Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V parlamente sa chystajú veľké zmeny: Výmena hlasovacieho zariadenia aj úprava priestorov

Silvia Petruchová
Silvia Petruchová (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Národná rada SR by mala byť viac bezbariérová. Mala by v nej pribudnúť elektrická schodisková plošina zo vstupnej haly na prízemí do podateľne a k chodbe, na ktorej sú poslanecké kluby. Tiež nájazd, teda šikmá oceľová plošina, do vchodu na Západnej terase pre vstup z átria. Parlament tiež rieši výmenu dvoch protipožiarnych dverí v suteréne, aby bol umožnený prechod z výťahu do jedálne a bufetu. Pripravované zmeny potvrdil komunikačný odbor parlamentu.

"V súčasnej dobe prebieha ďalšie prispôsobovanie viacerých priestorov, tak aby spĺňali požiadavky vyplývajúce z postihnutia pani poslankyne Petruchovej a s ohľadom na jej pohyb pomocou akumulátorového vozíka s vyššou nosnosťou (cca 260 kg), s cieľom v plnej miere zabezpečiť bezproblémový výkon poslaneckého mandátu," doplnil komunikačný odbor.

Úpravy, ktoré mohol parlament urobiť s využitím vnútorných pracovných kapacít zamestnancov Kancelárie NR SR urobili, pokiaľ využili externé firmy, postupovali podľa zákona o verejnom obstarávaní. "Keďže si výber zmluvného partnera na zabezpečenie ďalších úprav, ktoré sú cenovo náročnejšie, vyžaduje verejné obstarávanie, je Kancelária NR SR povinná dodržiavať lehoty vyplývajúce z príslušného zákona a nie je možné ich nijakým spôsobom urýchliť alebo inak skrátiť," doplnil komunikačný odbor.

Pripomína, že dosiaľ v parlamente upravili dve toalety pre imobilných v hlavnej budove pri rokovacej sále. Vymenili tam umývadlá za menšie z dôvodu plynulého pohybu v priestore toaliet na akumulátorovom vozíku. Vytvorili tiež plnohodnotné pracovné miesto pre imobilného poslanca v rokovacej sále prispôsobené vjazdu s akumulátorovým vozíkom. A tiež zrekonštruovali toalety na Západnej terase, kde sú poslanecké kancelárie.

Komunikačný odbor poukazuje aj na to, že v parlamente je zabezpečený bezbariérový pohyb a vstup na jednotlivé poschodia prostredníctvom výťahov so zodpovedajúcou veľkosťou, pomocou bezbariérových rámp umiestnených na vybraných miestach. "Napríklad na balkón rokovacej sály," uvádza komunikačný odbor.

V budove parlamentu sú tiež k dispozícii toalety pre hendikepovaných na prízemí a na prvom poschodí pri vstupe do rokovacej sály. "V rokovacej sále je vytvorený bezbariérový prístup k rečníckemu pultu," zdôraznil komunikačný odbor. Pripomína, že priestory parlamentu sa prispôsobovali hendikepovaným ľuďom už v treťom volebnom období. Vtedy totiž vykonával mandát poslanec na invalidnom vozíku Peter Bódy, ktorý zastupoval SDKÚ. Dnes je v snemovni na vozíčku poslankyňa Silvia Petruchová (OĽaNO-NOVA).

Parlament plánuje výmenu hlasovacieho zariadenia

Poslanci Národnej rady SR by mohli dostať nové hlasovacie zariadenie. Parlament chystá výmenu toho starého, hoci trvá na tom, že je funkčné. Na uplynulej schôdzi pre problémy so zariadením opakovali poslanci hlasovanie o novele zákona o občianstve. Zákonodarcovia sa na hlasovacie zariadenie sťažujú pravidelne, upozorňujú, že už má svoje roky.

"Výmena hlasovacieho zariadenia sa plánuje. Cena závisí od zadefinovaných požiadaviek - jednotka s displejom, alebo nie, pripojenia na parlamentný informačný systém so špeciálnym softvérom - podľa požiadaviek rokovacieho poriadku Národnej rady," odpovedal komunikačný odbor parlamentu.

Zdôrazňuje, že napriek sťažnostiam poslancov súčasné hlasovacie zariadenie funguje. Za nesprávne vykazovanie výsledkov hlasovania si môžu často poslanci sami. "Ide častokrát o chybu zo strany poslancov pri obsluhe hlasovacích zariadení počas výkonu procedúry hlasovania, keď manipulujú a vyťahujú karty zo slotov, čo následne znemožní správne fungovanie hlasovacieho zariadenia. Hlasovacie zariadenia sú funkčné, žiadna chyba sa pri kontrole ani testovacej prevádzke nepreukázala," uviedol komunikačný odbor parlamentu.

Po každej sťažnosti sa skontroluje funkčnosť spochybnenej hlasovacej jednotky technikmi hlasovacieho zariadenia a vykoná sa niekoľko testovacích hlasovaní po skončení rokovacieho dňa. "V prípade poruchy sa hlasovacia jednotka vymení. Taktiež pred každým rokovacím dňom zamestnanci kancelárie skontrolujú základnú funkčnosť hlasovacieho zariadenia ako celku," vysvetlil komunikačný odbor.

Viac o téme: ParlamentNárodná rada SRSilvia Petruchová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu