Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Kiska podpísal zákon o zvýšení platu pre učiteľov: Stále im je málo, čaká nás ďalší štrajk

Prezident SR Andrej Kiska
Prezident SR Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident SR Andrej Kiska podpísal dva zákony, ktorými sa menia alebo dopĺňajú jednotlivé zákony. Ako informoval Tlačový odbor Kancelárie prezidenta SR, jedným z podpísaných zákonov je zákon o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, podľa ktorého sa platová tarifa pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve od 1. septembra a následne od 1. januára 2018 za predpokladu realizácie zásadných vnútorných zmien v systéme výchovy a vzdelávania zvýši každoročne priemerne o šesť percent.

Na základe tohto zákona majú rásť aj platové tarify vysokoškolských učiteľov. O šesť percent im majú rásť platy rovnako od 1. septembra a následne každoročne od 1. januára 2018. Návrhom tohto zákona sa poslanci v parlamente zaoberali v skrátenom legislatívnom konaní 15. júna.

Kiska podpísal aj zákon o výchove a vzdelávaní, ktorý upravuje povinné minimálne počty žiakov v triedach. Ustanovenie o najnižšom počte žiakov v triede základnej školy sa nebude vzťahovať na triedy základných škôl zriadených len s ročníkmi prvého stupňa. Povinné minimálne počty sa nebudú uplatňovať v základných školách s vyučovacím jazykom národnostnej menšiny ani v základných školách s vyučovacím jazykom slovenským. Výnimka z najnižšieho počtu žiakov sa ustanovuje vo vzťahu ku všetkým plnoorganizovaným základným školám s vyučovacím jazykom národnostnej menšiny. O návrhu poslanci parlamentu rokovali v skrátenom legislatívnom konaní 15. júna. Určovanie najnižšieho počtu žiakov v triedach na prvom stupni základných škôl by mohlo podľa zákona viesť k zníženiu dostupnosti primárneho vzdelania v okolí obce s menším počtom obyvateľov. 

Učitelia budú v piatok protestovať, v septembri je možný aj štrajk

Učitelia budú počas prvého dňa nášho predsedníctva v Rade EÚ protestovať v bratislavských uliciach. Iniciatíva slovenských učiteľov organizuje v piatok 1. júla protest, ktorý sa začne o 13:00 na Kollárovom námestí. Dav následne pôjde cez Obchodnú ulicu, pod Michalskú bránu až na Rybné námestie, kde bude hlavný program. Na dnešnom brífingu Iniciatívy slovenských učiteľov to povedal Vladimír Crmoman. Účasť na proteste zatiaľ organizátori odhadnúť nevedia, očakávajú však autobusy s učiteľmi z Levíc, Banskej Bystrice či Martina.

Branislav Kočan z Iniciatívy slovenských učiteľov hovorí, že vláda ignoruje požiadavky učiteľov, ale aj odporúčania Európskej komisie a OECD, aby zvýšila prostriedky smerujúce do školstva a zatraktívnila povolanie učiteľa. Iniciatíva pritom upozorňuje, že odporúčania EK a OECD sú úprimné a hovorí ich niekto nestranný. Ak vláda nezvýši objem peňazí pre školstvo, bude to mať podľa učiteľov negatívny dopad na vývoj ekonomiky. Kočan tiež upozorňuje, že iniciatíva dodnes nedostala oficiálnu odpoveď, prečo jej požiadavky neboli splnené. Nevie teda, či vláde chýbajú peniaze v rozpočte alebo chýba politická vôľa. 

Učitelia zároveň upozorňujú, že v septembri nevylučujú ani štrajk. Postup závisí od toho, ako dopadne kolektívne vyjednávanie. Ak v otázke celospoločenského postavenia učiteľov nedôjde k pokroku, sú pripravení na prerušenie svojej práce od 13. septembra. Tento deň vybrali symbolicky, keďže práve pred štyrmi rokmi sa začal 13. septembra prvý výstražný štrajk. 

Viac o téme: ŠtrajkŠkolstvoUčiteliaAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu