Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kiska má jasný odkaz: Stabilná vláda je teraz základ, opozícia si musí uvedomiť toto

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Najhoršie čo by bolo, je, keby súčasná slovenská vláda teraz neuspela. V relácii rádia Expres Braňo Závodský Naživo to dnes vyhlásil prezident SR Andrej Kiska.

"Jednak máme predsedníctvo, potrebujeme stabilnú vládu a ak by aj došlo k predčasným parlamentným voľbám, tak si aj opozícia musí uvedomiť, že to by nebolo také jednoduché, že by zrazu zasadli na ich miesta a vládli by," odkázala hlava štátu. Na margo ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), ktorého ide opozícia opäť odvolávať pre daňovú kauzu Bašternák, Kiska povedal, že aj o tejto kauze hovoril s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD), ministrom Kaliňákom aj policajným prezidentom Tiborom Gašparom. "Povedal som všetkým svoj názor. Je to na vláde a premiérovi, aby, ak sa tak rozhodne, on z toho vyvodzoval dôsledky. A je na ministrovi vnútra, ktorý ak cíti zodpovednosť, aby zvážil svoje prípadné pôsobenie vo vláde," dodal prezident.

Na kandidátoch sa dohodne do 10 dní

Prezident Andrej Kiska oznámi svoje najbližšie kroky v prípade kandidátov na ústavných sudcov do 10 dní. Ústavnému súdu v súčasnosti chýbajú traja sudcovia. Prezident ešte vo februári informoval, že o kandidátoch, ktorých mu predložila predchádzajúca Národná rada SR, rozhodne až po voľbách po rokovaniach so zvolenými predstaviteľmi parlamentných politických strán a parlamentu.

Prezident dnes potvrdil, že sa rozprával s koaličnými aj s opozičnými predstaviteľmi a panuje zhoda, že pravidlá na ústavných sudcov musia byť sprísnené a nastavené podstatne lepšie. „Moja predstava o Ústavom súde SR je, aby tam boli najlepší z najlepších,“ uviedol Kiska v Rádiu Expres. Za ústavných sudcov by sa mali dostávať skutočne tí najlepší po odbornej aj osobnostnej stránke. Menovaní sú na 12 rokov a ÚS SR dokáže ovplyvňovať chod štátu, pripomenul Kiska.

Kiska oznámi svoje rozhodnutie o trojici Eva Fulcová, Miroslav Duriš a Juraj Sopoliga, v prípade ktorých má konať na základe rozhodnutia Ústavného súdu SR, a aj o dvojici kandidátov Jana Laššáková a Mojmír Mamojka zvolených v decembri Národnou radou SR. Kiska uviedol, že je na parlamente, či nových ústavných sudcov mu navrhne podľa nových pravidiel alebo či zvolia nových kandidátov na ústavných sudcov. Hlava štátu pripomenula, že v programovom vyhlásení je záväzok, že zmenia kreovanie ústavného súdu a mali by sa tak zvýšiť nároky, kto môže byť ústavným sudcom. Prezident očakáva, že sa potom vyjasnia aj jeho kompetencie. 

Viac o téme: OpozíciaPredsedníctvoAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu