Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Lajčák ospevuje Nový Zéland: Je to krajina, ktorá nás môže v mnohom inšpirovať

Miroslav Lajčák a Murray McCully počas tlačovej konferencie 18. augusta 2016 v Bratislave Zobraziť galériu (3)
Miroslav Lajčák a Murray McCully počas tlačovej konferencie 18. augusta 2016 v Bratislave (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Nový Zéland je krajina, ktorá nás môže v mnohom inšpirovať. Napríklad v oblasti biznisu, znižovaní nezamestnanosti mladých či v duálnom vzdelávaní. Po dnešnom rokovaní s ministrom zahraničných vecí Nového Zélandu Murrayom McCullym v Bratislave to uviedol slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Obe krajiny sú si podľa Lajčáka podobné hodnotami, na ktorých boli vybudované. "Nový Zéland je krajina, ktorá nás môže v mnohom inšpirovať. Je to dobre spravovaná krajina. Krajina, ktorá je druhá v celosvetovom rebríčku krajín s najlepšími podmienkami na biznis. Ale takisto sa môžeme inšpirovať skúsenosťami Nového Zélandu v oblastiach, ako je znižovanie nezamestnanosti mladých, rozvoj duálneho vzdelávania, rozvoj informačných technológií," dodal.

Minister zahraničných vecí a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

Podľa Lajčáka veľmi obľúbeným medzi Slovákmi je program pracovných dovoleniek na Novom Zélande. Ročne ich môže využiť 100 Slovákov.

Slovenský šéf rezortu diplomacie v tejto súvislosti požiadal svojho rezortného kolegu o navýšenie počtu miest v tomto programe. Tie sa podľa McCullyho odvíjajú od veľkosti krajiny a počtu obyvateľov.

Minister zahraničných vecí Nového
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

"Pokúšame sa rozšíriť tento počet. Nestane sa to zajtra, ale dúfam, že sa to stane v najbližšom období," prisľúbil novozélandský minister. Ročne na Nový Zéland vďaka tomuto ročnému programu príde okolo 65.000 ľudí z celého sveta.

Viac o téme: Nový ZélandMiroslav LajčákMurray McCully
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu