Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

SaS prešiel návrh: Slováci už nemusia hlásiť úradom dlhší prechodný pobyt v zahraničí

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Novelu Zákona o nahlasovaní pobytu v zahraničí a registri obyvateľov z dielne opozície dnes schválil parlament. Je to prvý návrh z dielne opozičnej strany, ktorý prešiel v tomto volebnom období. Návrh poslancov z dielne strany Sloboda a Solidarita (SaS) navrhuje, aby bolo nahlasovanie pobytu v zahraničí, dlhšieho ako 90 dní, dobrovoľné.

Súčasná podoba zákona je podľa liberálov protiústavná, keďže stanovuje povinnosť hlásiť ohlasovni pobytu trvalý pobyt, prechodný pobyt a pobyt v zahraničí dlhší ako 90 dní, čím podľa nich zasahuje do základných práv a slobôd. Predkladaný návrh novely zákona o hlásení pobytu občanov neruší inštitút prechodného pobytu ani hlásenie pobytu v zahraničí. Mení však ich charakter z povinnosti občana hlásiť prechodný pobyt a pobyt v zahraničí na dlhšie ako 90 dní na právo občana. Neohlásením pobytu by sa už občania nedopúšťali priestupku a nehrozila by im za takéto konanie sankcia v podobe pokuty.

Liberáli upozorňujú, že zákon sa menil v predchádzajúcom volebnom období tým, že sa zmenila dovtedy platná formulácia povinnosti zo slova „ohlási“ na „je povinný ohlásiť“. Predkladaný návrh novely zákona o hlásení pobytu občanov neruší inštitút prechodného pobytu, ani hlásenie pobytu v zahraničí. Mení však ich charakter z povinnosti občana hlásiť prechodný pobyt a pobyt v zahraničí na dobu dlhšiu ako 90 dní na právo občana.

Tí občania, ktorí budú chcieť, aby úrady o nich evidovali aj takéto informácie, budú aj naďalej môcť prechodný pobyt v rámci Slovenskej republiky či v zahraničí úradom ohlásiť. A úrady budú povinné tieto informácie vo vzťahu k nim evidovať. Tí občania, ktorí nemajú záujem informovať úrady o svojom prechodnom pobyte v rámci Slovenskej republiky alebo v zahraničí, už nebudú mať povinnosť takýto pobyt ohlásiť. Neohlásením takéhoto pobytu sa už nebudú dopúšťať priestupku a nebude im za takéto konanie hroziť sankcia v podobe pokuty. Úrady budú vo vzťahu k takýmto občanom evidovať iba adresu ich trvalého pobytu. 

Schválením predkladaného zákona sa podľa SaS obmedzí zasahovanie štátu do života občanov v prípade, keď takéto zasahovanie nie je nevyhnutné a ukladanie povinností zasahujúcich do základných práv a slobôd nemá vecné opodstatnenie. Zároveň sa ním rozšíri slobodné rozhodovanie občanov o vlastných životoch a zodpovednosť za ne.

Nové sídlo Súdnej rady SR bude chrániť väzenská a justičná stráž

Nové sídlo Súdnej rady SR, ktoré je v Miestodržiteľskom paláci v Bratislave, bude od októbra chrániť Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS). Vyplýva to z novely zákona o ZVJS od koaličného poslanca Gábora Gála (Most-Híd), ktorú dnes 126 hlasmi schválili poslanci NR SR.

"Došlo k oddeleniu Súdnej rady SR od Najvyššieho súdu SR, a to nielen po právnej stránke, ale aj fakticky, nakoľko Rada nebude sídliť v objekte Ministerstva spravodlivosti SR, resp. Najvyššieho súdu SR, ktorých ochrana a poriadok v nich je zabezpečovaný príslušníkmi ZVJS," vysvetlil Gál. Podľa jeho slov zmena zákona nebude mať vplyv na štátny rozpočet.

Súdna rada už informovala, že jej presun do Miestodržiteľského paláca stál 41.126 eur. Väčšiu časť financií (27.266 eur) ušetrila ešte v roku 2014. Zvyšných 13.860 eur hradila z rozpočtových prostriedkov rozpísaných na tento rok.

Viac o téme: SaSGábor GálPobyt v zahraničí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu