Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Danko sa parádne obul do RTVS: Za obrovské milióny zosmiešňujú Slovensko!

Andrej Danko Zobraziť galériu (4)
Andrej Danko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Generálna prokuratúra SR by mala preskúmať stanovy politických strán SaS a OĽaNO-NOVA, lebo tie si zabetónovali členov a ďalších neprijímajú. V dnešnej diskusnej relácii TA3 V Politike to vyhlásil predseda parlamentu a šéf SNS Andrej Danko.

"Je v súlade s ľudskými právami, že sa nikto z občanov nemohol za posledné roky stať členom OĽaNO? Keďže štát dáva Igorovi Matovičovi financie, ktokoľvek má právo požiadať o členstvo. Matovič môže povedať, že neprijme toho a toho, ale nie pravidelne. Preto je dôvod, aby generálna prokuratúra preskúmala stanovy týchto strán, ako SaS a OĽaNO-NOVA, ktoré si betónujú členstvo," zdôraznil Danko.

Podľa jeho slov príde do parlamentu zákon, ktorý bude riešiť aj tieto veci. Dankovi osobne sa páči model z iných krajín, kde je napríklad stanovené, že strana, ktorá chce súťažiť v parlamentných voľbách, musí mať aspoň 500 členov.

"Keď sa kreovala vládna koalícia, bolo vidieť, kto je politická strana a kto je len náhodný zhluk ľudí. Aj udalosti posledných dní dávajú za pravdu, že náhodné priateľstvá a rodinné zväzky sa rozpadávajú," poznamenal na margo rozkolu v opozičnom hnutí Sme rodina, ktoré zo svojich radov vylúčilo troch poslancov.

Danko tvrdí, že každý má právo na politický názor. "Ja si ale myslím, že ak niekto neprijíma členov, je to porušenie základných práv. Súčasný zákon je slabý. Veď nie je v poriadku, ak niekto za týždeň kúpi dve strany a ak strana neprijíma členov," dodal.

Vláda má úplne iné tmelenie ako RTVS

Vláda SR má úplne iné tmelenie a veci, ktoré ju stmelili, ako RTVS. Kabinet preto nestojí a nepadá na žiadnom ministrovi ani na koncesionárskom poplatku. V dnešnej relácii TA3 V politike to vyhlásil líder SNS a predseda parlamentu Andrej Danko, ktorého strana so zvyšovaním tzv. koncesionárskeho poplatku za služby RTVS zatiaľ nesúhlasí. Zmenu poplatku presadzuje minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD).

"Nikto nemôže bez komunikovania veci, bez toho, aby mal zelenú, púšťať do agentúr sumy, ktoré nie sú prediskutované. Verím, že v pondelok (13.6.) na Koaličnej rade minister Maďarič predstúpi s ekonomickým rozborom. My sa budeme pýtať na ceny relácií, chceme vedieť, kam financie idú," povedal Danko. Na otázku, či mu záleží, aby Maďarič ostal ministrom, odvetil, že jemu trhajú žily len ministri nominovaní SNS. Maďarič totiž nevylúčil, že ak zvýšenie poplatkov neprejde, ministrom neostane. Danko to označil za trucovitosť.

SNS považuje za stabilný prvok koalície a je podľa jeho slov nešťastím, že ministerstvo kultúry predbehlo vývoj, zverejnilo novú výšku poplatku na úrovni sedem eur mesačne tlačovou správou a dostalo koalíciu pod tlak. "To všetko by malo ministerstvo v pondelok vysvetliť. Je ale dôležité povedať, ako RTVS pôjde ďalej, lebo to nie je marketingový produkt bez vlastnej produkcie. Takmer nič netvoríme, všetko dávame externe vyrábať. Ja ako politik som ochotný podporiť zákon v NR SR, ak budem vedieť od manažmentu RTVS, ako bude nakladať s tými zdrojmi. Ja odmietam, aby RTVS nakupoval relácie externe," zdôraznil Danko.

On sám je presvedčený, že rozčuľovať sa nad výškou poplatku, môže generálny riaditeľ RTVS Václav Mika, ale nie minister Maďarič. "Je dôležité, kto bude nový riaditeľ, či sa bude o túto funkciu opäť uchádzať pán Mika, alebo príde niekto, kto povie, že nepotrebuje vyššie poplatky. Problém sa totiž nemá riešiť len tým, že dáme viac peňazí," tvrdí šéf národniarov, ktorému sa zle pozerá na spôsob fungovania RTVS.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

"Václav Mika mal víziu a koncepciu a ja nehodnotím, čo splnil a čo nie. Ale od začiatku si bol vedomý výšky poplatku. Ak chce pokračovať ako riaditeľ ďalej, ale so zvýšeným poplatkom, je to jeho vízia. Ale určite príde aj niekto iný, kto predloží zlepšenie pomerov a vlastné relácie. Sú to milióny eur, ktoré RTVS míňa na relácie," povedal Danko, ktorý to vníma ako hádzanie peňazí do Dunaja, čo musí skončiť.

Podľa Danka je potrebné stanoviť, koľko percent z poplatkov pôjde na vlastnú produkciu. "Pomaly sa z RTVS stáva len jedna vysielacia organizácia, ktorá externe nakupuje pomaly všetko a robí len správy. RTVS má ale veľa iných verejnoprávnych úloh. Očakávam preto od nového vedenia RTVS, že príde s koncepciou. Niektoré firmy až parazitujú na RTVS a toto musí skončiť," dodal.

Andrej Danko vydiera RTVS, tvrdí SaS

Predseda Národnej rady SR (NR SR) Andrej Danko vydiera podľa predsedu SaS Richarda Sulíka RTVS. Ako sa píše v stanovisku strany, ktoré poskytla jej hovorkyňa Katarína Svrčeková, predseda parlamentu je povinný informovať verejnosť o plytvaní a tunelovaní zdrojov RTVS.

Predseda strany Sloboda a
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

"Jeho dnešné slová v relácii TA3 V politike, že takéto informácie má, ale je ochotný ich zverejniť iba vo veľkom citovom rozpoložení, sú len obyčajným vydieraním vedenia RTVS," uviedol Sulík. Podľa neho je absolútne neprijateľné, aby jeden z najvyšších ústavných činiteľov používal takéto prízemné praktiky. "Len tým potvrdzuje našu domnienku, že zvyšovanie koncesionárskych poplatkov a rituálne koaličné tance okolo nich sa pre SNS stali len zámienkou, ako zvýšiť svoj politický vplyv vo verejnoprávnom priestore. A neštítia sa pritom ani vydierania," dodal.

Šéf parlamentu Andrej Danko dnes v relácii V politike na TA3 upozornil na to, že z RTVS sa pomaly stáva vysielacia organizácia, ktorá externe nakupuje takmer všetko, pričom robí len správy. "Bude stačiť, keď bude mať RTVS jednu sekretárku a jeden počítač a všetko bude nakupovať externe? Ale úlohy má RTVS iné," povedal v relácii. Dodal, že ak bude treba, zvolá SNS tlačovú konferenciu, na ktorej zverejní celý zoznam externých firiem, od ktorých RTVS nakupuje. Danko nevidí nič, čo by sa za posledné roky v RTVS zmenilo, "Kde sú archívy? Kde sú kostýmy? Veď sa zobuďme, nemôžme donekonečna všetko humpľovať," uviedol. Organizácia musí podľa neho začať fungovať systémovo, nesmie byť dojnou kravou a inštitúciou, cez ktorú idú peniaze do súkromných firiem. "Je RTVS len marketingová agentúra, ktorá nakupuje všetko externe?" 

Podľa predsedu parlamentu je žalostné pozerať sa na sumy, ktoré dnes RTVS míňa. "Nebudem pozerať relácie, ktoré stoja 20-tisíc eur a zosmiešňujú slovenský národ. Sú to šialené milióny, ktoré RTVS míňa na relácie a zastane vám pri nich rozum. Považujem to za hádzanie peňazí do Dunaja," vysvetlil Danko.

Treba to podľa neho ošetriť koncepciou a rozvojom RTVS a stanoviť, koľko peňazí budeme jasne a adresne používať na domácu produkciu. Na nasledujúcej koaličnej rade sa bude Danko napríklad pýtať, prečo za posledné tri roky išlo na externé služby deväť miliónov eur. Pokračoval, že niektoré firmy doslova parazitujú na RTVS. Nechce byť však osobný voči riaditeľovi, no kritizuje systém. "Ako môže relácia Milujem Slovensko stáť 900-tisíc eur alebo relácia Dámsky klub, kde sa tri slečny rozprávajú o počasí, tri- až päťtisíc eur?"

Koaličná rada bude v pondelok riešiť koncesionárske poplatky

Koaliční partneri Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť sa v pondelok 13. júna zídu na oficiálnom rokovaní, na ktorom budú riešiť aj otázku koncesionárskych poplatkov za služby RTVS. S ich zvyšovaním má problém SNS. Je presvedčená, že ešte pred zvyšovaním poplatkov musí RTVS prejsť "výraznou vnútornou prestavbou a stať sa skutočnou slovenskou a národnou verejnoprávnou inštitúciou".

Na rokovaní má byť aj minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD), ktorý návrh na zvýšenie poplatkov zo 4,64 eura na sedem pripravil a ktorý na minulom rokovaní Koaličnej rady k tejto téme chýbal. Aj to bola jedna z vecí, ktorú následne kolegom vyčítal. Odkázal im, že svoj návrh neplánuje stiahnuť. Je ochotný akceptovať konštruktívne zásadné pripomienky. Avizoval však, že ak jeho návrh neprejde, zváži ďalšie kroky. Nevylúčil ani demisiu.

Danko sa parádne obul
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

 Novela zákona o úhrade za služby verejnosti je v súčasnosti v pripomienkovom konaní. Legislatívna zmena okrem iného predpokladá zvýšenie poplatkov pre domácnosti zo súčasných 4,64 eura na sedem eur. Podľa rezortu kultúry cieľom tohto kroku je, aby verejnoprávny RTVS mohol v ešte väčšej miere plniť úlohy, ktoré od neho vyžaduje zákon a očakáva verejnosť. Ministerstvo v odôvodnení tohto kroku pripomenulo, že výška tzv. koncesií sa nemenila 13 rokov.

Podľa Mosta-Híd by mali koaličné strany dodržiavať Programové vyhlásenie vlády (PVV) v každom bode, teda aj v otázke zvýšenia koncesionárskych poplatkov. Plnenie PVV vrátane optimalizácie financovania RTVS je dôležité aj pre #Sieť. Bude preto trvať na plnení záväzkov. Podľa #Siete však ľudia potrebujú vidieť protihodnotu za peniaze, ktoré platia v podobe koncesionárskeho poplatku.

Zvýšenie koncesionárskeho poplatku podporujú Slovenskí filmoví a televízni tvorcovia a nezávislí producenti. Je to podľa nich potrebné pre ďalší rozvoj pôvodnej slovenskej tvorby. Naopak, Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS) avizované zvýšenie koncesií za služby RTVS odmieta. Považuje to za nekoncepčné a nezmyslené riešenie. Podnikatelia totiž tvrdia, že poplatky platia dvakrát a nahrádzajú ich neefektívny výber od domácností. PAS navrhuje, aby sa RTVS financoval zo štátneho rozpočtu a odvodom pri kúpe prijímača.

Viac o téme: SaSSNSRTVSAndrej DankoOĽANO-NOVA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu