Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Opozičný podnet na Kaliňáka naberá na sile: Nekompletné majetkové priznanie!

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Výbor Národnej rady SR pre nezlučiteľnosť funkcií dnes odhlasoval začatie konania voči ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD). Jeho cieľom je prešetriť podozrenie, že Kaliňák za roky 2013, 2014 a 2015 nepodal kompletné majetkové priznania tak, ako si to vyžaduje zákon. Podnet na ministra podali poslanci Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA) a Ľubomír Galko (SaS), výbor začatie troch konaní, pre každý rok osobitne, odobril jednohlasne.

"Robert Kaliňák v médiách operuje s informáciami o tom, že si požičal financie vo výške, ktorá presahuje hranicu povinnosti uviesť to v majetkovom priznaní a že kúpil podiel vo firme s pohľadávkami, ktorých hodnota je vyššia než hranica, o ktorej hovorí zákon ako o povinnosti uviesť to v majetkovom priznaní," povedal predseda výboru Martin Poliačik (SaS).

Preto apeloval na poslancov, že je potrebné otvoriť konania voči Kaliňákovi a vyžiadať si od neho informácie, prečo to nemal v majetkových priznaniach. "Podľa mňa ide o úplne jednoznačné porušenie ústavného zákona," povedal Poliačik. Do rozpravy k tomuto bodu sa na výbore neprihlásil nikto iný.

Remišová a Galko v podnete upozornili, že súčasťou povinností ústavných činiteľov je oznamovanie vlastníctva majetku a záväzkov, ktorých hodnota presahuje 35-násobok minimálnej mzdy. Takéto oznámenie musí byť podané v lehote a úplne presné. "Robert Kaliňák sám informoval médiá, že v roku 2013 odkúpil akcie obchodnej spoločnosti B. A. Haus, a. s., Bratislava v hodnote 430.000 eur. Na túto kúpu si podľa jeho vlastných slov vzal pôžičku 500.000 eur. Podľa Zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone verejných funkcií verejných funkcionárov mal tieto transakcie deklarovať, teda oznámiť. Pri nahliadnutí do oznámenia verejného funkcionára zverejneného na stránke NR SR za roky 2013 a 2014 však takéto záväzky budete márne hľadať," vysvetlil Galko.

Remišová doplnila, že minister vnútra porušil ústavný zákon o ochrane verejného záujmu. "Ak minister porušuje ústavný zákon a jeho dodržiavanie v priamom prenose na tlačovej konferencii bagatelizuje, pýtam sa, čo si ešte takýto minister vnútra môže dovoliť? Od všetkých občanov žiada dodržiavanie zákonov, ale on sa zjavne cíti nad zákonom. Majetkové priznania, aj keď nedokonalé, sú jediným nástrojom, ako si ľudia môžu skontrolovať, či sa verejní funkcionári neoprávnene neobohacujú," zdôraznila.

Poslankyňa preto žiada, aby výbor dôkladne preskúmal čo minister na papieri priznal a čo v skutočnosti dostal. "A tiež, aby mu za každý rok porušenia zákona uložil sankciu v sume zodpovedajúcej trojnásobku mesačného platu," uzavrela Remišová.

Viac o téme: Robert Kaliňák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu