Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Mikloš svoj comeback zabalil, ukrajinským ministrom sa nestane: Toto je dôvod

Ivan Mikloš
Ivan Mikloš (Zdroj: Jan Zemiar)

KYJEV - Ivan Mikloš neprijal ponuku na pozíciu podpredsedu vlády a ministra financií Ukrajiny, uviedol dnes v stanovisku pre médiá. Oficiálne tak potvrdil medializované informácie z pondelka (11.4.)

"Dôvodom môjho rozhodnutia je, že v prípade prijatia tejto ponuky by som stratil slovenské občianstvo. Táto záležitosť je pre mňa rovnako citlivá ako pre ukrajinskú stranu skutočnosť, že by člen ich vlády nemal ukrajinské občianstvo," vysvetlil Mikloš.

Od Volodymyra Hrojsmana, o ktorom sa uvažovalo ako o novom predsedovi ukrajinskej vlády, následne podľa vlastných slov dostal ponuku viesť tím jeho poradcov, pokiaľ sa stane premiérom. "S touto ponukou som súhlasil, pretože nevyžaduje zmenu občianstva. S Volodymyrom Hrojsmanom som v každodennom kontakte, konzultuje so mnou programové aj personálne otázky súvisiace so vznikom novej vlády," dodal Mikloš.

Hrojsmanova vláda nie je istá

O tom, že Mikloš nebude viesť ukrajinské ministerstvo financií, informoval už v pondelok (11.4.) denník Ukrajinská pravda s odvolaním sa na bližšie nešpecifikované zdroje.Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk oznámil v nedeľu (10.4.) svoju rezignáciu, pričom naznačil podporu predsedovi parlamentu a prezidentovmu spojencovi Volodymyrovi Hrojsmanovi ako možnému nástupcovi na post premiéra.

Neskôr v pondelok sa však objavili informácie, že Hrojsman funkciu údajne odmietol. "Volodymyr Hrojsman odmietol pozíciu premiéra po rokovaniach s prezidentom Petrom Porošenkom a úradujúcim premiérom Arsenijom Jaceňukom. Nepodarilo sa im dospieť k dohode o kandidátoch na ministerské posty," napísal Mustafa Najem, podpredseda parlamentnej frakcie Bloku Petra Porošenka (BPP), na svojom účte na Facebooku.

Viac o téme: Ivan MiklošUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu