Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Plavčan sa musí v novom kresle poriadne obracať: Peniaze pre školstvo zháňa u Kažimíra

Peter Plavčan
Peter Plavčan

BRATISLAVA – To, aké finančné záväzky pre oblasť školstva bude obsahovať programové vyhlásenie vlády, nie je známe ani po dnešnom rokovaní ministra školstva Petra Plavčana (nom. SNS) so zástupcami stavovských organizácií v regionálnom školstve. Tí dnes na ministerstve diskutovali práve o programovom vyhlásení vlády. Konkrétne čísla by mali byť známe v utorok (5.4.), kedy má šéf rezortu školstva naplánované stretnutie s ministrom financií Petrom Kažimírom (Smer-SD).

Aký balík peňazí pre školstvo bude Plavčan požadovať, nespresnil. "Zajtra rokujeme a po rokovaniach dáme prvé výsledky týchto rokovaní," uviedol dnes. Na margo dnešných diskusií so zástupcami stavovských organizácií v regionálnom školstve uviedol, že boli konštruktívne a vecné. "Dospeli sme k zneniu dokumentu, ktorý prináša systémové zmeny v školstve," priblížil.

Podľa predsedu Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavla Ondeka je programové vyhlásenie vo forme téz. "Konkretizácia tam nie je, ale pokiaľ sme prechádzali bod po bode, tak je vidieť, že sa veci pohli ďalej," uviedol po rokovaní Ondek. Podľa vlastných slov je zvedavý, s akými číslami príde v utorok minister financií. Ako dodal, odborári naďalej trvajú na číslach z deklarácie, ktorú podpísali s partnerskými organizáciami 17. februára.

V dokumente napríklad navrhujú, aby do konca nasledujúceho volebného obdobia išlo do školstva najmenej šesť percent HDP. Narásť majú aj platy učiteľov a to tak, aby do konca roku 2020 boli na úrovni minimálne 80 percent platu iných vysokoškolsky vzdelaných zamestnancov. Potrebné je preto podľa nich od 1. januára 2017 zvýšiť platy pedagogických a odborných zamestnancov o 25 percent a v ďalších rokoch každoročne o desať percent.

Počas celého dnešného dňa prebiehajú na ministerstve školstva rokovania o programovom vyhlásení vlády za oblasť školstva. Zúčastňujú sa ho zástupcovia ministerstva a stavovských organizácií v regionálnom a vysokom školstve. Finálna verzia programového vyhlásenia vlády má byť hotová v stredu (6.4.), následne bude predložená premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD).

Viac o téme: Peter Plavčan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu