Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Poplatky za RTVS rozbíjajú jednotu koalície: Maďarič ide proti Dankovi

Marek Maďarič
Marek Maďarič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Bola to moja povinnosť v zmysle programového vyhlásenia vlády. Tak odôvodnil predloženie novely zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované RTVS na dnešné rokovanie vlády minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD).

„Nie len ja, ale aj premiér si ctíme programové vyhlásenie vlády,“ vysvetlil pred začiatkom vlády. Pripomenul, že pod dokumentom sú podpísaní všetci poslanci súčasnej koalície. „Je tam aj záväzok prijať legislatívne opatrenie, ktoré poskytne RTVS stabilné a primerané finančné zabezpečenie prostredníctvom optimalizácie koncesionárskych poplatkov,“ doplnil. 

Minister kultúry Marek Maďarič pred rokovaním vlády uviedol, že on si ctí programové vyhlásenie vlády, pod ktorým sú podpísaní všetci poslanci vládnej koalície, a v ňom je aj záväzok prijať legislatívne opatrenie, ktoré poskytne RTVS stabilné a primerané finančné zabezpečenie prostredníctvom optimalizácie výšky koncesionárskych poplatkov. Považoval som za povinnosť pripraviť návrh zákona a predložiť ho na rokovanie vlády, dodal. K tomu, či platí jeho pôvodné vyjadrenie o demisii, ak novela neprejde, sa Maďarič vyjadrí až po zasadnutí kabinetu. 

Novela zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska navrhuje zvýšiť od januára 2017 koncesionársky poplatok pre domácnosti zo súčasných 4,64 eura na 7 eur. Od sedem do 697 eur za mesiac by mali platiť zamestnávatelia, a to v závislosti od počtu zamestnancov. Sadzba by sa mala podľa prepracovaného návrhu novely každé štyri roky valorizovať v závislosti od priemernej miery inflácie meranej indexom spotrebiteľských cien.

Ministri za SNS zvýšenie koncesií nepodporia

Ministri za koaličnú Slovenskú národnú stranu (SNS) dnes na rokovaní vlády návrh ministra kultúry Mareka Maďariča na zvýšenie koncesionárskych poplatkov nepodporia. Minister školstva Peter Plavčan potvrdil, že budú hlasovať „v duchu vyjadrení predsedu strany“. Šéf rezortu obrany Peter Gajdoš sa zas vyslovil, že bude hlasovať tak, ako už niekoľkokrát povedal predseda strany Andrej Danko. „Línia je jasná,“ vyhlásil. Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná tiež potvrdila, že nebude hlasovať za novelu zákona o koncesionárskych poplatkoch. Minister životného prostredia László Solymos z Mostu-Híd uviedol, že ich zástupcovia budú hlasovať len za to, na čom sa dohodne koalícia. Keď nie je dohoda, ja si myslím, že o tom hlasovať nebudeme, dodal.

Zvýšenie koncesionárskych poplatkov, ktoré sa nemenili už 13 rokov, odmieta SNS, podľa ktorej by mal Telerozhlas prejsť najprv výraznou vnútornou prestavbou. Traja ministri za túto stranu potvrdili, že v prípade dnešného hlasovania o novele na vláde ju nepodporia.

„Budem hlasovať tak, ako už niekoľkokrát povedal predseda SNS, línia je jasná,“ uviedol minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS). Maďarič zatiaľ nemá ani podporu ďalšieho koaličného partnera – strany Most-Híd. „Kým nie je dohoda, ja si myslím, že zatiaľ o tom hlasovať nebudeme,“ oznámil minister životného prostredia za túto stranu László Sólymos.

Koaličná SNS v júni uviedla, že zvýšenie koncesií podporia po diskusii a systémových zmenách vo verejnoprávnej televízii a rozhlase. Šéf národniarov Danko tvrdil, že jeho strane pri tejto téme nejde o zvyšovanie politickej ceny SNS či jej vplyvu v Rozhlase a televízii Slovenska. Minister Maďarič následne pohrozil, že ak návrh na zvýšenie koncesií neprejde, podá demisiu. Postoj Andreja Danka k predloženej novele sa počas leta nezmenil. Ako Danko povedal v utorok na tlačovej besede, SNS nepodporí zvýšenie koncesionárskych poplatkov vo vláde ani v parlamente. Danko vidí v činnosti RTVS veľké rezervy. 

Viac o téme: Koncesionárske poplatkySmer-SDMarek Maďarič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu