Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Číž odmieta, že novela je náhubkom pre opozíciu: Zmenu potrebujeme kvôli niektorým jedincom

Miroslav Číž
Miroslav Číž (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nebojím sa povedať, že zmenu Rokovacieho poriadku Národnej rady (NR) SR potrebujeme iba kvôli niektorým jedincom v parlamente. Na úvod šiesteho rokovacieho dňa deviatej schôdze NR SR to vyhlásil poslanec Miroslav Číž (Smer-SD) v rámci pokračujúcej rozpravy ku koaličnému návrhu zmeny rokovacieho poriadku.

"Pravidlá politického zápasu sú esenciálne pre demokratickú politiku. Kto používa nekorektné a nečestné nástroje v politickom zápase, nemôže čestne robiť ani politiku," odkázal Číž. Zdôraznil, že Rokovací poriadok NR SR je zákon, pričom súčasťou poslaneckého sľubu je, že členovia snemovne budú dodržiavať právne normy. "My musíme demonštratívne dodržiavať zákony a viesť k tomu aj občanov," apeloval koaličný poslanec.

Číž odmietol vyhlásenia opozície, že novela je náhubkom pre opozíciu. "Neznalosť rokovacieho poriadku je zarážajúca. Už v súčasnosti máme platný paragraf, v ktorom je napísané, že plénum sa môže uzniesť na dĺžke rečníckeho času s tým, že to nemôže byť menej ako desať minút. Tak aký náhubok? Aké narušenie demokracie?" pýtal sa. To, čo podľa Číža demokraciu narúša, je nedodržiavanie elementárnej etiky.

Opozičný poslanec Milan Krajniak (Sme rodina) Číža upozornil, že poslanci sa majú po prijatí novely rokovacieho poriadku so svojím vystúpením v rozprave zmestiť do 20 minút, ale Číž rečnil 48 minút. "Mne to nevadilo, bolo to zaujímavé vystúpenie. Nám ide len o to, aby bol rovnaký meter, teda ak 20 minút, tak pre všetkých a nie, že vláda a vedenie parlamentu budú mať neobmedzený čas," povedal Krajniak.

Predseda poslaneckého klubu OĽaNO-NOVA Richard Vašečka je presvedčený, že Číž narábal s faktami účelovo a prispôsobil ich sebe. "Tento rokovací priadok neprinesie viac kultúry a dôstojnosti do parlamentu. Problém, prečo tu nie je taká atmosféra, je bezbrehé rozkrádanie verejných financií, vážne zlyhania ministrov či vyjadrenia a praktiky predsedu parlamentu, pri ktorých by takíto ľudia v západných demokraciách dávno utekali preč," uzavrel Vašečka.

Viac o téme: Miroslav ČížMilan Krajniak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu