Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kiska zareagoval na mníchovský masaker: Danko posiela telegram

Prezident SR Andrej Kiska Zobraziť galériu (2)
Prezident SR Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Všetci psychicky vyšinutí jednotlivci, ktorí majú v úmysle páchať zlo, musia vedieť, že proti nim stoja tí najlepší experti, profesionáli, a spolu s nimi všetci dobrí, normálni ľudia. "Ľudia našej Európy, našej planéty," myslí si to prezident Andrej Kiska, ktorý takto na svojom facebookovom profile reagoval na piatkovú (22.7.) streľbu v obchodnom centre v Mníchove, ale aj na nedávne útoky v Nice, Paríži a Bruseli.

Podľa neho šíria teroristi a chorí jednotlivci strach po Európe, pričom často práve obhajobou náboženstva majú ventilovať svoju vlastnú frustráciu, nenávisť, neschopnosť žiť v modernom a vyspelom svete. "Zabíjajú nevinných ľudí, dokonca malé deti. Včera v Mníchove zahynuli ďalší ľudia," uvádza prezident s tým, že si všetci uvedomujeme, že bezpečnosť a ochrana sú nástojčivou úlohou. Zároveň všetkým pozostalým obetí vyslovil hlbokú sústrasť.

Lajčák hovorí o útoku na mierové spolužitie

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák poslal v súvislosti s piatkovým útokom v Mníchove sústrastný telegram svojmu partnerovi, spolkovému ministrovi zahraničných vecí Frankovi-Walterovi Steinmeierovi. Ako ďalej informovali z tlačového odboru ministerstva, v telegrame Lajčák vyjadril rozhorčenie nad správou o útoku, pri ktorom zahynuli nevinní ľudia a ďalší boli zranení.

„Tento čin, ktorý nemožno ničím ospravedlniť, je útokom na mierové a pokojné spolužitie nás všetkých. Moje myšlienky patria obetiam a ich rodinám, ako aj zraneným, ktorým touto cestou želám skoré uzdravenie. Dovoľte mi vyjadriť pozostalým obetí, Vám i občanom Vašej krajiny moju hlbokú sústrasť,“ uvádza v telegrame minister. Svojho partnera zároveň uisťuje, že Slovenská republika v tejto ťažkej chvíli stojí pevne po boku svojich nemeckých priateľov.

Miroslav Lajčák
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Pridal sa aj premiér

Predseda vlády Robert Fico na svojom facebookovom profile vyslovil úprimnú sústrasť všetkým pozostalým po obetiach piatkových útokov v nemeckom Mníchove. "Odsudzujem chorý útok šialenca v Mníchove, pri ktorom prišli o život nevinní ľudia, dokonca i deti. Všetkým pozostalým obetí chcem vyjadriť moju úprimnú sústrasť," napísal premiér. Ako ďalej na sociálnej sieti pripomenul, pocit bezpečia, ktorý sme donedávna brali ako samozrejmosť, sa dnes stáva našou primárnou potrebou. "Som v neustálom kontakte s našimi bezpečnostnými zložkami, pričom na Slovensku momentálne platia tie najvyššie bezpečnostné opatrenia," zhrnul Fico.

Streľba v areáli mníchovského obchodného strediska Olympia sa v piatok večer skončila smrťou desiatich ľudí vrátane 18-ročného útočníka s dvojakým nemecko-iránskym občianstvom, ktorý zrejme spáchal samovraždu a jeho telo našli približne kilometer od miesta činu. Spomedzi ľudí, ktorí utrpeli zranenia, sa viacerí nachádzajú v ohrození života. Motív útoku je stále neznámy a polícia nedokázala určiť, či bol páchateľ terorista alebo konal v amoku. 

Počas teroristického poplachu uviazli v centre Mníchova mnohí obyvatelia a návštevníci, ktorí sa nemohli dostať ani domov, ani do hotelov. Možnosť núdzovo prenocovať im ponúkali rôzne podniky a inštitúcie, ako je štátny železničný dopravca Deutsche Bahn, ale aj bavorský parlament či viaceré mešity.

Danko ťažko hľadal slová

Predseda Národnej rady Slovenskej republiky Andrej Danko posiela v súvislosti s piatkovým útokom v Mníchove telegram svojim kolegom do Nemecka. Ako ďalej informovala Zuzana Čižmáriková z Kancelárie Národnej rady SR, predsedovi nemeckého Spolkového snemu Norbertovi Lammertovi ako aj prezidentovi Spolkovej rady Stanisławovi Tilichovi vyjadril Danko úprimnú sústrasť. „Tak, ako sa tento ohavný čin nedá ospravedlniť, tak sa nedá ani slovami vyjadriť to, čo cítim. Žiadne slová ľútosti totiž nenahradia životy nevinných ľudí a nepomôžu rodinným príslušníkom obetí v ich žiali,“ povedal predseda Národnej rady SR na adresu činu, ktorý sa stal v piatok. Čižmáriková pripomenula, že v mene slovenských občanov Andrej Danko vyjadril úctu obetiam tohto činu úprimnú sústrasť pozostalým.

Viac o téme: Robert FicoAndrej DankoMníchovAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu