Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

SaS naliehavo vyzýva ministra Richtera: Tieto tendre chceme dôkladne vysvetliť!

Ján Richter
Ján Richter (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Tender na informačný systém Sociálnej poisťovne za 71 miliónov eur by mal riešiť parlamentný výbor pre sociálne veci. Vysvetliť by ho mal prísť minister práce Ján Richter (nom. Smeru-SD). Myslia si to poslanci Národnej rady SR za SaS Jozef Mihál a Lucia Nicholsonová, ktorí budú iniciovať pozvanie ministra a rokovanie o tejto téme. Hovoriť chcú aj o tendri na strážnu službu, kde "súťažil" iba jeden súťažiaci, spoločnosť Bonul.

"Odmietnutím kontroly hospodárnosti a zákonnosti tendra na integrovaný informačný systém Sociálnej poisťovne za 71 miliónov eur sa Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) a Sekcia kontroly a prevencie korupcie Úradu vlády SR spreneverili svojmu poslaniu a záväzkom voči verejnosti," uviedla SaS vo svojom stanovisku. 

Liberáli žiadajú predsedu NKÚ Karola Mitríka a vedúceho Úradu vlády SR Igora Federiča, aby odmietnutie kontroly verejnosti zdôvodnili. "Zároveň žiadame ministra práce a predsedu Dozornej rady Sociálnej poisťovne Jána Richtera, aby až do vyriešenia sporných otázok realizáciu tendra zastavil. Rovnako žiadame strany vládnej koalície, aby urýchlili výmenu na poste generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne," zdôraznila SaS.

Poisťovňa pod vedením Dušana Muňka (Smer-SD) vyhlásila tender ešte pred troma rokmi. Víťaza oznámila tento rok v marci. Je ním spoločnosť Gratex, ktorá získala zákazku na sedemročné obdobie. Zmluvu s víťazom poisťovňa podľa Centrálneho registra zmlúv ešte nepodpísala.

Denník N zhodnotil, že ide o veľký kontrakt, keď všetky eurofondové informatizačné projekty sú v objeme 800 miliónov eur. Nie je jasné, čo sa so zákazkou dialo tri roky a či je jej súčasťou aj hardvér, ktorý by už poisťovňa nakupovať nemala, lebo systém môže prevádzkovať v datacentre ministerstva financií. Sociálna poisťovňa má byť tiež súčasťou projektu UNITAS, ktorý rezort financií zastrešuje.

Vicepremiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD), ktorý má na starosti informatizáciu verejnej správy, zaujíma, či zámer Sociálnej poisťovne schválilo ministerstvo vnútra. SNS si myslí, že by sa tender mal prehodnotiť a realizovať v inej podobe. Most-Híd túto tému na koaličnej rade riešiť neplánuje. #Sieť na otázky dosiaľ neodpovedala.

Viac o téme: Jozef MihálJán RichterLucia Nicholsonová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu