Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nemôžeme sa tváriť, že nám kotlebovci smrdia: Kollár poslal Figeľovi tvrdý odkaz

Boris Kollár Zobraziť galériu (2)
Boris Kollár

BRATISLAVA – Ak by bola Ľudová strana – Naše Slovensko Mariana Kotlebu fašistická, ministerstvo vnútra by ju nezaregistrovalo a nepustilo k voľbám.

„Boli pripustení k voľbám a hlasy im dalo 200.000 občanov. Nemôžeme sa k nim správať tak, že vy tu v parlamente nemáte čo robiť a smrdíte nám. Oni sú tak isto poslanci ako Smer,“ povedal v TABLET.TV predseda strany Sme rodina Boris Kollár.

„Keď niekto tvrdí, že je to fašistická strana, nech ide za generálnym prokurátorom a požiada ho, nech tú stranu zruší. Nech o tom nekecajú, ale urobia to,“ povedal Kollár. Ak mal niektorý z Kotlebových poslancov na internete status, ktorým obhajoval praktiky Tretej ríše, majú to podľa Kollára vyhodnotiť orgány činné v trestnom konaní a ak došlo k porušeniu zákona, poslanca stíhať. Ani v takom prípade by to však podľa neho neznamenalo, že celá strana je fašistická.

„Pozrel som si ich program. Vo veľa veciach súhlasím s Richardom (Sulíkom, pozn. Teraz.sk). Niektoré veci by rozvrátili verejné financie, iné sú detinsky naivné,“ povedal Kollár. „Ale niektoré veci sú dobré,“ dodal s tým, že ak kotlebovci predložia dobrý návrh zákona, Sme rodina ho podporí. 

Nemôžeme sa tváriť, že
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Rovnako budú postupovať v prípade, že dobrý návrh predloží napríklad kritik ĽSNS zo Smeru-SD Ľuboš Blaha. „Keď niečo rozumné prinesie pán Blaha, čo nepredpokladám, zahlasujem aj za neho,“ povedal Kollár. Blahu však označil za "komunistu", pričom sám sa označuje za pravicového politika. Zároveň tvrdí, že Sme rodina nie je oligarchickou, biznisovou stranou.

„Bolo veľa hejtov, atakov, že som Ficom platený a pôjdem s ním, ja som to odmietal. A vidíte nepotvrdilo sa to. Sme stranou, ktorá keď niečo povie, aj to dodrží,“ uviedol. „Povedal som, že ak sa dostaneme do parlamentu a budeme jazýčkom na váhach, určite sa pridám k pravici. Lebo sme pravicová strana a ja som podnikateľ,“ zdôraznil Kollár a aj do budúcnosti vylúčil spoluprácu s dnešným vedením Smeru-SD.

Kriticky sa ohradil k bonmotu expredsedu KDH Jána Figeľa, podľa ktorého je rodina v názve jeho strany zrejme mohamedánska, vzhľadom na počet jeho partneriek a detí. „Nemyslím si, že sa tento pán dobre vyjadril. Mám deväť detí a starám sa o ne. Bavíme sa o tom, že tu padá demografická krivka,“ pripomenul Kollár. „Spoločnosť nie je poškodená tým, že Kollár má deväť detí. Ale to, čo chcel tento pán presadiť, že žena sa nechá umelo oplodniť a pôjde do basy, to patrí do stredoveku. Zákaz interrupcií... To sú také veci, čo nepatria do tohto storočia. Voliči im za to vystavili účet,“ odkázal Figeľovi.

Na otázku, či bude jeho novovybudovaný poslanecký klub súdržný, odpovedal, že to uvidíme v najbližších rokoch. „Ja som presvedčený, že áno. Každý sa špecifikuje na inú oblasť. Napríklad Petra Krištúfková má sociálne veci a pokiaľ viem, každý deň sedí s tímom ľudí, ktorí ju pripravujú,“ povedal. „Budeme sa venovať sociálnej oblasti, neprispôsobivým občanom. My sme nevznikli preto, že vznikla nejaká migrantská vlna. Je to hrozba, ale to nie je dôvod, prečo som išiel do politiky. Tu je 600–700.000 ľudí priamo ohrozených chudobou. Milión ľudí je tu pod exekúciou. Mne príde denne sto žiadostí o pomoc. Toto musíme riešiť,“ dodal Kollár. „Riešenie nie je status na Facebooku, ale návrhy zákonov. Budeme ich predkladať. Migrantov sem proste netreba pustiť, treba odmietnuť Brusel a šlus, je to vyriešené,“ tvrdí.

Od sprísnenia protischránkového zákona si veľa nesľubuje, podľa neho sa vždy dá nejako obísť. „Pomoc bude to, keď sa zbavíme strán, ktoré sú biznisové. Keď zrušíme schránkové firmy, urobia to inak,“ povedal. Reagoval aj na obvinenia, ktoré voči nemu vzniesol podnikateľ Marián Kočner. „Ten pán zvolal tlačovku, aby sa vyvinil zo svojich dépeháčkových podvodov. Čo urobil? Päť minút sa venoval svojej kauze. Nič nedokázal, novinárom neodpovedal, nevyvinil sa, ale 45 minút nahádzal lavóry žlče, nezmyslov, kydov jeden za druhým,“ uviedol Kollár. 

„Keby to urobil politik a niečo takéto povie, tak som ochotný si sadnúť a každú jednu vec vyvracať. Ale keď to urobí človek z mafiánskych zoznamov, ja sa skutočne odmietam vyjadrovať. Odmietam sa baviť o tom, či som partnerke zobral auto a musela ísť do práce električkou,“ zdôraznil. „Podám oznámenie za ohováranie a tým sa to pre mňa začalo aj skončilo,“ uzavrel Kollár.

Viac o téme: Boris KollárSme rodina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu