Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Lajčák skončil v neoficiálnom hlasovaní OSN na tomto sympatickom mieste

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR nechce hodnotiť význam výsledku v tretej neoficiálnej voľbe nového generálneho tajomníka OSN. Slovenský šéf diplomacie Miroslav Lajčák v nej získal druhý najvyšší počet hlasov.

"Stále ide o interný proces na pôde Bezpečnostnej rady (BR) OSN, ku ktorému sa jeho členovia nevyjadrujú. Tento proces naďalej pokračuje, a preto by bolo predčasné ho komentovať," uviedol hovorca MZVaEZ SR Peter Stano. V tretej neoficiálnej voľbe na neverejnom zasadnutí BR OSN v pondelok (29. 8.) získal najviac hlasov bývalý portugalský premiér António Guterres.

Podľa jedného z diplomatov, ktorý hovoril pod podmienkou svojej anonymity, 15-členná BR OSN dala Guterresovi 11 hlasov "za" a tri nesúhlasné hlasy a jedna krajina bola bez názoru. Slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák postúpil na druhé miesto s deviatimi hlasmi "za", piatimi proti a jedným hlasom bez názoru, informovala tlačová agentúra DPA.

Ako tretia skončila generálna riaditeľka Organizácie OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) Irina Bokovová z Bulharska so siedmi hlasmi "za", piatimi proti a tri krajiny sa zdržali hlasovania. Mandát súčasného generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna, ktorý túto funkciu zastáva druhé funkčné obdobie - spolu 10 rokov - sa končí na konci roka.

Odporúčanie Bezpečnostnej rady OSN ohľadne budúceho šéfa OSN sa očakáva na jeseň. Výber generálnych tajomníkov OSN doposiaľ vždy prebiehal za zatvorenými dverami na pôde BR OSN, kde majú rozhodujúce slovo piati stáli členovia s právom veta. Vybraného uchádzača potom na odporúčanie BR OSN formálne schvaľuje 193-členné Valné zhromaždenie OSN.

Teraz má namierené do Rumunska

Lajčák dnes odletel na pozvanie rumunského rezortného kolegu Lazara Comanesca na pracovnú cestu do Bukurešti. Zúčastní sa ako hlavný hosť na zhromaždení rumunských veľvyslancov.

Okrem toho sa stretne aj s prezidentom krajiny Klausom Iohannisom a v centre Bukurešti odhalí bustu slovenskému reformnému politikovi Alexandrovi Dubčekovi. Hlavnou témou vystúpení ministra Lajčáka na porade veľvyslancov Rumunska bude predsedníctvo Slovenska v Rade Európskej únie a výzvy, ktorým EÚ čelí najmä v kontexte pripravovaného vystúpenia Británie z únie.

Viac o téme: RumunskoMiroslav LajčákBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu