Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Črtá sa nová spolupráca: Danko a predseda NKÚ sa zhodli na TOMTO!

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Aktívna komunikácia medzi Národnou radou SR a Najvyšším kontrolným úradom (NKÚ) môže prispieť k zvýšeniu kontroly verejných politík, ako aj k transparentnému nakladaniu so štátnymi, verejnými či európskymi prostriedkami. Zhodli sa na tom dnes predseda parlamentu Andrej Danko s predsedom NKÚ Karolom Mitríkom.

Mitrík informoval šéfa parlamentu o myšlienke vytvoriť kontrolný výbor na základe paritného zastúpenia koaličných a opozičných strán, pričom jeho základným poslaním by bolo prerokovávať záverečné správy a výsledky kontrol NKÚ na jednotlivých ministerstvách či v strategických štátnych i verejných inštitúciách. 

Danko vníma takúto iniciatívu pozitívne, a to aj preto, že obdobné modely fungujú vo väčšine krajín Európskej únie. „Považujem za dôležité, aby sme sa s predsedom NKÚ stretávali pravidelne, aspoň každý štvrťrok za účelom informovania sa o záveroch, ako aj o odporúčaniach z kontrol. Taktiež, aby vznikol priestor na predkladanie možných legislatívnych zmien, ktoré prispejú k transparentnosti nakladania s verejnými zdrojmi,“ povedal na stretnutí Danko. 

„Za najvyššiu zákonodarnú a zároveň kontrolnú inštitúciu považujem slovenský parlament a preto je úplne normálne, aby závery z našich kontrol boli vecne prerokované aj za účasti verejnosti v samostatnom výbore, ktorý si poslanci vytvoria za týmto účelom,“ uviedol Mitrík s tým, že NKÚ by výboru predkladal záverečné správy a informácie z kontrol. Zúčastniť sa na rokovaniach výboru by boli povinní aj zástupcovia kontrolovaného subjektu. Tí by tak boli konfrontovaní so zisteniami a opatreniami, ktoré musí kontrolovaná inštitúcia zrealizovať. 

Obaja predsedovia sa zhodli na tom, že takáto alternatíva je cestou k zvýšeniu vážnosti oboch inštitúcií v očiach verejnosti, a zároveň pomôže nastaviť pravidlá, ktoré budú prispievať k efektívnemu, hospodárnemu a transparentnému nakladaniu s financiami a verejným majetkom.

Viac o téme: Andrej DankoNKÚKarol Mitrík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu