Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Most-Híd si stanovil jasný cieľ: Toto chceme do ďalších volieb určite vyriešiť

Gábor Gál
Gábor Gál (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Strana Most-Híd verí, že sa otázku dvojakého občianstva podarí vyriešiť ešte v aktuálnom volebnom období. Myslí si to predseda poslaneckého klubu strany Most-Híd Gábor Gál.

„Tých 27 hlasov za návrh ukazuje, že iniciátori sa nevedeli ani len v rámci opozície dohodnúť. Tento problém by mohol byť už dávno vecou minulosti, keby sa niektorí opoziční poslanci ešte v roku 2010 držali vtedajšieho vládneho programu a zahlasovali by za pozmeňujúci návrh zákona. Strana Most-Híd verí, že danú otázku sa podarí vyriešiť ešte v tomto cykle,“ uviedol Gál.

Poslanec za Most-Híd tak reagoval na novelu zákona o štátnom občianstve, ktorou chceli zákonodarcovia SaS zamedziť tomu, aby slovenskí občania automaticky strácali občianstvo SR pri nadobudnutí občianstva iného štátu. Dvojaké občianstvo zakázal Smer-SD v roku 2010, reagoval tak na kroky Budapešti, ktoré umožnili získavať maďarské občianstvo Maďarom žijúcim za hranicami Maďarska. Novelu SaS v parlamente podporilo 27 zo 132 prítomných poslancov, hlasovali za ňu všetci prítomní zákonodarcovia SaS, štyria poslanci za OĽaNO - NOVA a dvaja nezaradení poslanci. Všetci ďalší prítomní boli proti alebo sa zdržali. Ak by aj poslanci za Most-Híd návrh podporili, zákon by stále nemal dostatok hlasov na schválenie. 

Most-Híd je podľa Gála jediná politická strana, ktorá má od roku 2010 nezmenený postoj v otázke dvojakého občianstva. „Platné znenie zákona o štátnom občianstve nepovažujeme za správne a náš názor nemení ani fakt, že sme sa stali súčasťou vládnej koalície. Na koaličných rokovaniach sme načrtli túto tému, ale koaliční partneri zatiaľ neboli priklonení k riešeniu tejto otázky,“ vysvetlil Gál.

Zdôraznil, že v mnohých dôležitých otázkach týkajúcich sa národnostných menšín sa Mostu-Híd podarilo dohodnúť sa, čo sa čoskoro odzrkadlí aj v podobe zákonov. „Takýmito témami sú napríklad riešenie otázky málotriedok, podpora kultúry národnostných menšín, dvojjazyčné železničné tabule, alebo rozvoj južných regiónov. Keďže sme členmi vládnej koalície, musíme konať v súlade s koaličnou zmluvou, t.j. nemôžeme hlasovať za opozičný návrh, pri ktorom by sme neboli jednotní v rámci vládnej koalície,“ uzavrel predseda poslaneckého klubu Mostu-Híd. 

Zmeny v zákone o štátnom občianstve sa už v minulosti pokúšali neúspešne presadiť poslanci strany Most-Híd a aj poslanci SaS. Zákon z roku 2010 na Ústavnom súde SR napadla skupina zákonodarcov, pretože ho považovala za protiústavný. Túto skupinu poslancov NR SR zastupoval Gábor Gál. Ústavný súd o veci nedokázal rozhodnúť.

Viac o téme: Most-HídGábor Gál
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu