Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Programové vyhlásenie je v rozkvete: Toto už je o existencii štátu, tvrdí Jarjabek

Dušan Jarjabek
Dušan Jarjabek (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prvý raz vzniká vláda, ktorej program je pretavením predstáv aj ľavice aj pravice. Vzniká Programové vyhlásenie vlády (PVV) SR, ktoré chce byť projekciou v súčasnosti najlepšie možného spravovania štátu.

V parlamentnej rozprave k PVV to dnes vyhlásil predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek (Smer-SD). "Je to historická udalosť, keď dianie v tejto republike nie je o pravici alebo o ľavici, ale výlučne o existencii tohto štátu," zdôraznil koaličný poslanec, ktorý sa z PVV teší a drží mu palce.

Na margo kultúry Jarjabek poznamenal, že minulé volebné obdobie bolo z tohto hľadiska veľmi úspešné. "Bol to veľmi úspešný príbeh v oblasti slovenskej kultúry. Kultúra rástla aj po stránke formálnej. Počas štyroch rokov nebola zrušená jediná kultúrna inštitúcia spravovaná štátom, a to je hodné obdivu," zdôraznil.

Jarjabek je podľa svojich slov veľmi rád, že PVV deklaruje oblasť kultúry ako jednu zo základných strategických zložiek rozvoja spoločnosti. "Národy a štáty bez kultúrneho ukotvenia môžu rýchlo prísť o svoju identitu a rozpustiť sa," varoval s tým, že kultúra nie je len súčasná umelecká tvorba, ale aj vzťah k tomu, čo sme zdedili. "Kultúra má schopnosť humanizovať, kultivovať a estetizovať život," upozornil.

Šéf mediálneho výboru preto víta zámer vlády zlepšiť sociálne postavenie kultúrnych pracovníkov či zámer zrekonštruovať areál Slovenskej národnej galérie. Zároveň uviedol, že bude nevyhnutné meniť výšku tzv. koncesionárskych poplatkov za služby RTVS.

"Verejnoprávna televízia akútne potrebuje tretí program. Je len na vedení RTVS ako bude tretí program zameraný," podotkol. Jarjabek tiež hovorí o potrebe vopred pripravenej kampane, aby občan vedel, čo mu RTVS ponúkne, ak koncesionárske poplatky porastú.

Viac o téme: Smer-SDDušan Jarjabek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu