Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slovenskí europoslanci sa zhodli: Európa sa musí vedieť postarať o svoj kontinent, navrhujú TOTO

Eduard Kukan
Eduard Kukan (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Európska únia sa musí prispôsobiť meniacej sa bezpečnostnej situácii a je potrebné urobiť všetko pre to, aby už nedochádzalo k tomu, že spravodajské služby nedostatočne spolupracujú. Zhodujú sa na tom slovenskí europoslanci. Niektorí však vidia cestu v lepšej spolupráci národných služieb, iní v spoločnej európskej spravodajskej službe. Niektorí hovoria aj o potrebe mať spoločnú európsku armádu.

Eduard Kukan (SDKÚ-DS) si myslí, že Európska únia potrebuje spoločnú spravodajskú službu. „Budem veľmi úprimný a nediplomatický. Ja si myslím, že Európa potrebuje jednotnú spravodajskú službu. Som zástancom toho, aby sa takáto služby vytvorila a aby členské štáty prekonali vlastné národné záujmy,“ povedal Kukan.

Myslí si, že takáto služba riadená z jedného centra by bola efektívnejšia, ako len lepšia výmena spravodajských informácií medzi jednotlivými národným spravodajskými službami. Pokiaľ ale ide o vytvorenie spoločnej európskej armády je Kukan oveľa skeptickejší. „Zatiaľ nevidno žiadnu ochotu a všetky možné pokusy, aby sa vytvorili spoločné brigády a podobne sa skončili fiaskom. Takže o spoločnej európskej armáde nemusíme snívať, je to príliš skoro,“ dodal. 

S Kukanom v otázke vytvorenia spoločnej spravodajskej služby na európskej úrovni súhlasí aj jeho kolega zo Smeru-SD Boris Zala. „Som presvedčený, že Európska únia potrebuje európsku spravodajskú službu,“ potvrdil. Dôvodom je podľa neho to, že Európa v princípe nemá vnútorné hranice a je tu voľný pohyb osôb. „V rámci schengenského priestoru tu je absolútne voľný pohyb, a to znamená, že nie je pri takomto voľnom pohybe možné to nechávať na jednotlivé spravodajské služby,“ myslí si Zala. Pripustil ale, že tejto myšlienke sa môžu brániť národné spravodajské zložky.

„Myslím si, že národné spravodajské služby sa budú tomu brániť z toho dôvodu, že európska spravodajská služba im bude vidieť až do kuchyne a v tej kuchyni sa nemusia vždy diať tie najlepšie veci,“ dodal europoslanec. Zala je takisto prívržencom myšlienky spoločnej európskej armády, keďže si myslí, že Európa sa musí vedieť postarať o svoj kontinent. 

To, že po parížskych a bruselských teroristických útokoch vyplávala na povrch otázka neefektívnej spolupráce jednotlivých tajných služieb, priznáva aj poslanec EP József Nagy (Most-Híd). „Buď členské krajiny zabezpečia absolútnu operatívnosť pri výmene informácií, spoločné databázy budú absolútne prístupné, alebo sa vytvorí vlastná agentúra, ktorá bude zbierať, vyžadovať, sústreďovať údaje, ktoré môžu byť relevantné pre ochranu celkovej bezpečnosti v EÚ. Myslím, že by to pomohlo nielen voči teroristom, ale aj trestancom na úteku,“ povedal Nagy. 

Veľký priestor na spoluprácu pri výmene spravodajských informácií vidí aj Ivan Štefanec (kandidoval za SDKÚ). Výmena týchto informácií podľa Štefanca evidentne zlyháva a výsledkom sú teroristické útoky. Spravodajskú službu nevylučuje, ale momentálne by ostal v „rovine lepšej koordinácie a zlepšenia výmeny informácií“. Štefanec je však naklonený myšlienke spoločnej európskej armády, ale zdôraznil, že to nemôže byť koncept, ktorý príde zhora.

„Musí začať fungovať spoluprácou na najnižšej úrovni a tie prvé lastovičky sa už objavujú. Vidíme spoluprácu na úrovni V4, medzi Slovenskom a Českom pri ochrane neba. Keď bude takýto prirodzený záujem, rozrastie sa z regiónov na celú EÚ, vtedy to môže fungovať,“ povedal europoslanec. „Myslím si, že je najvyšší čas na to, aby sme túto otázku otvorili aj na pôde európskych inštitúcií, ale samozrejme, aj aby bola predebatovaná v jednotlivých štátoch. EÚ je projekt, ktorý je založený na princípe subsidiarity. Tento princíp platí aj pre bezpečnostné zložky,“ zdôraznil europoslanec. 

„Že my dnes v Európe nie sme schopní sa lepšie skoordinovať nevyrieši to, že tu zriadime novú armádu a zduplicitujeme vedenia na úrovni EÚ a NATO,“ uviedla europoslankyňa Jana Žitňanská (NOVA). Ako dodala, nezdá sa jej byť dobrým riešením, že „keď sa nevieme dohodnúť, tak to zastrešme“. Skeptická je aj pokiaľ ide o spoločnú spravodajskú službu. „Som presvedčená, že po útokoch v Bruseli aj v Paríži musia tajné služby lepšie začať spolupracovať a vymieňať si informácie. Obávam sa, že ak sa to len zastreší niečím, nemusí to zákonite fungovať,“ dodala. 

Viac o téme: József NagyIvan ŠtefanecJana ŽitňanskáEurópska úniaEduard KukanBoris Zala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu