Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Šok! Prvý minister v ohrození: Za škandál s pôžičkami chcú hlavu šéfa rezortu školstva

Peter Plavčan
Peter Plavčan (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý a poslankyňa za OĽaNO-NOVA Veronika Remišová dnes listom vyzvú premiéra Roberta Fica a predsedu SNS Andreja Danka, aby odvolali z funkcie ministra školstva Petra Plavčana.

„Nebýva zvykom, aby minister odchádzal skôr, ako ohreje svoju stoličku, ale rovnako nebýva zvykom, aby funkciu ministra získal zdiskreditovaný človek, ktorý post zneužíva na obohacovanie svojej rodiny,“ povedal dnes na tlačovej besede Beblavý.

Opozičný poslanec pripomenul, že Plavčan v rokoch 1997 až 2010 pôsobil buď v Rade Študentského pôžičkového fondu, alebo v dozornej rade fondu respektíve v rade fondu pre začínajúcich učiteľov. Beblavý za najväčšie pochybenie Plavčana považuje, že Študentský pôžičkový fond požičal 5,5 milióna eur v rozpore so zákonom nebankovej spoločnosti Slavia Capital, a to v čase, keď bol predsedom Rady Študentského pôžičkového fondu Plavčan, pričom jeho manželka v tom čase bola členkou predstavenstva Slavie Capital. Študentský fond podľa Beblavého konal v rozpore so zákonom, ide aj o ukážkový konflikt záujmov. Fond podľa opozičného poslanca požičal Slavii Capital peniaze za nižší úrok, aký vtedy ponúkali banky na trhu, čím súkromnej firme „daroval“ pol milióna eur, ktorý Slavia ušetrila oproti tomu, ako keby si požičala peniaze z banky. 

Beblavý tiež upozornil, že Plavčan ako člen fondu poberal nezákonne odmeny takmer 40 tisíc eur, ktoré neskôr vynútene vrátil, aby mohol zostať na ministerstve. Rozhodnutie o nezákonnom vyplácaní odmien radám fondu podľa Beblavého padlo v čase, keď stál Plavčan na čele rady fondu ako predseda. Plavčan teda podľa opozičného poslanca nebol účastníkom, ale jedným z autorov nezákonného konania. Ministerstvo podľa Beblavého nemôže viesť človek, ktorý funkciu zneužíva na obohacovanie rodiny. 

Remišovú prekvapilo, že SNS napriek tlaku na zlepšenie pomerov v rezorte školstva nominovala na funkciu ministra človeka s pochybnou morálnou povesťou. Poslankyňa OĽaNO-NOVA upozornila na to, že Danko sa opätovne vyjadroval proti finančným skupinám, a dnes dal na čelo rezortu školstva človeka, ktorý peniaze určené pre študentov dal radšej jednej finančnej skupine, kde na vysokom poste pôsobila jeho manželka. Remišová zároveň apelovala na to, že ak vládnej koalícii záleží na tom, čo bude zo Slovenska o desať rokov, nech vymení ministra Plavčana za človeka, ktorému „horí srdce za vzdelávanie, má odbornosť, má charakter, jasnú víziu a túžbu školstvo zlepšovať, nie z neho profitovať“. 

Danko s Ficom majú podľa Beblavého dva týždne na výmenu ministra, ak tak neurobia do schôdze, na ktorej bude parlament rozhodovať o programovom vyhlásení vlády, začnú zbierať podpisy na Plavčanovo odvolanie.

Plavčan sa bráni voči obvineniam

Minister školstva Peter Plavčan uviedol, že všetky obvinenia v blogu nezaradeného poslanca NR SR Miroslava Beblavého o pôžičkách Študentského pôžičkového fondu pre Slaviu Capital boli predmetom podania pred piatimi rokmi, pričom polícia aj dozorujúci prokurátori ich označili ako nedôvodné. "Nebudem sa zaoberať blogmi pána poslanca, ktorý sa snaží zviditeľniť. Ja mám základnú úlohu vypracovať časť programového vyhlásenia vlády o školstve a urobiť za posledných 25 rokov najväčšiu reformu v školstve," povedal Plavčan.

Proti súčasnému ministrovi školstva vznikla na portáli changenet.sk už aj petícia s názvom "Protestujeme proti vymenovaniu Petra Plavčana za ministra školstva SR". Autori petície uvádzajú, že Plavčan dlhodobo pôsobil vo funkcii generálneho riaditeľa sekcie vysokých škôl a práve s obdobím jeho pôsobenia v tejto funkcii je spojené množstvo zlých rozhodnutí, ktoré vzdelávaniu a vede na Slovensku uškodili a je za ne zodpovedný.

"Tento človek zosobňuje všetko to, čo slovenskému školstvu dlhodobo škodí: škandály, pochybnosti, neodbornosť či prepojenie na vysokú školu známu rýchlovýrobou titulov," uvádza sa v texte protestnej petície, v ktorej autori tiež spomínajú tri konkrétne príklady na ilustráciu svojich tvrdení. Jednou z výhrad je, že "Peter Plavčan popri svojom úväzku na ministerstve ako člen správnej rady Študentského pôžičkového fondu neoprávnene získal odmeny v celkovej sume prevyšujúcej 38-tisíc eur a až pod tlakom verejnej mienky tieto prostriedky vrátil". Plavčan na to uviedol, že odmeny dostal, ale aj vrátil, a tým je pre neho táto udalosť uzavretá.

Viac o téme: Miroslav BeblavýVeronika RemišováPeter Plavčan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu