Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nicholsonová reaguje na Dankov nápad: Poslanci sa môžu predviesť, bude to test rétoriky

Lucia Nicholsonová
Lucia Nicholsonová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Obmedzenie času pre poslancov v rozprave podľa podpredsedníčky parlamentu Lucie Ďuriš Nicholsonovej (SaS) môže byť testom rétorických schopností. Ako povedala dnes, dobrý politik by mal byť aj dobrým rečníkom.

„A dobrý rečník by mal byť schopný v dvadsiatich, tridsiatich minútach povedať to, čo chce povedať. V parlamente sa už niekoľkokrát stalo, že keď poslanci svojimi vystúpeniami nepresvedčili, tak aspoň unavili. Pevne verím, že sa to bude týkať všetkých, a teda napríklad aj vystúpení pána predsedu Danka, ktorý sa týmto tiež bude môcť otestovať," vyhlásila.

Podľa predsedu poslaneckého klubu Most-Híd Gábora Gála v parlamente sa dohodli, že s dĺžkou vystúpení treba niečo spraviť. Pripomenul, že táto požiadavka tu už bola v minulých volebných obdobiach. „V Európskom parlamente či v Rakúsku sú takéto obmedzenia. Nebolo by to nič nové. Treba sa však dohodnúť naprieč politickým spektrom,“ povedal Gál dnes pre agentúru SITA. Gál by bol rád, keby sa našiel kompromis. „Bude prirodzeným postojom opozície, že s tým nebude súhlasiť, aj keď sama priznáva, že to treba obmedziť,“ dodal. 

Predseda parlamentu Andrej Danko chce poslancom obmedziť čas na vystupovanie. Takáto zmena má byť zakotvená v novom rokovacom poriadku. Myšlienka obmedzenia diskusie na vhodný časový limit vychádza podľa Danka najmä z praktických skúseností, a to nielen rokovania slovenského parlamentu, ale aj bohatej histórie a praxe súčasných rokovacích systémov vo svete.

„Plánované obmedzenie nemožno v žiadnom prípade vnímať ako zásah do slobody prejavu volených zástupcov. Práve naopak, odstránia sa tým opakované snahy o umelé naťahovanie diskusie, či rôzne prieky poslancov. Stanovený limit musí byť dostatočný na vyjadrenie názoru, poslanec predsa musí byť schopný vyjadriť sa presne a zrozumiteľne k danej téme v určitom časovom rozpätí,“ vysvetľuje.

Viac o téme: Andrej DankoLucia Nicholsonová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu