Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

RODINNÉ FOTO Predstavujeme vám novú vládu: Vysmiati smeráci a ciele zamračenej Žitňanskej

Premiér a jeho noví ministri Zobraziť galériu (15)
Premiér a jeho noví ministri (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nová vláda je kompletná. Dnes sa zišli noví ministri na čele s premiérom Ficom na Úrade vlády, aby sa prvýkrát pustili do práce. Vláda je podľa ústavy povinná do 30 dní od jej vymenovania predstúpiť pred Národnú radu SR, predložiť jej svoj program a požiadať poslancov o dôveru.

Predseda vlády Robert Fico má do 13. apríla predložiť na rokovanie vlády návrh programového vyhlásenia. Ministri a podpredsedovia vlády majú do 6. apríla vypracovať a predložiť návrhy do programového vyhlásenia na základe svojej pôsobnosti. Vyplýva to z návrhu uznesenia vlády k príprave vyhlásenia, ktorý dnes na prvom rokovaní odobrila nová vláda.

RODINNÉ FOTO Predstavujeme vám
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA)

Ministri a podpredsedovia vlády musia tiež do 6. apríla prerokovať so sociálnymi partnermi námety a pripomienky k východiskám programového vyhlásenia. Nová vláda je podľa ústavy povinná do 30 dní od jej vymenovania predstúpiť pred Národnú radu SR, predložiť jej svoj program a požiadať poslancov o dôveru. Prezident vládu vymenoval 23. marca. Hlavným východiskom pre spracovanie programového vyhlásenia sú programové priority na roky 2016 až 2020.

Nový minister zdravotníctva Tomáš Drucker
Zobraziť galériu (15)
Nový minister zdravotníctva Tomáš Drucker  (Zdroj: Jan Zemiar)

Žitňanská si vo Ficovej vláde verí

Verejná kontrola a zásadné opatrenia, ktoré povedú k zefektívneniu chodu súdov a zrýchleniu súdneho konania sú kľúčové kroky, ktoré sa očakávajú od súčasnej vlády a ktoré chce docieliť aj nová ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Uviedla to dnes na brífingu po tom, čo ju oficiálne do úradu uviedol premiér Robert Fico.

RODINNÉ FOTO Predstavujeme vám
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Zdôraznila, že k prvým veciam, na ktorých sa pracuje, patrí programové vyhlásenie vlády. "Chcem predložiť partnerom čo najpresnejšiu predstavu toho, čo chceme na ministerstve robiť, aby nedošlo k nejakým nedorozumenia," dodala. „Chcem viesť ministerstvo maximálne otvorene a transparentne,“ vyhlásila ďalej.

RODINNÉ FOTO Predstavujeme vám
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Ministerka avizovala, že v najbližšom čase sa určite chce pozrieť na ekonomiku rezortu. Chce analýzu súdov a ich výkonnosti a dodržiavania pravidiel aj pri prideľovaní jednotlivých prípadov. "Na základe toho, ako systém funguje, budem potom môcť robiť opatrenia, určite to budú organizačno-manažérske opatrenia v celom rezorte,“ avizuje ministerka. "Musíme sa pozrieť na to, čo patrí na súdy, čo majú robiť sudcovia a čo majú robiť vyšší súdni úradníci. Vytvoriť podmienky tak, aby práca odsýpala," dodala.

RODINNÉ FOTO Predstavujeme vám
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

V snahe znížiť priestor pre korupčné správanie chce nová šéfka ministerstva spravodlivosti prijať účinný protischránkový zákon vzťahujúci sa na všetky verejné zdroje. Má v pláne prijať úpravu o zákaze poskytovať a prijímať neetické výhody a vytvoriť podmienky na zavedenie osobnej hmotnej zodpovednosti osôb nakladajúcich s verejnými zdrojmi. Ministerka spravodlivosti chce aj zdokonaliť a rozšíriť systém povinného zverejňovania zmlúv. V záujme lepšej a rýchlejšej vymožiteľnosti práva bude presadzovať zvýšenie verejnej kontroly justície od výberu cez hodnotenie až po disciplinárne konania sudcov. Má tiež v pláne vyvíjať maximálne úsilie na presadenie ústavného zákona o tvorbe Ústavného súdu SR.

RODINNÉ FOTO Predstavujeme vám
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Keďže pod rezort spravodlivosti spadá aj agenda ľudských práv, ministerka Žitňanská sa chce s prihliadnutím na aktuálnu politickú a spoločenskú situáciu zamerať aj na túto agendu. "Treba chodiť po Slovensku a dávať jasne najavo, že ľudské práva tak, ako ich dnes poznáme, boli zagarantované po 2. svetovej vojne ako odpoveď na to, aby sa isté veci neopakovali. Vidíme, že v spoločnosti si to mnoho ľudí neuvedomuje," doplnila.

Na margo skutočnosti, že na čele ministerstva spravodlivosti, ale aj na ďalších významných postoch v justícii sú ženy, uviedla Žitňanská s úsmevom: „Keď je niečo ťažké, pošlite tam ženu.“

Solymos chce preverovať zmluvy

Nový minister životného prostredia László Solymos (Most-Híd) preverí zmluvy po svojom predchodcovi Petrovi Žigovi (Smer-SD). "Pozrieme sa na zmluvy, ktoré boli otázne, ale potrebuje to čas, sme tu len druhý deň, keď budeme mať zhodnotenie, tak sa k tomu nejakým spôsobom postavíme," povedal po tom, čo ho dnes do úradu uviedol premiér Robert Fico (Smer-SD).

RODINNÉ FOTO Predstavujeme vám
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Medzi priority Solymos radí úlohy vyplývajúce z nadchádzajúceho predsedníctva Slovenska v Rade Európskej únie. "Ministerstvo sa na túto úlohu zodpovedne pripravuje, keďže má množstvo európskej agendy. Kontinuitu i odbornosť jej zvládnutia považujem za mimoriadne dôležitú, aj preto sa dnes stáva štátnym tajomníkom MŽP Norbert Kurilla, ktorý sa doposiaľ zaoberal prípravou predsedníctva v rezorte," povedal.

RODINNÉ FOTO Predstavujeme vám
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Medzi veľké výzvy, s ktorými sa bude musieť rezort vyrovnať, Solymos radí aj zmenu klímy. "Vyžaduje si to komplexné riešenia v oblasti predchádzania klimatickej zmene, ako aj v oblasti eliminácie jej negatívnych dosahov, najmä v oblasti boja proti povodniam či suchu," pripomenul. Minister Solymos chce uplatňovať otvorenú politiku v rámci tzv. zelenej tripartity. "Znamená to komunikovať s odborníkmi, zväzmi, mimovládnymi organizáciami, aby sme udržiavali rovnováhu medzi zvyšovaním úrovne ochrany prírody a ekonomikou a posunuli rezort dopredu," dodal.

RODINNÉ FOTO Predstavujeme vám
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Solymos verí, že v ministerskej funkcii zúročí skúsenosti z parlamentu aj podnikateľského prostredia. "Chcem dosiahnuť zmysluplné výsledky, aby som sa po štyroch rokoch mohol so svojím tímom s uspokojením obzrieť za tým, čo po nás v rezorte životného prostredia ostane," uzavrel.

Nový minister školstva čelí petícii

Proti vymenovaniu Plavčana protestuje už vyše 590 ľudí rozšírená v poslednom odseku o vyjadrenie komunikačného odboru ministerstva školstva Petíciu s názvom "Protestujeme proti vymenovaniu Petra Plavčana za ministra školstva SR" podpísalo na portáli www.changenet.sk už vyše 590 podporovateľov.

RODINNÉ FOTO Predstavujeme vám
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Autori petície uvádzajú, že Plavčan dlhodobo pôsobil vo funkcii generálneho riaditeľa sekcie vysokých škôl a práve s obdobím jeho pôsobenia v tejto funkcii je spojené množstvo zlých rozhodnutí, ktoré vzdelávaniu a vede na Slovensku uškodili a je za ne zodpovedný. Pod protestným textom je podpísaných viacero zamestnancov vysokých škôl.

RODINNÉ FOTO Predstavujeme vám
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Medzi nimi napríklad Alžbeta Bojková z Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, profesor Pavel Brunovský z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského (UK) v Bratislave, Silvia Dončevová z Pedagogickej fakulty UK v Bratislave, profesor Jordan Kolarov z Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave, profesor Eduard Krekovič z Filozofickej fakulty UK v Bratislave, Marcel Uhrin z Prírodovedeckej fakulty UPJŠ v Košiciach aj Vladimír Leksa z Ústavu molekulárnej biológie Slovenskej akadémie vied.

RODINNÉ FOTO Predstavujeme vám
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Autori petície tvrdia, že vymenovanie Petra Plavčana za ministra školstva bolo pre nich veľkým sklamaním a priam urážkou. "Tento človek zosobňuje všetko to, čo slovenskému školstvu dlhodobo škodí: škandály, pochybnosti, neodbornosť, či prepojenie na vysokú školu známu rýchlovýrobou titulov," uvádza sa v texte protestnej petície, v ktorej autori tiež spomínajú tri konkrétne príklady na ilustráciu svojich tvrdení.

RODINNÉ FOTO Predstavujeme vám
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Peter Plavčan bol ako generálny riaditeľ sekcie vysokých škôl na ministerstve školstva podľa autorov petície priamo zodpovedný za protiprávne zasahovanie ministerstva školstva do autonómie vysokých škôl pri vymenúvacom konaní profesorov. "Na tento stav upozornili vtedajšieho ministra Mikolaja interpeláciou poslanci Národnej rady SR a napokon aj generálny prokurátor SR listom zo dňa 26. januára 2010, v ktorom konštatuje porušenie viacerých paragrafov Zákona o vysokých školách ako aj Ústavy Slovenskej republiky. Generálny prokurátor zároveň nariadil vtedajšiemu ministrovi bezodkladne odstrániť protiprávny stav a s príslušnými pracovníkmi ministerstva prerokovať opatrenia na predchádzanie obdobným nedostatkom v činnosti ministerstva," uvádza sa v texte.

Autori tiež Plavčanovi vyčítajú, že bol v zjavnom konflikte záujmov, keď ako vysoký úradník ministerstva školstva, ktorý mal pod priamou kontrolou financovanie vysokých škôl, zároveň pôsobil na niektorých z nich ako člen vedeckých rád. Spomínajú pritom Dubnický technologický inštitút, Vysokú školu Danubius v Sládkovičove, Paneurópsku vysokú školu, Pedagogickú fakultu UK a Fakultu manažmentu UK.

RODINNÉ FOTO Predstavujeme vám
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

V poslednom bode spomínajú, že "Peter Plavčan popri svojom úväzku na ministerstve ako člen správnej rady Študentského pôžičkového fondu neoprávnene získal odmeny v celkovej sume prevyšujúcej 38-tisíc eur a až pod tlakom verejnej mienky tieto prostriedky vrátil." Tieto príklady podľa autorov petície len potvrdzujú, že doterajšie pôsobenie Plavčana na ministerstve školstva bolo nielen nekompetentné, ale doslova v rozpore so zákonmi a dobrými mravmi.

RODINNÉ FOTO Predstavujeme vám
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

"Sme presvedčení, že ako minister školstva nielenže nepomôže záchrane vzdelávacieho systému na Slovensku naštartovaním životne dôležitých zmien, ale naopak, spôsobí ďalšiu stagnáciu v tejto oblasti. A stagnácia v dnešnej situácii znamená pre naše školstvo istú cestu do záhuby. Vymenovanie Petra Plavčana do funkcie ministra školstva zároveň poukazuje na trpkú skutočnosť, že na Slovensku dnes zjavne neexistuje vôľa politikov riešiť kritickú situáciu v školstve. Naším protestom zároveň vyjadrujeme rozhorčenie nad hazardným prístupom politických elít k riešeniu problémov v rezorte školstva," uvádza sa ďalej v texte protestu.

Noví štátni tajomníci

Vláda dnes vymenovala ďalších štátnych tajomníkov na päť ministerstiev. Na rezort spravodlivosti nastupuje staronová tajomníčka Mária Kolíková, ktorá v tejto funkcii pôsobila počas vlády Ivety Radičovej, keď rezortu šéfovala súčasná ministerka Lucia Žitňanská (Most-Híd). Na ministerstvo kultúry nastupuje poslanec za bratislavskú mestskú časť Ružinov Igor Adamec.

Norbert Kurilla, ktorý dlhodobo pripravoval envirorezort na úlohy vyplývajúce z predsedníctva v EÚ, sa stane druhým mužom ministerstva životného prostredia. Jozefa Kamenického zase schválil kabinet do funkcie štátneho tajomníka ministerstva pôdohospodárstva. Túto pozíciu na ministerstve obrany bude vykonávať Ivan Máčovský.

Okrem toho vláda dnes odvolala a vymenovala niektorých vedúcich služobných úradov ministerstiev. Ľubomíra Kubišová odíde z ministerstva spravodlivosti a bude šéfovať služobnému úradu na ministerstve životného prostredia. Vedúcou úradu na rezorte justície sa stane Jana Britaňáková. Zo životného prostredia odchádza Viktor Lehotzký, ktorý sa ujme tejto funkcie na ministerstve hospodárstva. Novým vedúcim služobného úradu ministerstva zdravotníctva sa stal Jozef Ráž, školstva Helena Poláková a dopravy Marek Čepko.

Viac o téme: VládaKoalíciaSmerSNSMostVoľby 2016#Sieť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu