Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Policajná razia u Bašternáka je obyčajné divadlo: Nájdu tam akurát tak kilo orieškov, tvrdí Lipšic

Daniel Lipšic
Daniel Lipšic (Zdroj: SITA)

PREŠOV - Policajná akcia na zaistenie vecí v objektoch spojených s podnikateľom Ladislavom Bašternákom usvedčuje premiéra Roberta Fica a ministra vnútra Roberta Kaliňáka, že majú políciu na povel a tá koná na ich pokyn. Tvrdí to poslanec Národnej rady SR za OĽaNO-NOVA Daniel Lipšic, ktorý raziu označil za fiktívnu.

Podľa neho ide o priehľadné divadlo iba deň pred odvolávaním ministra vnútra Roberta Kaliňáka v parlamente. Ako uviedol Lipšic, zločin, pre ktorý sa vedie vyšetrovanie, bol spáchaný pred štyrmi rokmi. Pred tromi mesiacmi ohlásila prokuratúra pod tlakom verejnosti obnovenie vyšetrovania.

"Teraz robia prehliadky bytových a nebytových priestorov pána Bašternáka? Čo tam asi tak nájdu? Maximálne jedno kilo kešu orieškov, ale to je asi tak všetko,“ uviedol opozičný poslanec s tým, že polícia bola ďaleko promptnejšia pri zásahu v prípade Filipa Rybaniča, asistenta poslanca Jozefa Rajtára, stíhaného pre ohrozovanie bankového tajomstva, ktorému ešte v ten istý deň urobili domovú prehliadku, prehliadku vozidla a ďalšie invazívne úkony. "Tu čakali tri mesiace, aby urobili deň pred mimoriadnou schôdzou naoko akože nejaké divadlo,“ povedal Lipšic.

Polícia pritom podľa neho má už dávno priamo v trestnom i daňovom spise dôkazy, že Bašternák si uplatnil vrátenie DPH, a tiež, že firma, od ktorej byty kupoval, daň nezaplatila. Preto si myslí, že podnikateľ mal byť už dávno na základe týchto dôkazov obvinený, zadržaný a mal byť spracovaný návrh na jeho vzatie do väzby, keďže spĺňa podmienky preventívnej aj útekovej väzby. "To sa, samozrejme, nestalo a ani nikdy nestane, pretože pán Bašternák z informácií, ktoré máme, je osobnou práčkou peňazí vysokých predstaviteľov Smeru. Ak by ho zavreli a zistil by, že stratil ochranu svojich blízkych, tak by zrejme začal rozprávať, a to by v princípe znamenalo koniec tejto vládnej koalície, koniec vlády a koniec Smeru,“ myslí si Lipšic. 

Podnikateľa Ladislava Bašternáka opätovne označil Lipšic za Ficovho bieleho koňa a luxusný byt v komplexe Bonaparte patrí podľa neho reálne premiérovi, ktorý sa z neho preto odmieta odsťahovať. "Inak by už dávno odišiel a našiel si iný nájom. Ak ale má v reálnom vlastníctve luxusný byt v hodnote dva milióny eur, toho sa nechce vzdať a záujem na svojom luxuse povýšil premiér nad záujem krajiny,“ dodal Lipšic. Opozícia aj naďalej bude žiadať, aby sa premiér z bytu vysťahoval. Rovnako sa vo štvrtok po druhýkrát pokúsi o odvolanie Roberta Kaliňáka z postu ministra vnútra za podozrenia z jeho prepojenia s podnikateľom Ladislavom Bašternákom. 

Viac o téme: Robert FicoRobert KaliňákDaniel LipšicLadislav Bašternák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu