Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Fico rokoval s Putinom, chcú oživiť vzájomné vzťahy: Rusko je spoľahlivý partner a dodávateľ

Vladimir Putin a Robert Fico Zobraziť galériu (4)
Vladimir Putin a Robert Fico (Zdroj: SITA)

MOSKVA - V oblasti energetiky vnímame Rusko ako spoľahlivého partnera a dodávateľa, skonštatoval po štvrtkovom rokovaní s ruským prezidentom Vladimirom Putinom slovenský predseda vlády Robert Fico. Rozhovory nepriniesli odpoveď na to, či bude vybudovaný plynovod Nord Stream 2, ktorý by Slovensku ekonomicky uškodil.

Napriek otáznej budúcnosti projektu Nord Stream 2 slovenský premiér vyhlásil, že "sme obhájili naše národné záujmy a pre všetky prípady, či už Nord Stream bude alebo nebude, prepravná kapacita cez Slovensko zostane zachovaná". Reálne rozhodovanie o plynovode je podľa neho najmä v rukách Nemecka a Ruska. Fico zopakoval, že ak by ruský plyn cez slovenský plynovod prestal prúdiť úplne, ročne by Slovensko prišlo o 800 miliónov eur.

Robert Fico a Vladimir
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: topky)

Ďalším predmetom bilaterálneho rokovania bol pokles obchodu medzi Slovenskom a Ruskom. Vzájomné ekonomické vzťahy chcú obaja lídri oživiť prostredníctvom urýchleného zasadnutia rusko-slovenskej medzivládnej komisie, ktoré je naplánované na január 2017. S tým súvisia aj sankcie, ktoré na Rusko uvalila Európska únia. Robert Fico ich opäť označil za škodlivé pre obe strany.

Vladimir Putin a Robert
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: topky)

Putin a Fico dospeli k dohode v oblasti vedy. Spolupráca sa týka vedeckého centra v ruskom meste Dubno, v ktorom budú môcť naši vedci pracovať s urýchľovačom častíc. Moskva prisľúbila poskytnúť štipendiá pre slovenských jadrových fyzikov, a tiež bude pokračovať výmenný program pre študentov.

Vladimir Putin a Robert
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: topky)

Po štvrtkovom stretnutí s európskymi lídrami zo socialistických strán neďaleko Paríža a bilaterálnom stretnutí s Vladimirom Putinom čaká v piatok slovenského predsedu vlády účasť na rokovaní s premiérmi Vyšehradskej skupiny v Poľsku. Zúčastní sa na ňom aj nemecká kancelárka Angela Merkelová. Stretnutie stredoeurópskych lídrov s nemeckou kancelárkou sa uskutoční v rámci príprav septembrového summitu Európskej rady v Bratislave.

Viac o téme: RuskoRobert FicoVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu