Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vážny zdravotný stav Fica a Danka nahráva špekuláciám: Čo bude ďalej so Slovenskom

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Jeden po operácii, druhý na ňu ešte len čaká. Robert Fico a Andrej Danko majú vážne zdravotné problémy. A práve z tohto dôvodu vznikajú rôzne špekulácie ohľadom ďalšieho spravovania Slovenska.

Z ústavnoprávneho pohľadu sa nič výnimočné nedeje, keďže obidvaja majú stanovených zástupcov, myslí si politológ Radoslav Štefančík. Iná situácia by nastala, keby teoreticky dôjde k úmrtiu predsedu vlády. "Čisto hypoteticky, komplikovanejšia situácia by nastala v prípade úmrtia predsedu vlády. Vtedy by musel prezident poveriť novú osobu zostavením vlády a tá by s novým programovým vyhlásením vlády opäť musela požiadať parlament o dôveru," povedal pre Topky analytik.

Podľa iného politológa, Juraja Marušiaka, sa bude chcieť premiér aj predseda vlády čo najrýchlejšie vrátiť do práce. Otázka personálnej výmeny na ich postoch však podľa neho nie je aktuálna. "Predpokladám ale, že sa premiér i predseda NR SR budú snažiť vrátiť do práce čo najskôr. V krajnom prípade vždy je možné prezidentom vymenovať nového premiéra alebo zvoliť nového predsedu, čo však asi nie je aktuálne."

Osoba lídra je dôležitá v Smere

V prípade pretrvávajúcich problémov u Roberta Fica by mohlo dôjsť k zneisteniu v strane Smer. "Ochorenie Roberta Fica však môže vyvolávať paniku smerom do vnútra Smeru. Smer je stále vysoko personalizovanou stranou, popularita strany sa odvíja od popularity jeho predsedu, ktorý drží pokope všetky tie politicko-ekonomické mocenské vnútrostranícke skupiny," analyzuje Štefančík.

Strany by utrpeli viac ako štát

Aký efekt by mala výmena na poste predsedu Fica, je otázna. No isté je, že viac by utrpeli stranícke štruktúry ako štát. A to platí ako v Smere aj v SNS. "Podobne ako Smer, aj SNS ožila najmä pod vedením súčasného predsedu. Takže ich prípadná dlhodobá absencia by nespôsobila škody štátu, ale mohla by mať negatívny efekt na fungovanie ich materských politických strán," dodal politológ.

Kuriózna situácia

Situácia, kedy dvaja z troch najvyšších ústavných činiteľov, majú vážne zdravotné problémy, je zaujímavá aj z toho pohľadu, že iba ťažko hľadať paralelu z inej krajiny. "Na analogickú situáciu v zahraničí si spomenúť neviem, jedine azda sa to dá prirovnať k Poľsku v roku 2010, kde v dôsledku leteckého nešťastia zahynul prezident a značná časť elity. Vtedy v súlade s ústavou prevzal právomoci prezidenta predseda Sejmu," myslí si Juraj Marušiak.

Viac o téme: OperácieRobert FicoAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu