskej politiky, ktorá nás reprezentuje počas tohto polroka v rámci predsedníctva, má problém, lebo býva v dome, ktorého majiteľom je človek podozrivý z daňových únikov. "Počas leta sa ukázali nové skutočnosti, že podnikateľ Ladislav Bašternák je komplic, porušuje bežné predpisy, ktoré smerujú k tomu, že je človekom súčasnej vlády. Čoraz viac sa ukazovalo, že ide o zakrývanie kriminálnej činnosti," tvrdí Budaj.

Matovič počúva Fica
Zobraziť galériu (19)
Matovič počúva Fica  (Zdroj: TASR)

11:01 "Je na čase, aby do politiky prišli ľudia, ktorí sa budú zodpovedať len voličom a obyčajným ľuďom a budú pracovať v prospech týchto ľudí, nie v prospech oligarchie a sponzorov. Toto je dôležité. Preto sa aj naša strana pridá k odvolávaniu premiéra," deklaroval Kollár. Lídrovi Sme rodina sa tiež nepáčilo, že koalícia po pokyne premiéra Fica odišla zo sály. Zdôraznil, že politici sú platení daňovými poplatníkmi a mali by pracovať. "Je to absolútna arogancia moci," povedal Kollár.

Smeráci sa bavili, potom odišli zo sály
Zobraziť galériu (19)
Smeráci sa bavili, potom odišli zo sály  (Zdroj: TASR)

10:52 Po odvolávaní Fica príde na rad aj Robert Kaliňák

Veľké odvolávanie Fica a
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: TASR)

10:41 Poslanci sa rýchlo striedajú za rečníckym pultom, vo faktických poznámkach na nich nikto nereaguje.

10:15 Slova sa ujal poslanec Slobody a Solidarita Jozef Rajtár. Hovorí iba pred opozičnými poslancami.

10:11 Fico vyzval poslancov Smeru a členov vlády, aby opustili sálu. V parlamente momentálne je iba jeden člen vlády. Odišli aj poslanci Mostu a SNS. Fico vidí dva dôvody, prečo opozícia takéto schôdze organizuje. "Buduje si permanentnú imunitu. Viacerí predstavitelia opozície čelia vážnym podozreniam zo spáchania trestnej činnosti. Tento cirkus robia preto, aby si vybudovali permanentnú politickú imunitu, a domnievajú sa, že keď sa tieto podozrenia potvrdia, budú môcť kričať, že vidíte, to je preto, že sme upozorňovali, že toto sú tí zločinci," povedal premiér.

Fico si písal na papier svoj prejav
Zobraziť galériu (19)
Fico si písal na papier svoj prejav  (Zdroj: TASR)

10:03 Svoju obhajobu predniesol aj sám Fico. Vynadal opozícii, že nehovorí o tom, že Slovensku sa darí, ale to ich nezaujíma. Podľa neho má dať opozícia vláde pokoj na prácu. Koalíciu vyzval, aby sa do špiny, ktorú organizuje opozícia, nenechala naviesť. "My nie sme rovnakí a ja neprijmem takto hodenú rukavicu. Chce mi niekto povedať, že za šesť mesiacov koalície nedosahujeme dobré výsledky? Prečo nekričíte o nezamestnanosti? Nemôžete, lebo ide prudko dole. Nehovoríte o zamestnanosti, lebo je historicky najvyššia. Neotvárate otázku hospodárskeho rastu, lebo sme v tomto premiantom v eurozóne. Neotvárate otázku investícií, nemôžete, lebo len pred chvíľou sa začala výstavba Jaguar Land Rover. Takýchto ukazovateľov je tu veľmi veľa," menoval šéf exekutívy.

9:59 Medzi dôvodmi, pre ktoré opozícia navrhuje odvolať Fica, Matovič uvádza aj to, že jeho ministri obchodovali s firmami s utajenými vlastníkmi. EÚ si za jednu zo svojich priorít kladie bol proti daňovým únikom. Podľa Matoviča je to aj prioritou Slovenska, a preto by mala byť SR príkladom a zavádzať nulovú toleranciu voči takýmto javom. Podľa neho premiér „pľuje do tváre všetkých čestným ľuďom“.

Veľké odvolávanie Fica a
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: TASR)

9:52 Keď Matovič povedal, že pri podvodoch Bašternáka nekryje kontroverzného podnikateľa iba Smer, ale aj SNS a Most, poslanec Mostu František Šebej ho označil za šaša. „Premiér svojím správaním nielenže podporuje zločinecké praktiky členov vlády, ale vedome podporuje korupčné prostredie, čím ospravedlňuje a dáva zelenú pre takéto konanie aj na nižších úrovniach štátnej správy,“ povedal Matovič, ktorému je ľúto, že tento podvod dnes kryjú aj lídri koaličných strán SNS a Most-Híd.

9:40 Matovič označil Fica za diktátora. „Len diktátor si potrpí na luxus, len diktátor sa vyjadrí o učiteľoch, že sú to vagabundi, ktorí si dva mesiace váľali šunky," povedal Matovič. „Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) je svojím postojom po prevalení kauzy Bašternák, zámerným odsúvaním tohto obrovského problému, hanbou práve v čase nášho predsedníctva v Rade EÚ,“ vyhlásil Matovič.

9:16 Matovič má menšie problémy s prejavom. Smeráci sa z neho smejú. Dušan Bublavý (Smer) sa ho opýtal, či si niečo šlahol: "Čo si si šlahol?"

Veľké odvolávanie Fica a
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: TASR)

9:08 Daniel Lipšic sa schôdze ospravedlnil. Urobil tak z dôvodu tragickej nehody, pri ktorej zrazil 72-ročného dôchodcu.

9:00 Začína sa schôdza, na ktorej sa poslanci pokúsia odvolať premiéra Roberta Fica

"Robert Fico svojím konaním nielenže podporuje zločinecké praktiky členov vlády, ale vedome podporuje korupčné prostredie, čím ospravedlňuje a dáva zelenú pre takéto konanie aj na nižších úrovniach štátnej správy," upozorňuje opozícia v odôvodnení návrhu. Podľa poslancov také masívne podozrenia z korupcie, akým čelí minister vnútra Kaliňák, nemajú obdobu od éry mečiarizmu.

Býva u Bašternáka

Ficovi tiež opoziční poslanci vyčítajú, že býva v byte podnikateľa Ladislava Bašternáka, pričom mesačné nájomné, ktoré platí, je podľa nich zvýhodnené o približne 4450 eur, čo je za 44 mesiacov takmer 196.000 eur. Túto zľavu nazýva opozícia úplatkom od Bašternáka. S odvolávaním Fica chcela opozícia začať ešte pred letnou parlamentnou prestávkou, koalícia však neumožnila otvorenie tejto schôdze ani po viacnásobných pokusoch. Návrh preto skončil zaradený na riadnej septembrovej schôdzi.

Ak sa poslancom na tejto schôdzi nepodarí odvolať premiéra Fica z funkcie, bude mimoriadna schôdza parlamentu, na ktorej sa poslanci pokúsia vysloviť nedôveru ministrovi vnútra Kaliňákovi.

Odvolávanie Kaliňáka

Fico Kaliňáka v parlamente podľa opozície obhajoval, a to je dôvod, prečo chcú vyjadriť nedôveru aj premiérovi. "Minister vnútra počas svojho pôsobenia podporuje boj proti daňovým podvodom, vznikla Daňová kobra, ktorá tomuto štátu zachránila takmer 90 miliónov eur na nevyplatených vratkách DPH. Ministerstvo vnútra a ministerstvo financií sa pričinili v posledných rokoch o to, aby sa na Slovensku účinnejšie bojovalo s daňovými podvodmi, prijali sa nové opatrenia a nová legislatíva, čo viedlo k zvýšeniu výberu DPH o viac ako 2,5 miliardy eur," zdôraznil Fico v júni v Národnej rade SR.

Schôdza k odvolávaniu Kaliňáka sa začala ešte 30. júna. Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) ju prerušil po tom, čo líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič priniesol do pléna veľký transparent s fotografiami Bašternáka a Kaliňáka a s heslom "Slušní ľudia platia dane, zlodeji si žijú za ne". Toto odvolávanie by malo pokračovať po premiérovi Ficovi.

Zároveň pripomenul, že pod Kaliňákovým vedením bol prijatý zákon o verejnom obstarávaní a bolo rozbehnuté elektronické trhovisko, kde počas rok a pol dlhej prevádzky bola úspora 85 miliónov eur. "Za toto obdobie nebola jediná podozrivá kauza v súvislosti s verejným obstarávaním a ministerstvo vnútra nakupuje o tretinu lacnejšie, ako sú trhové ceny. Skúsenosti a prax ukázali, že pod vedením Roberta Kaliňáka má rezort vnútra aj polícia najlepšie výsledky v histórii samostatného Slovenska, ktoré dnes patrí medzi najbezpečnejšie krajiny Európy," vyhlásil.

Informácie, ktoré prináša opozícia, podľa Fica už Kaliňák niekoľkokrát vysvetlil pred svojimi koaličnými partnermi, ale aj priamo médiám. "A tým podozrenia jasne argumentmi a dôkazmi vyvrátil," dodal premiér, podľa ktorého je Slovensko vnímané ako dôveryhodná krajina a opozícia môže tomuto obrazu šírením nenávisti a zla škodiť, koľko chce.

Posledný bod programu - odvolanie

Poslanci Národnej rady SR po desiatich dňoch rokovaní o viac ako osemdesiatich vládnych aj opozičných návrhoch zákonov majú na stole posledný bod programu deviatej schôdze NR SR. Zákonodarcovia sa dnes pokúsia odvolať z postu predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD).

Za vyslovenie nedôvery premiérovi je skupina opozičných poslancov z Opozičnej rady SaS a OĽaNO-NOVA. Andrej Danko odvolávanie v júli presunul na september. Nepáčilo sa mu totiž oblečenie Igora Matoviča (OĽaNO), v ktorom prišiel do rokovacej sály a bilbord, ktorý v sále rozprestrel. Opozícia však chce odvolať aj ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorý priznal, že v októbri 2013 kúpil od Ladislava Bašternáka 16-percentný podiel v spoločnosti B.A. Haus. Na kúpu podielu v spoločnosti si Kaliňák zobral úver 500-tisíc eur od Tatra banky.

Za 16-percentný podiel B.A. Haus zaplatil 430-tisíc eur. Firma B.A. Haus vlastní dva byty v objekte, kde Kaliňák býva, a kúpou mohol minister podľa vlastných slov získať kontrolu nad bytmi v susedstve. Akcionárom vo firme B.A. Haus je od roku 2008 aj niekdajší minister financií a dopravy Ján Počiatek. Bašternák je známy z kauzy nadmerných odpočtov DPH pri bytovom komplexe Five Star Residence. Objekt stavala firma Real Štúdio K.F.A. podnikateľa Mariana Kočnera a firma Ladislava Bašternáka v ňom údajne kúpila sedem bytov za 12 miliónov eur. Následne si firma Bašternáka uplatnila nadmerný odpočet DPH vo výške dvoch miliónov eur.

Viac o téme: Robert FicoAndrej DankoNárodná rada SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu