Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Poliačik túži po sprísnení majetkových priznaní: Pomôcť má táto skupina

Martin Poliačik
Martin Poliačik (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Martin Poliačik (SaS) požiadal šéfov poslaneckých klubov NR SR o vytvorenie pracovnej skupiny na sprísnenie majetkových priznaní verejných činiteľov. Kluby by mali do skupiny nominovať svojich členov.

Zatiaľ Poliačikovi neodpovedali. "Predpokladám, že sa mi ozvú do začiatku júnovej schôdze," poznamenal šéf výboru. Zákon treba zmeniť podľa Poliačika aj pre množstvo dier, ktoré právna norma má. "Aj majetkové priznania verejných funkcionárov sú nedostatočné," povedal. Pripomenul, že k zmene zákona sa zaviazali viaceré strany. 

Novelou ústavného zákona o konflikte záujmov by chcel Poliačik dosiahnuť napríklad zmeny v trestoch, povinné podrobnejšie tlačivá majetkových priznaní, ktoré by umožnili lepšiu kontrolu majetku funkcionárov, ale aj možnosti odvolania sa na Ústavný súd SR. O sprísnení majetkových priznaní sa hovorí už roky. Pracovná skupina tvorila zmenu ústavného zákona o konflikte záujmov aj v minulom volebnom období. Hoci sa dohodla na zmenách, Smer-SD od nich odstúpil.

Následne prišli ďalšie návrhy od opozície aj vládnej strany, ale ani jeden pre nedostatok hlasov neprešiel. Na zmeny ústavného zákona treba aspoň 90 hlasov. Pripravená zmena mala sprísniť majetkové priznania tak, aby sa z nich dalo vyčítať, či si verejný funkcionár mohol na svoj majetok zarobiť výkonom svojej funkcie, alebo nie. Poliačik by chcel, aby nová pracovná skupina vychádzala z tejto verzie.

Viac o téme: Martin PoliačikSloboda a Solidarita
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu