Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Procházka dal koaličným partnerom ultimátum: Ak budete proti, vláda končí!

Radoslav Procházka
Radoslav Procházka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V prípade, že výluka schránkových firiem z verejného priestoru nebude mať dostatočnú podporu v parlamente, vládna koalícia sa skončí. Povedal to šéf Siete a poslanec NR SR Radoslav Procházka v relácii Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) - Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko. Budúci týždeň sa podľa jeho slov verejnosť dozvie, akú podobu bude mať protischránkový zákon.

"Keď si dá vláda záväzok do programového vyhlásenia, aj keď je politický, tak bude za jeho plnenie hlasovať rovnako ako jej väčšina v parlamente," povedal. Nehlasovať zaň zbavuje podľa jeho slov vládu práva existovať. Ako dodal, "neexistuje jediná indícia, prečo by návrh zákona nemal mať podporu parlamentnej väčšiny."

Protischránkový zákon už v minulosti spolu navrhovali Sieť a Most-Híd. "V tandeme s Luciou Žitňanskou budeme tlačiť na to, aby nešlo len o podporu politickej deklarácie, ale aby sa tie veci aj napĺňali," poznamenal Procházka. Pri výluke schránkových firiem z verejného priestoru považuje za dôležité dve veci, a teda rozšírenie povinnosti registrácie aj na ďalšie subjekty a sprísnenie sankcií, ktoré by mali odstrašujúci efekt.

"A aby ten bol dostatočne silný na to, aby odrádzal od nelegálnej činnosti," vysvetlil v Sobotných dialógoch. Dodal tiež, že je rád, že sú dokumenty Panama Papers vonku, pretože sa mu bude lepšie vysvetľovať, prečo Sieť tak veľmi trvá na výluke schránkových firiem. Robia podľa jeho slov "šarapatu" a máme s nimi skúsenosti aj tu doma. Ich výluka by podľa neho priniesť úsporu rádovo v stách miliónov eur. 

Opozičný poslanec zo strany OĽaNO-NOVA Daniel Lipšic dobré návrhy podporí. "Práve preto som v parlamente, že som hlasoval za dobré, a nie zlé, návrhy bez ohľadu na to, kto ich predkladal, " povedal v relácii v RTVS. Protischránkový zákon však mohol podľa neho fungovať už skoro pred dvoma rokmi. "V parlamente návrhy predložené boli, potom ich však Sieť a Most-Híd stiahli a povedali, nech ho pripraví vláda, no tá nepripravila nič," povedal s tým, že už sme takýto zákon mohli mať."Koľko sa za ten čas odlialo peňazí do schránkových firiem v rôznych tendroch?"

Lipšic na záver povedal, že v súvislosti s dokumentmi Panama Papers majú informácie o tom, že v Paname majú schránkové firmy ďalšie dôležité osobnosti zo Slovenska. "No musíme si to ešte potvrdiť," doplnil v Sobotných dialógoch.

Viac o téme: Schránkové firmyRadoslav Procházka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu