Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Exminister Mikloš prehovoril o novom lukratívnom fleku: Má byť opäť vo vláde, je v tom háčik

(Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Ivan Mikloš bude možno onedlho šéfovať ministerstvu financií na Ukrajine. V prípade, že u našich východných susedov dôjde k vymenovaniu nového premiéra, nič mu už nebráni v ceste na nové pracovné miesto. Teda skoro nič, v hre sa objavil jeden zádrheľ.

Politická kríza na Ukrajine môže do kresla ministra financií vyniesť Ivana Mikloša. Po majdanskej revolúcii sa do vedenia štátu dostali prozápadné elity. Tie však majú náročnú situáciu, Ukrajina je prelezená korupciou. S ňou sa bude musieť popasovať práve Ivan Mikloš, ktorý sa preslávil potrebnými ekonomickými reformami na Slovensku. Reformovať aj na Ukrajine by mohol už čoskoro, keďže prijal ponuku. "Predbežne a podmienečne som ju prijal," povedal pre Hospodárske noviny Mikloš o ponuke z Ukrajiny. Stal by sa tiež vicepremiérom.

Ponuku osobne preberal s prezidentom Petrom Porošenkom a možným budúcim premiérom Volodymyrom Hrojsmanom. Má to však jeden háčik. Ukrajinské zákony nepovoľujú sedieť vo vláde človeku bez ukrajinského občianstva. Preto si dal podmienku, že si ponechá slovenské občianstvo. Na vyriešení tohto problému sa stále pracuje.

"Slovenská legislatíva je v súčasnosti taká, že prijatie iného občianstva automaticky znamená stratu slovenského občianstva. A to je pre mňa vec, ktorú nemôžem akceptovať. Takže sa práve hľadá spôsob, ako toto vyriešiť takým spôsobom, aby som slovenské občianstvo nestratil," tvrdí pre noviny s tým, že zrejme dostane výnimku. Mikloš už na Ukrajine pôsobí rok vo funkcii poradcu ministerky financií. Na starosti má financie a reformy. Či bude však vládnuť nový premiér Hrojsman, stále nie je isté.

Viac o téme: Minister financiíIvan Mikloš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu