Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Fico nie je smutný len z tragédie v Bruseli: Trápi ho to, čo sa deje u nás doma

Robert Fico Zobraziť galériu (4)
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda Smeru-SD Robert Fico má dnes pocity veľkého smútku, veľkej obavy a veľkého presvedčenia. Priznal to v prejave po tom, ako štyri strany Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť podpísali koaličnú dohodu.

"Dnešný významný akt sa koná v tieni závažných tragických udalostí. Ako premiér prejavujem plnú solidaritu belgickému premiérovi, ako občan ju prejavujem všetkým občanom Belgicka a ako človek všetkým, ktorí prišli o svojich príbuzných a priateľov," odkázal na margo teroristických útokov v Bruseli, ktorých obete si lídri uctili minútou ticha.

Fico má obavu, či dokážu demokratické režimy typické politickou korektnosťou reagovať na podobné javy. "Len silné a stabilné vlády sú schopné reagovať na terorizmus a jeho prejavy. Ak chceme, aby sa Slovensku ďalej darilo, potrebujeme elementárnu bezpečnosť a pokoj v krajine," vyhlásil.

Fico nie je smutný
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR, Pavel Neubauer)

Robert Fico je smutný aj z toho, čo sa deje u nás doma. "Vláda ešte ani nevznikla a médiá a opoziční poslanci sú plní nenávisti, obvinení a vyhrážok. Je to konanie, ktoré na Slovensku nepoznáme. Nežiadam podporu, ale žiadam rešpekt, lebo robíme to, čo je založené na výsledkoch volieb. Iná alternatíva nie je, je len alternatíva chaosu, nedemokratickej úradníckej vlády alebo nezmyselných predčasných volieb. Náš postup je demokratický a štandardný," uistil.

Premiér tiež povedal, že kto seje vietor, zožne búrku. "Želám si pokračovať v atmosfére, v akej sme začali naše koaličné rokovania, teda v atmosfére vzájomného porozumenia a hlbokých kompromisov. Urobím všetko pre to, aby zodpovednosť, vzájomné porozumenie a kompromisy zdobili aj novú vládu SR," dodal.

Fico nie je smutný
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR, Pavel Neubauer)

Predseda SNS Andrej Danko priznal, že dnes sa mu splnil sen o tom, že najstaršiu politickú stranu opäť dostal do politickej hry. "Stranu, ktorá bola symbolom korupcie a hulvátstva som dostal opäť za politický stôl. Tak, ako sa menila SNS, musia sa meniť aj pomery v našej spoločnosti," odporučil.

Podľa Danka je nová vláda vládou obrovských kompromisov a nebude ľahká. "Vedomí si svojej zodpovednosti sme prekonali svoje egá, aby v budúcnosti nebolo v parlamente zoskupenie, ktoré bude riešiť problémy so zbraňami," povedal.

Podľa šéfa Mosta-Híd Bélu Bugára podpisujú lídri koaličnú dohodu v najťažšom období pre SR a v najneočakávanejšom zložení. "SR sa mení a nie som si istý, či k lepšiemu. Volebné výsledky postavili každého z nás pred ťažké rozhodnutie. Slovensko potrebuje stabilnú a akcieschopnú vládu. Most-Híd si uvedomuje výzvy. Postavili sme sa k nim zodpovedne, aby sme prispeli aj k zmene štýlu vedenia krajiny," podčiarkol.

Fico nie je smutný
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR, Pavel Neubauer)

Predseda #Siete Radoslav Procházka tvrdí, že táto zostava národnej dohody má pred sebou úlohu svojím vlastným výkonom vrátiť ľuďom dôveru, že štát bude poskytovateľom verejných služieb. "Že je tu rovnosť pred zákonom. Dôvera sa neobnoví zo dňa na deň, ale musíme sa o to usilovať. Pre #Sieť je dôležité, aby vládna väčšina svojím výkonom dala pocit zastúpenia aj tým, ktorí ju nevolili. Musíme konať v prospech všetkých občanov bez ohľadu na ich politický názor," uzavrel.

Viac o téme: Robert Fico
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu