Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

SaS sa zamerala na zdravotníctvo: Stranícke nominácie musia skončiť, inak...

Predseda strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík
Predseda strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Stranícke nominácie v tradičnom ponímaní musia podľa strany SaS v zdravotníctve skončiť, inak sa nepodarí do zdravotníctva prinavrátiť dôveru občanov. Uvádzajú to predstavitelia strany vo vyhlásení s tým, že nie je možné, aby sa do vedúcich funkcií dostali ľudia zastupujúci vo verejnom zdravotníctve rôzne "obchodné kliky". Zároveň od vládnej koalície očakávajú, že do kontrolných a dozorných orgánov štátnych zdravotníckych zariadení a inštitúcií podporí aj nominantov opozície, aby sa zabezpečila krížová kontrola.

"Sme presvedčení, že na funkcie riaditeľov štátnych nemocníc by mali prebehnúť transparentné výberové konania založené na merateľných kritériách, aby sa ich plnenie dalo vyhodnocovať," uvádza SaS s tým, že riadenie nemocníc sa musí stať príležitosťou pre manažérov, ktorí zásadné zlepšenie ich fungovania chápu ako dôležitú súčasť svojho profesionálneho životopisu. 

Osobitné postavenie v zdravotníctve z hľadiska vnímania dôvery sektora má podľa SaS Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. "Musí to byť skutočne nezávislý orgán, ktorý spravodlivo posudzuje sťažnosti občanov na lekárov a nemocnice, ktorý s profesionálnym nadhľadom kontroluje činnosť zdravotných poisťovní," píše sa vo vyhlásení liberálov, ktorí súhlasia s odborníkmi, že na čele tohto úradu by mala byť dôveryhodná osobnosť, ktorá svoju kompetenciu a mravnú integritu už preukázala. 

Predsedu úradu pritom vymenúva a odvoláva vláda. Podľa predstaviteľov SaS by však bolo správne, ak by vláda na tento post akceptovala aj personálny návrh opozície. "Sme pripravení na tieto témy rokovať s ministrom zdravotníctva i predsedami koaličných strán," uzatvára vedenie SaS.

Viac o téme: ZdravotníctvoSaS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu