Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Na slovenské predsedníctvo v Rade EÚ sa pripravuje aj Vojenská polícia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/ USA and Slovakia)

BRATISLAVA – Na predsedníctvo Slovenska v Rade Európskej únie, ktoré sa začína v júli, sa pripravuje aj Vojenská polícia. Po prvý raz bude totiž zabezpečovať ochranu a sprevádzanie chránených osôb aj na motocykloch. Vojenskí policajti preto absolvovali v uplynulých dňoch výcvik na trenčianskom letisku. Informovala hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.

Motorky majú podľa ministra obrany Petra Gajdoša z hľadiska manévrovania oveľa lepšie využitie a tiež sú flexibilnejšie na preplnených cestách. "Vojenská polícia k nim má k dispozícii aj adekvátny výstroj, aby ich mohla používať aj pri zhoršených poveternostných podmienkach," podotkol minister. 

Dodal, že vojenskí policajti motorky využijú aj v budúcnosti pri sprevádzaní osôb v rámci oficiálnych zahraničných návštev v rezorte obrany. Pri zabezpečovaní ochrany a sprevádzaní chránených osôb budú vojenskí policajti počas predsedníctva spolupracovať s rezortom vnútra.

Riaditeľ Vojenskej polície Milan Hamar priblížil, že výcvik na motocykloch prebiehal v dvoch fázach. Vojenskí policajti museli počas neho zvládnuť rôzne krízové situácie v nízkych aj vo vyšších rýchlostiach. "Cvičenie prebiehalo za účasti inštruktora Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií ministerstva vnútra, pretože tento úrad má v oblasti sprevádzania osôb najviac skúseností priamo z praxe," spresnil Hamar. Vojenských policajtov čaká ešte výcvik pri jazde na rôznych druhoch povrchu vozoviek za sťažených klimatických podmienok.

Vojenská polícia sa na slovenské predsedníctvo v Rade EÚ pripravovala aj začiatkom apríla. Spoločne s českými kolegami a Úradom na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií Ministerstva vnútra SR si precvičili spoločný postup pri ochrane VIP osôb v rámci cvičenia Ochranca 2016.

Viac o téme: Vojenská políciaEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu