Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Politológ o koalícii a priveľkom vplyve oligarchov: Smer upadá, Danko z toho ťaží

Radoslav Štefančík Zobraziť galériu (4)
Radoslav Štefančík (Zdroj: archív autora)

BRATISLAVA - Premiér Fico nemá v opozícii reálneho súpera, popularita Andreja Danka rastie zároveň s postupným úpadkom najsilnejšej slovenskej strany. O súčasnej situácii na slovenskej politickej scéne sa rozhovoril politológ Radoslav Štefančík.

Politológ si myslí, že vzhľadom na viaceré okolnosti je logické, že sa koalícia rozhodla pokračovať iba v trojici. „Náhradníčka za poslanca Procházku už pri vytváraní tejto vlády vyhlásila, že nebude podporovať koaličnú vládu na čele so Smerom, takže po prípadnom odchode Procházku z parlamentu bude mať táto vládna koalícia o jedného poslanca menej,“ tvrdí Štefančík.

Celá situácia podľa neho potvrdzuje, že na slovenskú politiku majú stále veľký vplyv oligarchovia. Pripomína, že aj pri vzniku Siete sa rozprávalo, že ide o stranu slovenských oligarchov, ktorí v prípade úpadku Smeru chcú mať svojich ľudí na správnych miestach.

Robert Fico
Zobraziť galériu (4)
Robert Fico  (Zdroj: SITA)

„Čo iné si napríklad pomyslieť, ak Andrej Hrnčiar najskôr odíde z Mostu, aby založil novú stranu, aby sa po jej neúspechu vrátil späť do Mostu,“ upozorňuje a dodáva, že demokracia sa zúžila na výber toho, koho na kandidátkach ponúknu oligarchovia a nie tých, ktorých by ľudia naozaj chceli.

Za pádom Siete vidí Procházku

Čo sa týka Siete, jej nový predseda Brecely zrejme zváži, aké sú možnosti. Ako tvrdí Štefančík, pre stranu bude asi najlepšie, ak by existovala až do skončenia volebného obdobia, aby tak dostávala financie zo štátneho rozpočtu a mohla znižovať dlh. 

„To ostatné je nepodstatné, pretože v prípade Siete išlo o stranu, ktorej preferenčný výtlak bol spôsobený krátkodobou popularitou neúspešného kandidáta na prezidenta,“ myslí si politológ a tvrdí, že za pádom stojí predovšetkým Radoslav Procházka – jeho chybné kroky a komunikačná neobratnosť.

Radoslav Procházka
Zobraziť galériu (4)
Radoslav Procházka  (Zdroj: SITA)

Štefančík si myslí, že to, či vláda vydrží celé štvorročné obdobie, závisí predovšetkým od zdravia Roberta Fica. „Ak sa bude cítiť v poriadku, vydrží až do konca, ak sa jeho stav zhorší, vláda Smeru i existencia strany Smer sa tým definitíve skončí,“ tvrdí. Poslanci Mostu-Híd podľa neho získali atribút Kolesíkov, takže u nich sa očakáva absolútna vernosť.

Fico je bez reálneho opozičného súpera

Ako vysvetľuje, premiér navyše nemá v opozícii skutočného súpera - matovičovcov nepovažuje za reálnu politickú stranu a šéf SaS Richard Sulík sa ako potenciálny premiér odpísal v momente, keď položil Radičovej vládu.

Najsilnejšia slovenská strana však nie je bez problémov. Podľa neho zažíva postupný úpadok. "Smer totiž nebol založený na myšlienkach sociálnej demokracie, ale postkomunistického nacionalizmu s výrazným sklonom pre autoritarianizmus, preto je elektorát Smeru zložený hlavne z bývalých sympatizantov myšlienok komunizmu a nacionalizmu," upozorňuje.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (4)
Andrej Danko  (Zdroj: SITA)

Náhradou SNS a Danko

Náhradou voličov pre voličov Smeru je v tomto prípade SNS, prípadne kotlebovci. Hlavne tomuto faktu pripisuje rastúcu popularitu predsedu národniarov Andreja Danka, nie od rázneho postoja či iných osobných vlastností.

„Keďže SNS momentálne už nevedie alkoholik a grobian so slovníkom krčmového povaľača, je pochopiteľné, že nielen elektorát SNS sa vracia späť, ale pôvodní voliči HZDS, ktorí v Smere videli náhradu za Mečiarovo hnutie," dodáva.

Viac o téme: Radoslav Štefančík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu