Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nový zákon o štátnej službe mieri na vládu: Priniesť má najmä odpolitizovanie štátnej služby

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Väčšiu profesionalizáciu a odpolitizovanie štátnej služby by mal priniesť nový zákon o štátnej službe, ktorý by mal nahradiť doterajšiu normu z roku 2009. Návrh zákona prešiel pripomienkovým konaním a čaká na prerokovanie vládou.

V predkladacej správe sa hovorí, že nový zákon predstavuje reformovanú právnu úpravu v oblasti štátnozamestnaneckých vzťahov. V doterajšom zákone sa napriek 21 novelizáciám podľa predkladacej správy nepodarilo odstrániť viaceré nedostatky. Účinnosť nového zákona sa navrhuje od 1. júna budúceho roku.

Nový zákon o štátnej službe je budovaný na princípoch politickej neutrality, zákonnosti, transparentného zamestnávania, efektívneho riadenia štátnych zamestnancov, nestrannosti, profesionality, transparentného a rovnakého odmeňovania, stability a rovnakého zaobchádzania, zdôrazňuje sa v materiáli.

V zákone sa navrhuje na skvalitnenie vykonávania štátnej služby zriadiť Radu pre štátnu službu ako nezávislý koordinačný a monitorovací orgán. Základnou úlohou tohto orgánu bude ochrana princípov, na ktorých je štátna služba budovaná a tiež dohľad nad dodržiavaním etického kódexu štátneho zamestnanca. K jej ďalším povinnostiam bude patriť vypracúvanie správy o stave a vývoji štátnej služby za predchádzajúci rok a jej predkladanie do NR SR. Má mať päť členov a voliť ich bude parlament. 

Cieľom novej právnej úpravy je tiež zabezpečiť vyššiu transparentnosť výberových konaní pri obsadzovaní štátnozamestnaneckých miest. S týmto cieľom sa napríklad spresňuje proces výberového konania pre uchádzačov o štátnozamestnanecké miesto, definujú sa možnosti prístupu k informáciám o vyhlásenom výberovom konaní, upravuje sa zriaďovanie výberovej komisie a tiež menovanie jej členov, uvádza sa v návrhu zákona.

Zavádza sa napríklad aj nový inštitút „hromadné výberové konanie“, ktorý bude predstavovať centralizovaný spôsob obsadzovania väčšieho počtu voľných štátnozamestnaneckých miest vhodných pre absolventov. V súvislosti so skončením štátnozamestnaneckého pomeru, návrh zákona obsahuje nový dôvod, ktorým je dovŕšenie 65 rokov veku, kedy štátnozamestnanecký pomer končí zo zákona. V takýchto prípadoch bude možné predĺžiť trvanie štátnozamestnaneckého pomeru v rozsahu najviac o tri roky, píše sa v predloženom materiáli. 

Zavádzajú sa zásady vzdelávania štátnych zamestnancov, ktoré má byť systémové, flexibilné, hospodárne a účelné a tiež inštitút mentora. Podľa dôvodovej správy sa navrhuje aj zavedenie nových právnych inštitútov,  najmä prešetrenie výpovede a zavedenie jednotného postupu pri disciplinárnej zodpovednosti štátneho zamestnanca. Vzniknúť by mal aj Centrálny informačný systém štátnej služby pozostávajúci z viacerých registrov (registra výberových konaní, registra úspešných absolventov, registra nadbytočných štátnych zamestnancov, registra štátnozamestnaneckých miest a registra štátnych zamestnancov). 

Viac o téme: ZákonŠtátna služba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu