Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Lipšic sa pustil tvrdo do Procházku: Koalícia so Smerom je zrada, ukázali sa charaktery!

Radoslav Procházka a Daniel Lipšic Zobraziť galériu (5)
Radoslav Procházka a Daniel Lipšic (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Hovoriť v prípade strán #Sieť a Most-Híd o tom, že vstupom do koalície so Smerom-SD zradili svojich voličov, je prejavom pýchy, povýšenectva a nadutosti. V dnešnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy to vyhlásil líder koaličnej #Siete Radoslav Procházka na margo kritiky spoludiskutéra Daniela Lipšica (OĽaNO-NOVA).

Procházka odmieta úlohu fackovacieho panáka: Nebola iná možnosť, pravica vládnuť nemohla

"Na to sú tu ľudia, aby hodnotili nás politikov. Rozhodli sme sa pre účasť vo vláde, lebo jedinou inou možnosťou boli predčasné voľby. Mohli sme povedať, že dôležité veci neurobíme, lebo nám úplne nevonia zostava, v ktorej ich máme spraviť, a vypýtame si mandát na tie isté veci znova o pol roka. Dostali sme záruku, že výluka schránkových firiem, nižšie dane, antibyrokratický balíček pre podnikateľov, praktickejší servis pre pracujúcich rodičov či podpora regiónov sa dostanú do záväzného dokumentu novej vlády. Je to príležitosť tie veci urobiť," vysvetľoval Procházka s tým, že po sneme SNS sa ukázalo, že jediný, kto dokáže zostaviť vládu, je Smer-SD.

Procházka je presvedčený, že boj s korupciou bude určite efektívnejší ako doteraz. "Tú vlajku na koaličných rokovaniach som niesol ja s Luciou Žitňanskou (Most-Híd). Mám všetky dôvody veriť, že ten tandem bude efektívny. Kľúčové je urobiť všetko preto, aby gorily v pralese vôbec nemohli vznikať a rozmnožovať sa," povedal.

Radoslav Procházka a Robert Fico.
Zobraziť galériu (5)
Radoslav Procházka a Robert Fico.  (Zdroj: SITA)

Lipšic zdôraznil, že politiku neberie osobne, ale myslí si, že Most-Híd a #Sieť zradili vstupom do koalície so Smerom-SD svojich voličov. "Tieto voľby mali aj dobrý efekt, lebo sa ukázali charaktery. Strany aj jednotlivci sa mohli rozhodnúť, ako sa prejavia. Radoslava Procházku považujem za najtalentovanejšieho právnika našej generácie, ale v politike len talent a bystrosť nestačia," odkázal.

Podľa Lipšica jeden z dôvodov vzniku vlády bola obava, že by konečne mohla byť nastolená trestnoprávna spravodlivosť. "Je groteskné hovoriť o presadzovaní protikorupčného programu, ak ho bude presadzovať duo Robert Fico - Robert Kaliňák. Niekto reálne verí tomu, že pod vedením Kaliňáka a špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika sa budú odhaľovať korupčné kauzy? Ak tomu niekto verí, je zrelý na vyšetrenie duševného stavu," myslí si.

Daniel Lipšic
Zobraziť galériu (5)
Daniel Lipšic  (Zdroj: Jan Zemiar)

Aj preto OĽaNO-NOVA navrhuje zriadenie vyšetrovacích výborov parlamentu, ktoré by sa venovali konkrétnym kauzám. Takýto návrh si však vyžaduje podporu aspoň 90 poslancov. Procházkovi sa preto nepáčilo, že Lipšic tento legislatívny zámer ohlásil prostredníctvom médií a s koalíciou, ktorej hlasy potrebuje, nerokoval. "Ja som sa k takýmto výborom v minulosti staval priateľsky. Je to téma na diskusiu, ale musí mať parameter slušnosti. Vytvorili sme si v koaličnej zmluve priestor, aby sme neodmietali opozičné návrhy apriori, ale aby sme skúmali vecné dôvody pre ich prijatie. Je to vec politickej dohody," povedal Procházka.

Lipšic by chcel aj prostredníctvom výborov zamedziť zametaniu káuz pod koberec. "Štýl, ktorý reprezentuje Smer-SD, teda zabetónovanie oligarchickej demokracie, tento systém treba vykynožiť," uzavrel.

Neexistuje indícia, že by protischránkový zákon neprešiel 

Vládna koalícia chce prijať efektívny protischránkový zákon, pričom neexistuje indícia, že by takáto právna úprava nemala na vláde alebo v parlamente prejsť, povedal líder koaličnej #Siete Radoslav Procházka.

"Na budúci týždeň bude verejnosť vedieť presnejšie, akú podobu by mal protischránkový zákon mať," avizoval Procházka s tým, že východiskovým bodom bude niekdajší protischránkový návrh od Miroslava Beblavého (nezaradený) a Lucie Žitňanskej (Most-Híd).

Miroslav Beblavý z Procházkovej Siete odišiel. Nevoňala mu spolupráca strany so Smerom.
Zobraziť galériu (5)
Miroslav Beblavý z Procházkovej Siete odišiel. Nevoňala mu spolupráca strany so Smerom.  (Zdroj: SITA)

"Keď si dá vláda záväzok do vládneho programu, tak vláda za plnenie toho záväzku bude hlasovať. Inak to zbavuje vládu práva existovať. Obsah musí byť prvoradý a jeho súčasťou je výluka schránkových firiem. Ak vládny návrh nebude mať podporu v parlamente, vláda končí," upozornil.

Procházka je rád, že vypukla kauza Panama Papers, lebo sa mu bude ľahšie ľuďom vysvetľovať, prečo #Sieť trvá na výluke schránok z verejného priestoru. "Tieto firmy robia šarapatu. Ak sa vyhádžu z verejného priestoru, môžu sa ušetriť stámilióny eur," odhadol.

Panama papers
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Zoznam s.r.o.)

Opozičný poslanec Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) uistil, že je pripravený v parlamente podporiť dobré návrhy. "Ale mohlo to prejsť už pred dvoma rokmi po kauze CT. Koľko sa zatiaľ odlialo peňazí do schránkových firiem? Stovky miliónov? Schránky máme všade, sú v mýte, v zdravotníctve, v záchrankách. Tu sa nepostaví kilometer diaľnic bez schránkových firiem," podotkol.

Lipšic však upozornil, že dobrý protischránkový zákon je len časť riešenia, aj to nie tá najdôležitejšia. "U nás vyhrávajú predražené tendre a verejné zákazky, či schránkové, alebo neschránkové. Druhá časť riešenia musí byť, aby človek, ktorý má zjavne nelegálne príjmy, mal reálnu povinnosť preukazovať pôvod svojho majetku," dodal.

Viac o téme: Daniel LipšicRadoslav Procházka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu