Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Sulík vyzval Fica, aby okamžite konal: Nech odvolá ministra vnútra a vysťahuje sa z bytu!

Richard Sulík Zobraziť galériu (2)
Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA –Richard Sulík vyzval na mimoriadnom brífingu strany Sloboda a Solidarita k zadržaniu a obvineniu Filipa Rybaniča, asistenta poslanca NR SR za SaS Jozefa Rajtára premiéra Roberta Fica, aby sa vysťahoval zo svojho bytu a okamžite odvolal z funkcie Roberta Kaliňáka.

Podľa Richarda Sulíka sú najvyšší politickí predstavitelia zapletení do finančných podvodov, vrátane ministra vnútra, na ktorého účet pribudli tisíce eur pokútnym spôsobom. „Vyzývam Roberta Fica, aby okamžite odvolal ministra vnútra Roberta Kaliňáka a zároveň by som ho chcel vyzvať, aby sa vysťahoval z bytu, v ktorom býva za pofidérnych okolností,“ povedal Sulík.

Rybaniča zadržala kriminálka

Sulík tak urobil po tom, ako Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala v piatok (10. 6.) popoludní asistenta poslanca SaS Jozefa Rajtára Filipa Rybaniča, ktorý podľa Denníka N pracuje v Tatrabanke. Stalo sa tak údajne po tom, ako si tento týždeň pozrel účty Kaliňáka a exministra dopravy Jána Počiatka (Smer-SD). U Rybaniča tiež urobili domovú prehliadku.

„Pri výkone svojej poslaneckej práce som sa dozvedel o prevodoch, ktoré sú v rozpore s tvrdením ministra Kaliňáka. Ten sa snažil navodiť dojem, že nemá väzby na podnikateľa Ladislava Bašternáka a jeho firmy,“ povedal Rajtár.

Poslanec SaS pripomenul, že sa počas mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej Kaliňák čelil pokusu o odvolanie, ministra vnútra pýtal na existenciu nejakého finančného plnenia medzi ním a firmami, v ktorých figuroval Bašternák. „Minister Kaliňák existenciu takýchto prevodov poprel, ale všetko nasvedčuje tomu, že klamal. Vyzývam špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, aby na výpoveď Rybaniča nazeral ako na akt vlastenectva a ako na ďalší dôkazový materiál týkajúci sa podozrení z daňových podvodov obrovského rozsahu, ktorým čelí podnikateľ Ladislav B.,“ povedal Rajtár.

Podľa Sulíka sme v súčasnosti svedkami mimoriadne závažných podozrení. „Stovky tisíc eur na účet Kaliňáka, milióny korún na účet exministra dopravy a financií Jána Počiatka. To sú mimoriadne masívne podozrenia,“ tvrdí šéf liberálov.

Podľa poslanca Daniela Lipšica (OĽANO-NOVA) je Rybanič obvinený z trestného činu ohrozovania bankového tajomstva. „Počas výsluchu si Rybanič nemohol zavolať advokáta a ani po tom, ako bolo voči nemu vznesené obvinenie. Je zvláštne, že polícia postupuje, predpokladám, že na pokyn ministra vnútra, takýmto spôsobom, kde sú zjavne porušované práva obvinenej osoby,“ podotkol Lipšic.

Zároveň pripomenul, že pred komunálnymi voľbami boli zverejnené aj bankové prevody vtedajšieho kandidáta na starostu bratislavského Starého Mesta a súčasného poslanca OĽaNO-NOVA Gábora Grendela. „Do dnešného dňa Kaliňák napriek prísľubu tento únik informácií rovnakého rozsahu a rovnakého charakteru nepreveril. Tu však koná okamžite a spôsobom, kedy sú mimoriadne vážne porušované základné procesné a ústavné práva každej obvinenej osoby,“ povedal Lipšic.

Hovorca rezortu vnútra Ivan Netík už pre Denník N uviedol, že minister Robert Kaliňák bol informovaný, že asistent poslanca za SaS Jozefa Rajtára sa z pozície zamestnanca komerčnej banky vlúpal a manipuloval s jeho bankovým účtom za účelom posunutia informácií poslancovi Rajtárovi a novinárom týždenníka Trend a Denníka N. „Asistent poslanca je obvinený z trestného činu ohrozenia bankového tajomstva. Minister vnútra takéto konanie, ktoré je veľmi nebezpečné a je evidentným trestným činom, odmieta. Je za hranicou akceptovateľnosti, že sa politická strana v spolupráci s niektorými novinármi neštíti v rámci politického súboja spáchať trestný čin,“ napísal pre Denník N Netík.

Hovorkyňa Tatrabanky Zuzana Povodová zase pre denník uviedla, že každá práca s klientskymi dátami je prísne kontrolovaná a zaznamenávaná a každé podozrenie z úniku dát by okamžite riešili. „Upozorňujeme na skutočnosť, že bližšie informácie neposkytujeme k žiadnemu prešetrovaniu až do jeho úplného ukončenia,“ povedala.

Jozef Rajtár
Zobraziť galériu (2)
Jozef Rajtár  (Zdroj: SITA)

Viac o téme: SulíkRybaničRajtár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu