Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Danko dostal nečakanú podporu z opozície: Kollár víta zmeny v rokovacom poriadku

Boris Kollár
Boris Kollár (Zdroj: SITA, Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Rokovanie predstaviteľov parlamentných strán s predsedom NR SR Andrejom Dankom (SNS) prinieslo viaceré návrhy k pripravovaným zmenám rokovacieho poriadku parlamentu. Podľa opozičného poslanca a predsedu hnutia Sme rodina Borisa Kollára je nutné, aby si všetci v pléne národnej rady boli rovní.

Líder opozičného hnutia Sme rodina Boris Kollár po poslaneckom grémiu v Národnej rade SR dnes vyhlásil, že predseda parlamentu Andrej Danko niektoré body, s ktorými poslanci nesúhlasili, do návrhu nového rokovacieho poriadku zapracoval. Kollár žiadal predovšetkým rovnosť v pléne. „Všetci sme si rovní, ak chcú poslancom obmedziť čas na vystúpenie, musia mať obmedzený čas predseda a aj podpredsedovia parlamentu. To som vytkol,“ povedal po rokovaní Kollár. Podľa neho je Danko ochotný počúvať, ako sa však rozhodne, sa uvidí.

Naopak, so zákazom používania transparentov v rokovacej sále Kollár súhlasí. „Vážme si to, čo máme, slobodu parlamentarizmu. Rokovací poriadok treba zmeniť. Do pléna by sme nemali prinášať transparenty a robiť divadelné scénky. Súhlasím so zákazom transparentov, reklamných predmetov,“ dodal Kollár. 

Jeho opozičný kolega za OĽaNO Richard Vašečka z rokovania odchádzal nespokojný. Podľa neho sa k nijakým ústupkom nepristúpilo. „Nemyslíme si, že ak sa skráti čas vystúpení poslancov, že poslanci budú menej konfrontační. Ak novela prejde, tak predseda parlamentu sa zmení z niekoho, koho by sme mohli prirovnať ku kapitánovi mužstva, na rozhodcu,“ vyjadril Vašečka svoj názor po poslaneckom grémiu.

Dodal, že aj čas vystúpení poslancov a vládnych predstaviteľov by mal byť rovnaký. Rovnako tak sa mu nepozdáva, že poslanci nesmú do pléna priniesť transparent či graf. „Je veľmi obmedzujúce, keď poslanec má len hovoriť a nemôže použiť ani graf na vysvetlenie nejakej veci. To je nezmysel,“ uzavrel Vašečka. 

Podľa koaličného podpredsedu parlamentu Bélu Bugára sú pripravované zmeny rokovacieho poriadku parlamentu demokratické. Podľa neho je stanovenie maximálneho času na vystúpenie poslancov opodstatnené. „Nebude sa zbytočne ťahať čas. V minulom parlamente boli poslanci, ktorým bolo jedno, aký bol zákon, vystupovali ku každému návrhu 40 aj 50 minút a do rozpravy boli prihlásení písomne aj ústne. Efektivita rokovania je potom veľmi malá a stráca sa diskusia,“ vysvetlil Bugár. Vyjadril tiež názor, že krik v rokovacej sále, tričká miesto košieľ, či telefonovanie v rokovacej sále nemajú čo robiť. 

Andrej Hrnčiar za Sieť taktiež s niektorými navrhovanými zmenami súhlasí. „Súhlasíme s obmedzením času vystúpení poslancov,“ povedal Hrnčiar. Nazdáva sa, že opozícia sama sebe spôsobila, že koalícia navrhuje obmedzenie času vystúpení v pléne. Podľa neho je stále priestor na diskusiu a na prípadné zmeny v návrhu nového rokovacieho poriadku. 

Viac o téme: Andrej DankoBoris KollárSme rodina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu