Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rozpor vo vláde kvôli Schengenu: Trojlístok sa zhoduje, SNS má celkom odlišný názor

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Schengenský priestor je vplyvom migračnej krízy ohrozený. Ak by došlo k jeho zániku, Slovensko by to výrazne poškodilo. Ľudia by prišli o voľný pohyb a neprospelo by to ani ekonomike. Zhodujú sa v tom koaličné strany Smer-SD a Most-Híd. So #Sieťou sú za udržanie Schengenu. SNS hovorí, že ak niektoré štáty opäť zavedú hraničné kontroly, mali by sme to rešpektovať a možno sa aj pridať.

"V prípade, že sa nepodarí zastaviť migračnú vlnu, je budúcnosť Schengenu v reálnom ohrození," uviedol Smer-SD. Podľa Františka Šebeja z Mosta-Híd Schengen vznikol ako projekt do dobrého počasia, nepočítal s masovou migráciou. Nazdáva sa, že projekt nie je odsúdený na zánik, ale bude treba veľa úsilia na jeho zachovanie. Smer-SD verí, že Európska komisia ani členské štáty Európskej únie nebudú riskovať čierny scenár a podarí sa zachovať jednu z hlavných vymožeností EÚ.

Podľa experta #Siete pre medzinárodné a európske vzťahy Vladimíra Bilčíka bude Schengen fungovať, ak členské krajiny spoločne zvládnu vlastné politické problémy aj kontrolu nad migráciou. Poukázal na dohodu Európskej únie s Tureckom a ďalšie opatrenia. "Dávajú reálnu nádej na úspešné pokračovanie schengenského režimu," poznamenal. SNS si myslí, že Schengen nie je vplyvom migračnej krízy nejako veľmi ohrozený. Treba podľa nej zabrániť masívnemu a nekontrolovanému vstupu cudzincov na územie EÚ.

Tri koaličné strany tvrdia, že Schengen treba zachovať. "Návrhy na zúženie schengenského priestoru sú nezmyselné aj nebezpečné a potopili by zmysel jeho fungovania," uviedol Smer-SD. Myšlienky na obmedzenie podľa Šebeja popierajú podstatu európskej integrácie. "Je v strategickom záujme SR a našich partnerov udržať doterajšie výhody voľného pohybu osôb a tovaru v rámci Schengenu. Schengenský priestor musíme posilniť, nie ho oklieštiť," zdôraznil Bilčík.

Podľa trojlístka by oklieštenie alebo zánik Schengenu Slovensko poškodilo. "Rozpad Schengenu by znamenal zrušenie jedného zo základných práv, a to je voľný pohyb osôb v rámci EÚ. Zrušenie Schengenu by negatívne ovplyvnilo slovenskú ekonomiku," vysvetlil Smer-SD. Podobný názor má aj Most-Híd a #Sieť. "Znamenalo by to straty ľudské aj nevyčísliteľné hospodárske," povedal Šebej. "Úplne zrušenie Schengenu by prinieslo praktický koniec súčasnej Európskej únie. Slovensko by sa ocitlo v politickej neistote," povedal Bilčík.

SNS v súvislosti s obmedzením či zrušením Schengenu uviedla, že ak sa niektoré štáty z dôvodu lepšej ochrany svojho obyvateľstva rozhodnú pre opätovné zavedenie kontroly hraníc, mali by sme to rešpektovať a možno sa aj pridať. Hraničné kontroly by podľa SNS asi najviac skomplikovali život výrobcom závislým od cezhraničných subdodávok v režime "just in time". "Verejnosti by zavedenie hraníc mierne skomplikovalo cestovanie, ako aj obchodný styk so zahraničím," doplnili národniari. Aby k tejto situácii nedošlo, podľa SNS treba zastaviť migrantov na schengenských hraniciach a tých, čo nemajú nárok na azyl vracať do krajiny pôvodu.

SNS hovorí aj o dôkladnej ochrane schengenských hraníc, podobne ako Smer-SD. Ten v záujme zachovania Schengenu podporuje riešenia dohodnuté všetkými štátmi EÚ. Slovensko podľa nej môže byť príkladom pri ochrane vonkajšej hranice EÚ aj v solidarite. Podľa Šebeja má Slovensko ústretovo kooperovať s Európou. "A nevystrkovať výhražne bradu, neviesť ultimatívne reči, že my to nikdy nedovolíme, lebo to nemá žiadny zmysel. Musíme obnoviť našu povesť ako lojálneho a spolupracujúceho partnera," povedal.

Podľa #Siete si jednotlivé štáty musia plniť záväzky voči Schengenu a v prípade krízových situácií prijímať spoločné opatrenia a vzájomne sa podporovať pri riešení problémov na vonkajších hraniciach EÚ. Slovensko podľa Bilčíka musí dôsledne chrániť svoju východnú schengenskú hranicu a počas tohtoročného predsedníctva v Rade EÚ presadzovať ďalšie spoločné opatrenia EÚ na zmiernenie vonkajších tlakov na schengenský priestor.

Viac o téme: SlovenskoAndrej DankoSchengen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu