Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hádky v parlamente pokračujú: Kollár sa pustil do kolegov, ste ako v krčme!

Boris Kollár Zobraziť galériu (4)
Boris Kollár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Parlamentná kultúra je na úrovni štvrtej cenovej skupiny a medzi politikmi vidieť názorovú hluchotu a slepotu. Preto budú všetci po ďalších voľbách naozaj šokovaní. V pléne NR SR to dnes počas rozpravy k Programovému vyhláseniu vlády (PVV) povedal predseda Sme rodina Boris Kollár.

"Mnoho ľudí bolo po týchto voľbách šokovaných. Ak hľadáte príčiny, pozrite sa do zrkadla. Invektívy, hádky, hašterenie, to je signál voličom, že ste buď nič nepochopili, alebo zámerne ignorujete varovný prst voličov," odkázal Kollár poslancom naprieč politickým spektrom.

Na margo PVV uviedol, že je potrebné pozrieť sa, kto to hovorí. "Chcel som ho rozobrať po kapitolách, mal som pripravený 20-stranový elaborát, ale nemá zmysel ho komentovať, lebo je rovnaké, ako za minulých vlád Roberta Fica (Smer-SD) či Mikuláša Dzurindu (vtedy SDKÚ-DS). Je to len zdrap papiera. Ľudia hovoria, že už stačilo, ale narazilo to na vašu hluchotu a slepotu," myslí si Kollár.

Poslanci NR SR za stranu Sme rodina, zľava: Peter Pčolinský, Milan Krajniak a Boris Kollár.
Zobraziť galériu (4)
Poslanci NR SR za stranu Sme rodina, zľava: Peter Pčolinský, Milan Krajniak a Boris Kollár.  (Zdroj: SITA)

Za hnutie Sme rodina deklaroval, že vždy dodrží, čo jeho poslanci sľúbia a povedia bez ohľadu na to, komu to sľúbili. "Na to sa môžte spoľahnúť," uzavrel Kollár s tým, že on sám je neštandardný politik, lebo drží slovo a takým chce ostať celé štyri roky.

Galko vyzýva Fica a ďalších na odchod,inak vláda nič zásadné nepresadí 

Premiér Robert Fico, ministri vnútra, financií a hospodárstva Robert Kaliňák, Peter Kažimír a Peter Žiga (všetci Smer-SD) by mali odísť. To je jediná možnosť, aby nová vláda dostala šancu bojovať s korupciou či urobila potrebné zmeny v justícii, zdravotníctve aj školstve. Myslí si to podpredseda SaS Ľubomír Galko.

"Je to jediná možnosť, aby niektoré rozumné plány napríklad v školstve, zdravotníctve a zvlášť v justičnej reforme nezostali len na papieri. Inak to bude len jedno ďalšie trápenie a veľké sklamanie. Odchod Roberta Fica a špičiek Smeru do politického dôchodku je základný predpoklad očisty verejného života," vyhlásil Galko v parlamente. Ak špičky Smeru-SD neodídu samé, podľa Galka budú porazené v ďalších voľbách. "Ale Slováci stratia ďalšie roky," poznamenal Galko. Varuje pred tým, že s Ficom a Kaliňákom vo vláde sa charakter štátu neposunie ani o milimeter. "O tomto som hlboko presvedčený," dodal.

Ľubomír Galko
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Programové vyhlásenie novej vlády považuje za program kabinetu, ktorý je odtrhnutý od reality. Spochybnil viaceré plány vlády. Poukázal napríklad na sľub vyrovnaného rozpočtu v roku 2020. Minulá vláda Roberta Fica sľubovala vyrovnaný rozpočet do roku 2018. "Keďže rok 2020 nie je v súčasnom volebnom období, vláda vyrovnaný rozpočet občanom de facto nesľúbila," povedal. Vláda sa mala podľa neho zaviazať k vyrovnanému rozpočtu aspoň do roku 2019. "Skutočnosť, že to tak nie je, predznamenáva prehlbovanie rozpočtovej nerovnováhy, zadlžovanie a neschopnosť rozumne hospodáriť," povedal Galko.

Opozičného poslanca zaujala aj formulácia, že nový kabinet je vládou kontinuity a pokroku. "Čaká nás kontinuita aj v korupčných kauzách, ktorých mala predchádzajúca vláda požehnane?" pýta sa Galko. Poukázal aj na to, že minimálne dve koaličné strany Most-Híd a #Sieť nesplnia svoje predvolebné sľuby učiteľom. Vo vládnom programe totiž nie sú podľa Galka plány na zásadné zvýšenie platov učiteľov ani návrhy na pomoc začínajúcim pedagógom. Opozičný poslanec spochybňuje aj zámer vlády tvoriť nové pracovné miesta. "Pracovné miesta tvoria podnikatelia a vy im nijako ruky nerozväzujete," odkázal vláde.

Miroslav Číž
Zobraziť galériu (4)
Miroslav Číž  (Zdroj: SITA)

Poslanec Miroslav Číž zo Smeru-SD odkázal Galkovi, že medzi vystúpeniami na predvolebnom mítingu a v pléne k programu vlády by mal byť rozdiel. V súvislosti s vytvorením pravo-ľavej vlády uviedol, že je to prvý, naozaj zásadný moment v slovenskej spoločnosti. Čížovi sa nepozdávajú spupné reči opozície bez štipky pokory.

Jeho stranícka kolegyňa Jana Vaľová Galkovi vymenovala niekoľko návrhov, ktoré vláda chystá v sociálnej oblasti. "Chystáme zmenu zákona o sociálnych službách, valorizáciu dôchodkov na inom princípe, jednotnú lekársku a posudkovú činnosť," vymenovala. Ohradila sa tiež voči Galkovej výzve, aby odišli špičky Smeru-SD na čele s Ficom. "Vy nehovorte, kto má byť vo vláde. Voliči dali známku a Smer mal takmer trojnásobný počet hlasov. Nehovorte, kto tu má a nemá sedieť, voľby to ukázali," vyhlásila.

Poslanec Dušan Jarjabek zo Smeru-SD vyzýva Galka, aby už prestal žiarliť, že SaS nezostavila vládu. "Opozícia len haní, haní a haní. Dostala domácu úlohu kydať, tak kydá. Sú to len kydy," komentoval Galkovo vystúpenie.

SaS chce mimoriadne rokovanie finančného výboru k Bašternákovi

Liberáli z SaS chcú pre podozrenia v prípade nadmerných daňových odpočtov súvisiacich s projektom Five Star Residence a podnikateľom Ladislavom Bašternákom zvolať mimoriadne rokovanie finančného parlamentného výboru. Poslanec za SaS Jozef Rajtár už preto podal návrh na zvolanie mimoriadneho výboru, na ktorý žiada predvolať ministra financií Petra Kažimíra a riaditeľa Finančného riaditeľstva SR Františka Imreczeho. 

„Finančná správa, teda systém daňových úradov, ktorý zabezpečuje výber peňazí od ľudí pre štát, šikanuje drobných samoživiteľov aj za niekoľkocentové rozdiely vzniknuté zaokrúhľovaním. Na druhej strane však systematicky prehliada najvypuklejšie daňové podvody - v prípade ľudí krytých stranou Smer-SD,“ konštatoval na margo spomenutej kauzy Rajtár s tým, že liberáli budú preto žiadať kompetentných, teda ministra financií a šéfa finančnej správy, o vysvetlenie a plán nápravy.

"Ak nebudú dostatočné, vyvodíme dôsledky," dodal poslanec za SaS. Predseda Výboru Národnej rady SR pre financie a rozpočet Ladislav Kamenický (Smer-SD) je povinný takýto výbor zvolať do siedmich dní.

Danko prijal zástupcov školstva,chce byť hlasom zdravého rozumu

Predseda parlamentu Andrej Danko dnes v Národnej rade SR prijal predstaviteľov Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku a signatárov Deklarácie na podporu skvalitňovania podmienok a úrovne vzdelávania a vedy na Slovensku. „Som predsedom parlamentu krátko a som veľmi krátko aj členom koaličnej rady a predsedom koaličnej strany. Snažím sa o zmenu, o pochopenie, o prínos toho zdravého rozumu a v takom duchu sa nieslo aj dnešné stretnutie so zástupcami školstva,“ povedal Danko po stretnutí. Predseda národnej rady uvítal jednotnosť všetkých zástupcov školstva, ktorí ho dnes navštívili. Danko rešpektuje právo na štrajk, zástupcovia všetkých nespokojných skupín majú otvorené dvere v jeho kancelárii, či už ako u predsedu NR SR respektíve lídra SNS.

Predseda parlamentu odmieta populizmus a prázdne sľuby, štát podľa neho musí vedieť garantovať to, k čomu sa zaviaže. Danko si stojí za programovým vyhlásením vlády, ktoré hovorí o navyšovaní zdrojov pre školstvo a zvyšovaní platov učiteľov. Viac financií si podľa Danka zaslúžia aj ďalšie skupiny, ako sú justiční pracovníci či zdravotné sestry, všetko je otázka dialógu a konsenzu. 

Predseda školského odborového zväzu Pavel Ondek ocenil ústretovosť predsedu NR SR. Dankovi zástupcovia školstva odovzdali deklaráciu, s Dankom sa rozprávali nielen o platoch, ale aj o ďalších problémoch v školstve. Dankovi podľa Ondeka vysvetlili, prečo požadujú zvýšenie miezd o 25 percent od 1. januára 2007 a neskôr každoročné navyšovanie mzdy o desať percent. „Dostali sme ponuku vypracovať memorandum, ktoré by garantovalo navýšenie finančných prostriedkov, my predpokladáme, že v rámci celého štvorročného obdobia,“ konštatoval Ondek. Upozornil, že okrem učiteľov ide aj o mzdy nepedagogických zamestnancov, ktorých je v školstve okolo 50-tisíc. Zástupcovia školstva budú o ďalších krokoch informovať po skončení rokovaní, štrajk Ondek považuje za krajnú možnosť. 

Približne 7 000 ľudí sa podľa Ondeka dnes zišlo na demonštrácii učiteľov pred úradom vlády SR na Námestí slobody v Bratislave. Protest organizoval Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku a signatári Deklarácie na podporu skvalitňovania podmienok a úrovne vzdelávania a vedy na Slovensku. Odbory a partnerské organizácie v školstve síce oceňujú zapracovanie niektorých požadovaných systémových zmien na zlepšenie školstva do Programového vyhlásenia vlády SR, na druhej strane však vyjadrujú zásadnú nespokojnosť s nedostatočným finančným zabezpečením deklarovaných zmien, najmä dôstojného postavenia zamestnancov v školstve. Učitelia na dnešnom proteste prezentujú, že sú nespokojní so súčasným stavom školstva a žiadajú zmeny k lepšiemu. Dav protestujúcich ľudí sa z Námestia slobody presunul pred NR SR, kde sa protest skončil. 

Signatári deklarácie poukazujú najmä na to, že aj keď sa niektoré ich požiadavky dostali do programového vyhlásenia vlády, nemajú finančné krytie. Nespokojní sú napríklad aj s plánovaným nárastom platov pedagogických a nepedagogických zamestnancov. Vláda vo svojom programovom vyhlásení uviedla, že urobí legislatívne úpravy, aby platovú tarifu pedagogických a odborných zamestnancov od 1. septembra a následne, za predpokladu uskutočnenia zásadných vnútorných zmien v systéme výchovy a vzdelávania, od 1. januára 2018 každoročne zvýšili priemerne o šesť percent. Rovnako chce postupovať vláda aj pri platovej tarife vysokoškolských učiteľov. Nepedagogických zamestnancov v programovom vyhlásení nespomína. 

Signatári deklarácie však žiadali, aby sa platové tarify pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve zvýšili od 1. januára 2017 o 25 percent a každý ďalší rok o 10 percent. Deklarácia sa týka aj platu nepedagogických zamestnancov. Organizácie žiadajú, aby sa ich tarifný plat začínal na úrovni minimálnej mzdy, od ktorej by sa mali odvíjať platové triedy a platové stupne. Žiadali tiež, aby plat začínajúceho vysokoškolského učiteľa na pozícii odborného asistenta dosiahol najmenej úroveň 1,7-násobku priemerného platu v národnom hospodárstve. 

Slovenská komora učiteľov navyše tvrdí, že programové vyhlásenie vlády nesplnilo očakávania pedagogickej verejnosti. "Napriek tomu, že sa v ňom objavujú formulácie sľubujúce zmeny v školstve v tomto volebnom období, nie sú konkrétne a nepredstavujú skutočný záväzok, ktorého odpočet bude musieť táto vláda predostrieť verejnosti v závere svojho mandátu," uvádza komora učiteľov.

Viac o téme: Boris KollárParlamet
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu