Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovensko je pre Ukrajinu inšpiráciou: Chcú reformné skúsenosti politikov, uviedol expremiér Dzurinda

Mikuláš Dzurinda
Mikuláš Dzurinda (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ukrajinský prezident a ukrajinská vláda majú záujem o reformné skúsenosti politikov zo Slovenska, ktorým sa v minulosti podarilo dostať krajinu do EÚ. Uviedol to slovenský expremiér a predseda Centra Wilfrieda Martensa pre európske štúdiá (WMCES) Mikuláš Dzurinda.

Dzurinda, ktorý ako riaditeľ hlavného názorového centra Európskej ľudovej strany pravidelne chodí do Bruselu, v rozhovore uviedol, že chápe záujem najvyšších ukrajinských predstaviteľov o proreformných politikov zo Slovenska.

Expremiéra SR si do tímu medzinárodných poradcov vybral ukrajinský prezident Petro Porošenko. Dzurindov bývalý minister financií Ivan Mikloš, ktorému túto funkciu núkali aj na Ukrajine, sa stal šéfom hospodárskych poradcov nového ukrajinského premiéra Volodymyra Hrojsmana. Predtým bol poradcom bývalej ukrajinskej ministerky financií Natalije Jareskovej a ministra hospodárstva Ajvarasa Abromavičiusa. S Ukrajinou je najnovšie spájané aj meno expremiérky Ivety Radičovej, ktorá je z rovnakej politickej rodiny ako Dzurinda a Mikloš a ktorá by mala na Ukrajine spolupracovať s poľským Európskym inštitútom pre demokraciu a s medzivládnou organizáciou Community of Democracies. Mikuláš Dzurinda v tejto súvislosti uviedol, že tak ako každý človek hľadá nejakú inšpiráciu alebo vzory, ktoré ho posunú vpred, čo platí zrejme aj pre krajiny.

"Nepochybne krajina, ktorá je v ťažkostiach, tak ako sme my boli v roku 1997 alebo v druhej polovici 90. rokov, hľadá takúto inšpiráciu. To, že mňa pozval Porošenko, aby som sa stal členom jeho medzinárodného tímu, to, že Mikloš je na Ukrajine žiadaný, to je všetko dôsledkom reputácie, ktorú Slovensko získalo," konštatoval Dzurinda.

Pripomenul, že Ukrajinci radi počúvajú, keď hovorí, že Slovensko bolo ešte v roku 1997 najmocnejšou krajinou sveta označované ako "čierna diera Európy" a potom do siedmich rokov dokázalo dobehnúť ostatné krajiny Vyšehradskej štvorky a spoločne s nimi vstúpiť do EÚ. "Keď poviem, že o dva roky neskôr sme mali najrýchlejší hospodársky rast v Európskej únii, tak nechcú tomu pomaly veriť. Sú inšpirovaní Slovenskom," uviedol Dzurinda.

Na otázku, či ukrajinské vedenie poslúcha odborné rady bývalých slovenských politikov, Dzurinda uviedol, že presnejšie bude označenie, že ich pozorne počúvajú. "Je to vidieť aj na rozhodnutí nesplašiť sa, ale postaviť novú vládu so silným politickým mandátom. Je to zosobnené v zložení novej vlády, ktorá je silno proreformná," opísal situáciu na Ukrajine po rezignácii premiéra Arsenija Jaceňuka a vytvorení vlády Volodymyra Hrojsmana.

Dzurinda dodal, že najmä Mikloš tých ministrov dobre pozná, niekoľkých aj on, hoci jeho úlohou je radiť prezidentovi Porošenkovi. Naposledy v jeho okruhu strávil pred necelými dvoma týždňami tri dni, z toho jeden celý deň priamo s ukrajinským prezidentom.

Viac o téme: Mikuláš DzurindaUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu