Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Obyčajní ľudia chcú zmeniť prax týchto odborníkov: Advokáti na Slovensku sú znevýhodnení

Predseda hnutia OĽaNO - NOVA.
Predseda hnutia OĽaNO - NOVA. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Skrátiť prax advokátskych koncipientov z dnešných piatich na tri roky navrhujú v novele zákona o advokácii poslanci za OĽaNO-NOVA. V záujme porovnateľnosti právnických profesií chcú poslanci obyčajných ľudí skrátiť na tri roky aj prax pre exekútorských koncipientov a notárskych koncipientov, ktorí podobne ako advokáti majú päťročnú koncipientsku prax.

Poslanci OĽaNO-NOVA chcú novelou odstrániť negatívne dôsledky, ktoré spôsobilo neodôvodnené predĺženie praxe advokátskych koncipientov. Prax advokátskych koncipientov z troch na päť rokov predĺžil minister spravodlivosti Tomáš Borec v úvode druhej vlády Roberta Fica. 

Opoziční poslanci poukazujú na správu Protimonopolného úradu SR, ktorá navrhuje prehodnotenie regulácií pri všetkých profesijných službách (vrátane advokátov) vo forme odstránenia limitácii pre vstup na trh, keďže nepotrebná a neprimeraná regulácia rozširuje bariéru rozvoja hospodárskej súťaže, ktorá sa prejaví zvyšovaním cien alebo znižovaním kvality.

„Slovenská republika a Česka republika boli už v roku 2004 (keď bola v Slovenskej republike koncipientska prax 3 roky) hodnotené Európskou komisiou za nové členské krajiny s najvyššou reguláciou. Za najviac regulované povolania sú považovaní advokáti, notári a lekárnici. Protimonopolný úrad SR konštatuje, že advokátska prax v dĺžke tri roky je dostačujúca vzhľadom na európsky kontext,“ argumentujú zákonodarcovia OĽaNO-NOVA. 

V Únii je to inak

Celkovo 24 členských štátov Európskej únie má prax advokátskych koncipientov kratšiu ako Slovensko. Výnimkou sú iba Rakúsko, Litva a Lotyšsko. V členských štátoch ako Belgicko, Česká republika, Chorvátsko, Dánsko, Holandsko, Maďarsko, Španielsko a Švédsko je tri roky, v Slovinsku a Fínsku štyri roky. Dĺžka praxe v ostatných členských štátoch nepresahuje dva roky. „Tieto skutočnosti dokazujú, že absolventi slovenských právnických fakúlt sú oproti väčšine svojich kolegov v iných členských štátoch znevýhodnení,“ konštatujú poslanci obyčajných ľudí. 

Slovensko má zároveň podľa OĽaNO-NOVA v porovnaní s inými členskými štátmi Európskej únie relatívne malý počet advokátov v pomere k počtu obyvateľstva. Opoziční poslanci upozorňujú, že päťročná koncipientska prax vyháňa vzdelaných mladých ľudí do zahraničia. Po zavedení päťročnej koncipientskej praxe v SR sa zvýšil počet slovenských koncipientov v Českej republike trojnásobne. V ČR je dĺžka koncipientskej praxe tri roky. Poslanci obyčajných ľudí pripomínajú, že neexistujú žiadne štúdie, ktoré by preukazovali, že päťročná koncipientska prax zvyšuje kvalitu advokátov. 

Na ďalšej zmene sa chcú podieľať aj liberáli

Zvýšiť transparentnosť pri nájme bytov, ktorých prenajímateľom je obec, navrhujú v novele Občianskeho zákonníka poslanci NR SR za SaS Ľubomír Galko, Jozef Rajtár, Eugen Jurzyca, Jana Kiššová, Jozef Mihál a poslanec za OĽaNO-NOVA Igor Matovič.

Opoziční zákonodarcovia presadzujú pre obce ako prenajímateľov zavedenie zákonnej povinnosti uzatvárať nájomné zmluvy s nájomcami výlučne na určitý čas, a to najviac na obdobie jedného roka. „Zmluvné strany pritom môžu nájomné zmluvy uzatvárať aj opakovane, avšak vždy na uvedené obdobie. S úmyslom posilniť ochranu vlastníckych práv prenajímateľa, dochádza v zmysle navrhovanej úpravy k zrušeniu zákonnej možnosti užívania bytu nájomcom aj po skončení nájmu,“ uvádzajú poslanci za SaS a OĽaNO-NOVA. 

Ak nájomca užíva veci aj po skončení nájmu a prenajímateľ proti tomu nepodá návrh na vydanie veci alebo na vypratanie nehnuteľnosti na súde do 30 dní, obnovuje sa podľa aktuálnej legislatívy nájomná zmluva za tých istých podmienok, za akých bola dojednaná pôvodne.

Nájom dojednaný na dobu dlhšiu ako rok, sa obnovuje vždy na rok, nájom dojednaný na kratšiu dobu, sa obnovuje na túto dobu. Novela liberálov a obyčajných ľudí tieto ustanovenia zo zákona vypúšťa, aby sa posilnila ochrana vlastníckych práv prenajímateľa. 

Návrh zároveň zakotvuje ďalšiu zákonnú podmienku zániku nájmu bytu, ktorého prenajímateľom je obec. Podľa novely nájom bytu sa skončí automaticky po uplynutí jedného roka odo dňa, keď došlo k nájmu. Právnou normou sa bude parlament zaoberať na májovej schôdzi.

Viac o téme: PraxOĽaNO - NOVAAdvokátski koncipienti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu