Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Poliačik nového ministra školstva nezatracuje: Mohli sme dopadnúť aj horšie, tvrdí

Martin Poliačik
Martin Poliačik (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nominácia Petra Plavčana na ministra školstva bola zo strany SNS najlepšia možná voľba. V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to povedal člen Výboru Národnej rady SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport Martin Poliačik (SaS) s tým, že minister má skúsenosti s prácou v rezorte školstva.

"Keď si zoberieme, koho iného mali v rukách, to neboli úplne šťastné nominácie," skonštatoval poslanec. Upozornil však aj na pochybenia Plavčana v minulosti, ktoré sú podľa Poliačika také vážne, že je ochotný podpísať sa za odvolanie ministra školstva a následne aj za to hlasovať. "V čase, keď Študentský pôžičkový fond požičiaval peniaze Slavii Capital, pracovala tam Plavčanova manželka. To nebola informácia, ktorú sme vedeli, keď bola tá kauza na svetle prvýkrát pred piatimi rokmi. Tá informácia je teraz nová," uviedol.

Predseda Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport Ľubomír Petrák (Smer-SD) povedal, že Plavčan pôsobí v oblasti vysokého školstva viac ako 12 rokov a všetky veci ohľadne jeho pôsobenia boli dôverne známe. "Preberali sme v predchádzajúcom volebnom období otázku jeho pôsobenia v Študentskom pôžičkovom fonde na podnet opozície. Neboli vznesené závažnejšie pripomienky, že sa treba vysporiadať s pánom ministrom tak, aby odišiel z funkcie generálneho riaditeľa sekcie vysoký škôl," povedal v relácii Petrák. 

Podľa jeho slov Plavčan bol generálnym riaditeľom sekcie vysokých škôl aj počas pôsobenia vlády Ivety Radičovej a ak mala opozícia k jeho práci pripomienky, mohla to riešiť v tomto období. "Nie opätovne po niekoľkých rokoch vyťahovať na verejnosť presne tie isté otázky, ktoré sú dôverne známe," podotkol.

Predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek pozná Plavčana už niekoľko rokov ako odborníka pre vysoké školy. "Pokiaľ sme spolu rokovali, tak bol ústretový a myslím si, že hovorí pravdu, čo sa týka školskej reformy. Podľa mňa by to mohol zvládnuť. Nie sám, ale musí mať okolo seba odborníkov," skonštatoval Ondek.

Prezident Slovenskej komory učiteľov a zástupca Iniciatívy slovenských učiteľov Vladimír Crmoman vníma zatiaľ zo strany ministra školstva a jeho úradníkov ústretovosť a ochotu rokovať. "Je to vidieť aj na tom, že pozval na rokovanie nielen zástupcov partnerských organizácií, ale aj aktivistov či Iniciatívu slovenských učiteľov," uviedol. Na druhej strane podľa neho ešte nezaznela jasná vízia a nie je možné ani vnímať konkrétnosť, transparentnosť a garancie ďalšieho vývoja v školstve. "Nie je úplne jasné, čo sa ide diať," podotkol Crmoman.

Viac o téme: Martin PoliačikPeter Plavčan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu