Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vláda dnes zasadala v Sobranciach, do roku 2020 má pribudnúť 1225 pracovných miest

Predseda vlády SR Robert Fico
Predseda vlády SR Robert Fico (Zdroj: SITA)

SOBRANCE - Po pondelňajšom výjazdovom rokovaní v Sabinove dnes vláda zasadne v Sobranciach. Jej hlavným programom bude schváliť akčný plán rozvoja tohto okresu, ktorého cieľom je znížiť mieru nezamestnanosti v regióne podporou vytvorenia 1225 pracovných miest do roku 2020.

"Medzi špecifické okresné faktory patrí hlavne periférna poloha okresu v rámci štátu na schengenskej hranici Európskej únie s Ukrajinou, špecifická odvetvová orientácia regionálnej ekonomiky, nedostatočne rozvinutá infraštruktúra regiónu, odchod mladej kvalifikovanej sily z okresu a nevyhovujúca štruktúra zameraní stredného školstva. V okrese sú sťažené podmienky pre prilákanie väčších zahraničných investorov," uvádza sa materiáli.

Z celkovej odhadovanej investície v tomto okrese do roku 2020 na úrovni približne 69 miliónov eur predpokladá akčný plán krytie z verejných zdrojov vo výške 53,4 milióna eur a 15,4 milióna eur zo súkromných zdrojov. Celková výška regionálneho príspevku podľa zákona o podpore najmenej rozvinutých okresov má presiahnuť 2,5 milióna eur.

Vláda plánuje počas nasledujúcich štyroch týždňov absolvovať deväť výjazdov do slovenských regiónov. Prvá trojdňová šnúra prišla na rad tento týždeň. Ministri vycestovali na východ krajiny – do Prešovského a Košického kraja. V pondelok (22.8.) navštívili okres Sabinov, dnes okres Sobrance a v stredu (24.8.) zasadnú v Trebišove.

V okrese Sobrance má do roku 2020 pribudnúť 1225 pracovných miest

Akčný plán rozvoja okresu Sobrance dnes schválil vládny kabinet s cieľom znížiť mieru nezamestnanosti v tomto regióne podporou vytvorenia 1225 nových pracovných miest do roku 2020. Celková odhadovaná investícia v tomto období pre okres je približne 69 miliónov eur.

"Predpokladáme, že celková finančná investícia z verejných zdrojov bude 53.400.000 eur a zo súkromných zdrojov 15.400.000 eur. Dnes sme schválili aj regionálny príspevok, ktorý musí uvoľniť ministerstvo financií vo výške 2.505.000 eur. Plán vytvoriť 1225 nových pracovných miest do roku 2020 je z toho pohľadu absolútne realistický," uviedol po výjazdovom rokovaní v Sobranciach premiér Robert Fico.

Z konkrétnych opatrení uviedol premiér podporu projektu chovu a spracovania hydiny v sume 670.000 eur z regionálneho príspevku s očakávaným vznikom 600 pracovných miest. Vytvoriť by sa malo ďalej sedem sociálnych podnikov v Sobranciach a obciach Ostrov, Inovce, Úbrež či Veľké Revištia. Podpora bude smerovať aj pre zariadenia pre seniorov v Sobranciach a obciach Koromľa a Lekárovce, ďalej na vybudovanie dvoch športovo-relaxačných centier či Liečebného a relaxačného centra v Sobranciach s využitím kúpeľníckej tradície. Peniaze pôjdu napríklad aj na integrované centrá inkluzívnej výchovy a vzdelávania a Tréningové centrum a Centrum odborného vzdelávania pri SOŠ obchodu a služieb Sobrance.

Premiér zdôraznil, že akčný plán je dôležitý mobilizáciou všetkých síl. "Akčný plán nevzniká v Bratislave za úradníckym zeleným stolom, ale je výsledkom veľmi úzkej komunikácie podnikateľov, ktorí sú v tomto priestore, miestnej štátnej správy, regionálnej a miestnej samosprávy a samozrejme  ústredných orgánov štátnej správy, ktoré spolupracujú. Akčný plán je krytý finančnými prostriedkami a je aj kontrolovateľný," povedal.

Okres Sobrance v Košickom kraji pri hranici s Ukrajinou patrí k okresom, ktoré dlhodobo evidujú vysokú mieru nezamestnanosti. Jeho priemerná miera nezamestnanosti od roku 2013 do prvého kvartálu 2016 sa pohybovala medzi 23,9 % a 17,8 %, kým za rovnaké obdobie na celom Slovensku bola medzi 14,7 % a 10,1 %.

Viac o téme: SobranceVláda SRAkčný plán rozvoja
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu