Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Beblavý zverejnil päť dôvodov, prečo musí Plavčan odísť z postu ministra školstva: Nové fakty!

Peter Plavčan a Miroslav Beblavý Zobraziť galériu (2)
Peter Plavčan a Miroslav Beblavý (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady SR a koaličnej SNS Andrej Danko by sa mal dohodnúť s ministrom školstva Petrom Plavčanom (nom. SNS) na jeho odchode z funkcie. Vyzýva ho k tomu nezaradený poslanec Národnej rady SR Miroslav Beblavý. Plavčan má podľa neho odísť pre podozrenia v čase jeho pôsobenia v Študentskom pôžičkovom fonde (ŠPF) a Pôžičkovom fonde pre začínajúcich učiteľov.

"Ak vezmem vážne politickú ambíciu pána Danka, myslím si, že to nemôže tak nechať, lebo inak potvrdí, že nová SNS je rovnaká ako stará. Apelujem na pána Danka, aby čo najrýchlejšie vyriešil kauzu tým, že sa dohodne s pánom Plavčanom na odchode z funkcie," povedal Beblavý na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente.

Túto zodpovednosť má Danko podľa neho preto, že ako šéf SNS nominoval Plavčana a tiež preto, že SNS nesie politickú zodpovednosť za vznik tejto kauzy. "Pán Danko hovorí o novej SNS, a preto apelujem, aby napravil viny SNS z minulosti," poznamenal.

Beblavý poukázal, že Plavčan dostal najvyššie odmeny zo ŠPF v každom roku ich udeľovania. Pri poberaní odmien podľa poslanca Plavčan porušil nielen zákon o ŠPF, ale aj zákon o štátnej službe. Beblavý zároveň tvrdí, že ŠPF investoval do Slávie Capital, v ktorej figurovala Plavčanova manželka, nie kvôli študentom, ale kvôli odmenám orgánov a svojho manažmentu.

Podľa Beblavého, ak by investícia neprinášala zisk, bola by stratou pre štát a študentov. Ale pokiaľ zisk prinášala, zobrali si ho riaditeľ a členovia orgánov. "Nebola to žiadna investícia vo verejnom záujme," vyhlásil Beblavý. Plavčan už nedávno Beblavého kritiku odmietol.

Dôvody podľa Beblavého (zdroj: beblavy.sk)

1. Plavčan dostal najvyššie odmeny v každom roku ich udeľovania

Vie sa, že Peter Plavčan získal zo Študentského pôžičkového fondu najviac peňazí na odmenách, ale doteraz sme to pripisovali tomu, že tam bol najdlhšie. Táto tabuľka však ukazuje, že v každom roku, kedy poberal odmeny, získal najvyššiu sumu zo všetkých.

Peter Plavčan tak bol najväčším prospechárom v kauze odmien. A to ani neriešime odmeny z Pôžičkového fondu pre začínajúcich pedagógov, kde tieto údaje nie sú k dispozícii a kde bol Peter Plavčan nejaký čas tiež poberateľom.

2. Peter Plavčan pri poberaní odmien porušil nielen zákon o ŠPF, ale aj zákon o štátnej službe

Hovorí sa o tom, ako všetci členovia orgánov pri poberaní odmien porušili zákon o ŠPF hneď dvakrát. Podľa § 3, ods. 8: „Členstvo a funkcie v rade fondu sú čestné.“ Zároveň podľa § 5, ods. 4: „Zamestnanci fondu nesmú byť členmi rady fondu a dozornej rady,“ čo je v priamom rozpore s dohodami o vykonaní práce, ktoré členovia rád podpisovali, ako aj so Zákonníkom práce.

Nehovorí sa však o tom, že Peter Plavčan porušil aj zákon o štátnej službe. Zákon (§ 61 ods. 7 zákona č. 400/2009 Z. z.) hovorí: „Štátny zamestnanec, ktorý je členom riadiaceho, kontrolného alebo dozorného orgánu právnickej osoby (…), nemôže od tejto právnickej osoby poberať odmenu, iný príjem alebo ďalšiu výhodu.“

3.  To, čo urobil ŠPF, je zakázané nielen pre ŠPF, ale aj v celej verejnej správe

Hoci Peter Plavčan 6. apríla 2016 povedal, že „všetky finančné operácie a transakcie v oboch pôžičkových fondoch boli striktne v súlade so zákonmi SR“, nie je to jednoducho pravda.

Investíciou do Slavie Capital porušil Študentský pôžičkový fond zákon o Študentskom pôžičkovom fonde, keď sa v § 10 ods. 3 tohto zákona hovorí: „Prostriedky fondu sa vedú na osobitnom účte v banke.“

Nejde však o výnimočné ustanovenie. Pre celú verejnú správu platí § 26 zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy, ktorý v odseku 2 hovorí: „Rozpočtová organizácia a príspevková organizácia nie sú oprávnené ručiť za zaplatenie zmenky, vystavovať, nadobúdať a prijímať zmenky s výnimkou rozpočtovej organizácie, ktorou je ministerstvo financií pri správe štátneho dlhu a pri správe štátnych záruk podľa osobitného zákona.“

Investícia do Slavie Capital bola urobená práve formou zmenky a bola by preto nelegálna, aj keby ju robila bežná štátna organizácia. Peter Plavčan sa tak nemohol domnievať, že robí niečo štandardné.

4. Študentský pôžičkový fond investoval do Slávie Capital nie kvôli študentom, ale kvôli odmenám orgánov a svojho manažmentu

Peniaze zo Slávie Capital fond nepotreboval na pôžičky študentom a tí z nich neprofitovali. Práve naopak, fond mal prebytok prostriedkov a vedel uspokojiť všetkých žiadateľov.

Zákon však obmedzoval prostriedky, ktoré fond mohol použiť na svoju správu vrátane platov a odmien. Podľa § 9 ods. 4 platného v čase poskytnutia prostriedkov: „Prostriedky použité na správu fondu vrátane miezd zamestnancom fondu po odpočítaní dane z príjmu nesmú prekročiť 6 % zo schváleného rozpočtu fondu na príslušný kalendárny rok.“ Odsek 5 zároveň uvádzal: “Vyčlenené prostriedky na mzdy zamestnancom fondu nesmú prekročiť 35% z prostriedkov určených na správu fondu podľa odseku 4.“

Výnosy z tejto nezákonnej a mimoriadne rizikovej investície do Slavie Capital tak boli použité na správu fondu vrátane nezákonných odmien členov rád, ktoré v tých rokoch dosiahli okolo 70 000 euro ročne a na odmeňovanie riaditeľa Zburína, ktoré dosahovalo ročne podobnú sumu.

Inými slovami, ak investícia do nebankovky prinášala zisk, ten si zobrali riaditeľ a členovia orgánov. Ak by sme o milióny eur prišli, bola by to strata Slovenskej republiky a študentov.

5. Plavčan osobne podpisoval ako predseda dozornej rady súlad konania ŠPF so zákonom, aj keď dokonca v tom texte bola priamo uvedená investícia do Slavie Capital

Vo výročných správach za roky 2009 a 2010 je predseda dozornej rady ŠPF Peter Plavčan osobne podpísaný pod správou, podľa ktorej ŠPF dodržiava zákony vrátane zákona o ŠPF.

V týchto správach sa aj výslovne píše o investícii do Slavie Capital, čo dokazuje, že minister si musel byť plne vedomý, že ŠPF investuje do firmy, kde je členkou vedenia jeho manželka. Za povšimnutie stojí, že v oboch výročných správach sa presne vyčísľuje, koľko peňazí má ŠPF na účte v banke, ale o tom, koľko má v Slávii Capital sa hovorí len ako o „časti voľných finančných zdrojov“.

Viac o téme: Andrej DankoMiroslav BeblavýPeter Plavčan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu