Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dankov návrh sa nestretol u Blahovej s ohlasom: Je to do neba volajúca hlúposť

Andrej Danko a Natália Blahová
Andrej Danko a Natália Blahová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Päťsto členov ako podmienka pre politické strany, ktoré chcú vo voľbách kandidovať do parlamentu, je do neba volajúca hlúposť.

Veľmi názorne však predstavuje "mentálny svet navrhovateľa, predsedu SNS Andreja Danka", myslí si poslankyňa NR SR za SaS Natália Blahová. Andrej Danko chce v roku 2017 prísť s návrhom zákona, ktorý by ukladal politickým stranám s ambíciou kandidovať v parlamentných voľbách povinnosť mať 500 členov.

„Danko už zahodil tvár konsenzuálneho politika a predstavuje sa ako hašterivý človek, ktorý neznáša kritiku, neznáša existenciu nezávislej opozície a uchyľuje sa k vyhrážkam. Danko má zatiaľ navonok uhladenejšie spôsoby ako jeho predchodca (expredseda SNS Ján Slota), ale o to viac je pre demokraciu na Slovensku nebezpečnejší,“ hovorí Blahová s tým, že určenie 500-člennej minimálnej hranice pre účasť politickej strany vo voľbách je z jeho strany "primitívny pokus" odstaviť od volebného práva státisíce voličov politických strán s nižším počtom členov. 

Dankovi pripomína, že existuje hranica na vstup do parlamentu, a tou je získanie päť percent odovzdaných platných hlasov. „Táto hranica je výsledkom všeobecného konsenzu a má brániť nadmernej atomizácii politických síl v parlamente, ale zároveň nepotláčať ich prirodzenú pestrosť. Predtým bola táto hranica tri percentá,“ dodáva Blahová. 

Pýta sa, prečo zvolil práve počet 500 členov. „Podľa jeho slov má SNS 6 000 členov, ale ako vidno, ani to nebráni tomu, aby na jej čele stál človek, ktorý sa oháňa demokraciou práve vtedy, keď potrebuje zlikvidovať svojich oponentov,“ uzatvára poslankyňa. 

Politické strany, ktoré chcú kandidovať do parlamentných volieb, by podľa predsedu SNS Andreja Danka mali mať minimálne 500 členov. S takýmto návrhom sa v roku 2017 chystajú prísť národniari do parlamentu. Danko avizuje, že pôjde o veľkú novelu zákona o politických stranách. Ako povedal, každá strana musí mať svoje štruktúry a hierarchia ich musí rešpektovať.

Viac o téme: Andrej DankoNatália Blahová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu